Πόσο Αποτελεσματικά είναι τα Νέα Διδύναμα Εμβόλια της COVID-19; Τα Πρώτα Δεδομένα

Η Moderna και η Pfizer ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες τα πρώτα δεδομένα των κλινικών δοκιμών για τα νέα διδύναμα εμβόλια που έχουν κυκλοφορήσει ήδη και χορηγούνται φέτος το φθινόπωρο για την COVID-19.

Τα εμβόλια αυτά, όπως γνωρίζουμε, στοχεύουν τόσο το αρχικό στέλεχος της πανδημίας, όσο και τις παραλλαγές του στελέχους Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5, οι οποίες ενοχοποιούνται αυτή τη στιγμή για την πλειοψηφία των περιστατικών του ιού.

Οι παραπάνω αναμνηστικές δόσεις, όπως γνωρίζουμε, κατά την έγκρισή τους είχαν εξεταστεί μόνο σε πειραματόζωα, καθώς οι κλινικές δοκιμές που ξεκίνησαν οι εταιρείες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους στον άνθρωπο δεν είχαν ολοκληρωθεί ακόμα. Τα πρώτα αποτελέσματα από τις τελευταίες κλινικές δοκιμές παρουσίασαν αυτή την εβδομάδα τόσο η Pfizer όσο και η Moderna.

Τι Μάθαμε για το Εμβόλιο της Moderna

Η Moderna παρουσίασε τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές της για ένα διδύναμο εμβόλιο που στοχεύει το αρχικό στέλεχος του ιού και την παραλλαγή ΒΑ.1. Η παραλλαγή ΒΑ.1 είναι ουσιαστικά η αρχική παραλλαγή του στελέχους Όμικρον. Στην κλινική δοκιμή της Moderna συμμετείχαν περίπου 800 εθελοντές και οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία τους για 90 ημέρες μετά το εμβόλιο.

Προς το παρόν, η Moderna δεν έχει ανακοινώσει ακόμα δεδομένα για το διδύναμο εμβόλιο που στοχεύει τα στελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Στις κλινικές δοκιμές που έκανε η εταιρεία, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι το διδύναμο εμβόλιο για το ΒΑ.1 μπορεί να προκαλέσει ικανοποιητική απόκριση αντισωμάτων και για τις παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Στους ασθενείς με ιστορικό COVID-19, το εμβόλιο αυτό ενίσχυσε τα επίπεδα των αντισωμάτων σχεδόν 5 φορές μέσα σε διάστημα ενός μηνός, δηλαδή η αποτελεσματικότητά του ήταν διπλάσια από την αναμνηστική δόση με το αρχικό εμβόλιο. Στους εθελοντές χωρίς προηγούμενο ιστορικό COVID-19, τα επίπεδα των αντισωμάτων αυξήθηκαν σχεδόν 8 φορές.

Στο διάστημα των επόμενων 3 μηνών, οι εθελοντές που έκαναν το διδύναμο εμβόλιο είχαν περισσότερα και πιο αποτελεσματικά αντισώματα σε σχέση με αυτούς που έκαναν αναμνηστική δόση με το αρχικό εμβόλιο, όπως υποστήριξε η Moderna. Η εταιρεία τόνισε επίσης ότι η προστασία που προσφέρει η τρίτη δόση του εμβολίου διαρκεί για τουλάχιστον 6 μήνες.

Ένα σημείο στο οποίο στάθηκαν οι αντιπρόσωποι της Moderna ήταν ότι το εμβόλιο είναι εξίσου αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους όσο και στους νεαρούς ενήλικες, ενώ και οι ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλεί είναι ηπιότερες σε σχέση με τις προηγούμενες δόσεις.

Τα δεδομένα από την κλινική δοκιμή της εταιρείας για το διδύναμο εμβόλιο που κυκλοφορεί για τις παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 θα δημοσιευτούν πριν το τέλος του έτους, όπως υποστηρίζει η Moderna.

Θετικά τα Δεδομένα και για το Νέο Εμβόλιο της Pfizer

Η Pfizer ανακοίνωσε πρώιμα δεδομένα από την κλινική δοκιμή της στην οποία εξετάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τις παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Στην κλινική δοκιμή αυτή συμμετέχουν περίπου 900 εθελοντές.

Οι εθελοντές της παραπάνω κλινικής δοκιμής έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η πρώτη έκανε αναμνηστική δόση με το αρχικό εμβόλιο, ενώ η δεύτερη έκανε το εμβόλιο για τις παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Στην έρευνα εξετάστηκε επίσης και η ανοσιακή απόκριση 40 εθελοντών ηλικίας 18-55 ετών που έκαναν το νέο διδύναμο εμβόλιο.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση στα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων για τις παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5, αν και αυτή ήταν περισσότερο εμφανής στους εθελοντές κάτω των 55 ετών. Το διδύναμο εμβόλιο αύξανε επίσης περισσότερο το αντισώματα για τις παραπάνω παραλλαγές σε σχέση με το αρχικό εμβόλιο.

Τις επόμενες εβδομάδες η Pfizer θα δημοσιεύσει και νέα αναλυτικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του διδύναμου εμβολίου, όπως υποστήριξε.

«Αν και πιστεύουμε ότι σε μεγαλύτερο διάστημα η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα είναι υψηλότερη, ακόμα και 1 εβδομάδα μετά τη χορήγηση του διδύναμου εμβολίου βλέπουμε ότι νέο εμβόλιο για τις παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 προκαλεί ικανοποιητική απόκριση τόσο στους νεαρούς όσο και στους μεγαλύτερους ενήλικες», αναφέρει ο Albert Bourla.

Τι Ισχύει για το Εμβόλιο της Novavax;

Το εμβόλιο της Novavax μπορεί να χορηγηθεί επίσης ως αναμνηστική δόση. Αντίθετα με τη Pfizer και τη Moderna, η εταιρεία δεν έχει αναπτύξει ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον, επομένως στους ασθενείς χορηγείται το αρχικό εμβόλιο.

Το εμβόλιο της Novavax τυπικά χορηγείται σε όσους δεν επιθυμούν να κάνουν ή έχουν αντενδείξεις για τα mRNA εμβόλια.

Μπορούν τα Νέα Διδύναμα Εμβόλια να μας Προστατεύσουν Φέτος το Χειμώνα;

Τα νέα διδύναμα εμβόλια της COVID-19 έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετώπιση των παραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5, οι οποίες ευθύνονται για την πλειοψηφία των περιστατικών σήμερα. Τα στελέχη που θα κυκλοφορήσουν φέτος το χειμώνα θα είναι παραλλαγές του στελέχους Όμικρον οι οποίες θα προέρχονται από τις ΒΑ.4 και ΒΑ.5, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Αυτή τη στιγμή έχουν εμφανιστεί ήδη ορισμένες νέες παραλλαγές, όπως για παράδειγμα οι BQ.1, BQ.1.1 και BF.7, οι οποίες ομοιάζουν αρκετά με τις ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο αποτελεσματικά είναι τα νέα εμβόλια ενάντια στις παραπάνω παραλλαγές, ωστόσο τα πρώτα δεδομένα είναι θετικά.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η προστασία που προσφέρουν τα νέα διδύναμα εμβόλια διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες, επομένως θα μας προστατεύσουν για όλο το χειμώνα φέτος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα