Αϋπνία: Μπορεί να Αυξήσει τον Κίνδυνο Λοιμώξεων του Αναπνευστικού;

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία υποστηρίζει ότι οι ασθενείς που πάσχουν από αϋπνία έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από γρίπη ή άλλες παθήσεις του αναπνευστικού. Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 600.000 εθελοντές από τις μελέτες FinnGen και UK Biobank.

Από την ανάλυση των δεδομένων που έκανε η επιστημονική ομάδα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με ιστορικό διάγνωσης αϋπνίας είχαν σχεδόν 6 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοιμώξεις του αναπνευστικού και 4 φορές αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από γρίπη, συγκριτικά με αυτούς που είχαν φυσιολογικό ύπνο.

Οι Γενετικές Αναλύσεις Συνιστούν Σχέση Αιτίας-Αποτελέσματος

Προηγούμενες μελέτες που είχαν εξετάσει επίσης δεδομένα από τη UK Biobank είχαν καταλήξει σε παρόμοια αποτελέσματα. Στις έρευνες αυτές είχε διαπιστωθεί ότι στους ασθενείς με μειωμένη διάρκεια ύπνου, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να προστατεύσει επαρκώς από τα διάφορα παθογόνα του αναπνευστικού.

Οι παραπάνω έρευνες είχαν συνήθως μικρό μέγεθος και επίσης δεν είχαν πρόσβαση σε ειδικές γενετικές εξετάσεις που θα μπορούσαν ίσως να επιβεβαιώσουν ή να απορρίψουν μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Η παρούσα μελέτη κατάφερε να ξεπεράσει και τα δύο παραπάνω προβλήματα. Οι επιστημονική ομάδα της νέας έρευνας χρησιμοποίησε μεθόδους γενετικής επιδημιολογίας για να εξετάσει αν πράγματι υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην αϋπνία και τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Από τις αναλύσεις που έκανε η ομάδα τελικά επιβεβαιώθηκε ότι η αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού. Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι υπήρχε σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην αϋπνία και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων της COVID-19.

Οι επιστήμονες έκαναν προσαρμογή των αποτελεσμάτων τους για διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία και το ιστορικό καπνίσματος. Και οι δύο παραπάνω παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο της αϋπνίας, όσο και των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Ωστόσο, τελικά η σύνδεση που παρατηρήθηκε στην έρευνα ανάμεσα στις δύο παθήσεις ήταν ανεξάρτητη τόσο από την παχυσαρκία όσο και από το κάπνισμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς σήμερα περίπου το 30% του πληθυσμού στο Δυτικό κόσμο πάσχει από αϋπνία.

«Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν την ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία και δείχνουν ότι ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη διατήρηση της ορθής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: cottonbro studio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα