Μπορεί η Αιθανόλη να Αντιμετωπίσει τις Λοιμώξεις του Αναπνευστικού;

Η εισπνοή χαμηλής συγκέντρωσης αέριας αιθανόλης μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό της γρίπης Α στα ποντίκια, χωρίς να προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης από το Ινστιτούτο Επιστημών και Τεχνολογίας της Okinawa. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της έρευνας, η προσέγγιση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην αντιμετώπιση άλλων λοιμώξεων, όπως η COVID-19.

«Η αιθανόλη αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό απολυμαντικό για τις επιφάνειες, επομένως θέλαμε να εξερευνήσουμε αν είναι εξίσου αποτελεσματικό και σε ένα ζωντανό οργανισμό», υποστήριξε η ομάδα της έρευνας.

Χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα με σκοπό την παραγωγή αιθανόλης σε ένα μικρό δοχείο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η εισπνοή της αιθανόλης για 10 λεπτά από ποντίκια που έχουν μολυνθεί με τον ιό της γρίπης Α μπορεί να εξουδετερώσει εντελώς τον τελευταίο. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Journal of Infectious Diseases.

Οι ιοί της γρίπης Α συνήθως συσσωρεύονται στη λεπτή υγρή στιβάδα που καλύπτει τα πνευμονικά κύτταρα και προστατεύει την επιφάνεια των αεραγωγών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η λοίμωξη, η συγκέντρωση της αιθανόλης στο παραπάνω υγρό θα πρέπει να ξεπεράσει το 20%. Σε πειράματα που έκαναν στο εργαστήριο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η συγκέντρωση αυτή δεν είναι τοξική για τα ανθρώπινα κύτταρα. Στη θερμοκρασία του σώματος, η συγκέντρωση αιθανόλης 20% όχι μόνο αδρανοποιεί τον ιό της γρίπης Α στο εξωτερικό των κυττάρων εντός ενός λεπτού, αλλά μπορεί να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό του ιού και στο εσωτερικό των κυττάρων.

Σύμφωνα με την ομάδα, η συγκέντρωση της αιθανόλης έχει μεγάλη σημασία. Αν δεν φτάσει το επιθυμητό επίπεδο για την αδρανοποίηση του ιού, τότε δεν προσφέρει κανένα όφελος.

Ο ιός της γρίπης Α έχει ένα ειδικό εξωτερικό περίβλημα, το οποίο εμφανίζεται επίσης και σε άλλους ιούς, μεταξύ των οποίων και ο SARS-CoV-2, όπως υποστήριξε η ομάδα. Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι όλοι οι ιοί που έχουν προκαλέσει πανδημίες στο παρελθόν είχαν επίσης ένα περίβλημα τέτοιου είδους, επομένως θα είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν με αυτή την προσέγγιση.

Η ομάδα τόνισε επίσης ότι η αποτελεσματικότητα της προσέγγισης αυτής δεν επηρεάζεται από το στέλεχος του ιού, ούτε από τις μεταλλάξεις που μπορεί να φέρει μία νέα παραλλαγή. Ως αποτέλεσμα, η θεραπεία αυτή θα μπορούσε πιθανώς να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να ανακόψει την εξάπλωση μίας νέας πανδημίας, όπως υποστήριξε η ομάδα.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει νέες μελέτες στις οποίες εξετάζουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους ενάντια σε άλλα παθογόνα, όπως η γρίπη των πτηνών και ο ιός SARS-CoV-2.

Φωτογραφία: Ivan Samkov

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα