Υποπαραλλαγή BQ.1.1: Όσα Πρέπει να Γνωρίζουμε

Ο SARS-CoV-2 έχει μεταλλαχθεί πλέον σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα αρκετές θεραπείες που ήταν αποτελεσματικές ενάντια στο αρχικό στέλεχος να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν νεότερες παραλλαγές του ιού. Η τελευταία υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον για παράδειγμα, γνωστή ως BQ.1.1, φαίνεται ότι μπορεί να αποφύγει την εξουδετέρωση από τις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων που χορηγούνται σήμερα.

Η παραλλαγή BQ.1.1 έχει ανιχνευθεί σήμερα σε διάφορες χώρες και ενοχοποιείται για το 10% περίπου του συνόλου των περιστατικών. Βέβαια, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σαφή εικόνα αναφορικά με τα στελέχη που κυκλοφορούν παγκοσμίως, καθώς στις περισσότερες χώρες έχουν σταματήσει να γίνονται εξετάσεις PCR σε μεγάλη κλίμακα.

Προς το παρόν, η παραλλαγή ΒΑ.5 παραμένει το κυρίαρχο στέλεχος της πανδημίας, καθώς ανιχνεύεται στο 70% περίπου των νέων περιστατικών. Παράλληλα, τόσο οι νοσηλείες όσο και οι θάνατοι από την COVID-19 συνεχίζουν να μειώνονται, κάτι ιδιαίτερα θετικό εν όψει του χειμώνα που ακολουθεί.

Πόσο Επικίνδυνη είναι η Παραλλαγή BQ.1.1;

Η παραλλαγή BQ.1.1 προέρχεται από τη ΒΑ.5 και επομένως μοιάζει αρκετά με αυτή αναφορικά με τις μεταλλάξεις που φέρει.

Κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με την παραλλαγή BQ.1.1, καθώς όπως προαναφέρθηκε δεν έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τη ΒΑ.5.

Είναι προφανές ότι καθώς οι παραλλαγές του στελέχους Όμικρον ανταγωνίζονται μεταξύ τους, κάποια από αυτές θα καταφέρει να κυριαρχήσει συγκριτικά με τις υπόλοιπες, πιθανώς χάρη στην αυξημένη μολυσματικότητα που θα έχει ή της ανθεκτικότητας στις θεραπείες που χορηγούμε σήμερα.

Βέβαια, αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί μία νέα παραλλαγή.

Τα Νέα Διδύναμα Εμβόλια Προστατεύουν από την Παραλλαγή BQ.1.1;

Καθώς η παραλλαγή BQ.1.1 ομοιάζει αρκετά με τη ΒΑ.5, αυτό σημαίνει ότι τα νέα εμβόλια πιθανώς θα είναι εξίσου αποτελεσματικά ενάντια σε αυτή.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Pfizer, οι κλινικές δοκιμές που διεξάγονται αυτή τη στιγμή έχουν δείξει ότι το διδύναμο εμβόλιο που χορηγείται αυτή τη στιγμή μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την απόκριση εξουδετερωτικών αντισωμάτων για τις παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 του στελέχους Όμικρον.

Στην ίδια ανακοίνωση, η εταιρεία υποστήριξε ότι τα νέα εμβόλια προστατεύουν περισσότερο από τη νοσηλεία και το θάνατο σε σχέση με τη μόλυνση από τον ιό, ωστόσο αυτή τη στιγμή παραμένουν το καλύτερο μέτρο πρόληψης για την COVID-19.

Πόσο Αποτελεσματικές είναι οι Διαθέσιμες Θεραπείες Σήμερα για την Παραλλαγή BQ.1.1;

Μία πρόσφατη προδημοσίευση υποστηρίζει ότι διάφορες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, όπως για παράδειγμα η Evusheld, δεν μπορούν να εξουδετερώσουν την παραλλαγή BQ.1.1. Οι θεραπείες αυτές χορηγούνται τυπικά σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που δεν αναπτύσσουν συνήθως επαρκή ανοσία από τα εμβόλια.

Καθώς οι περισσότερες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων αναπτύχθηκαν στην αρχή της πανδημίας, δεν είναι αποτελεσματικές ενάντια στις νεότερες παραλλαγές του στελέχους Όμικρον, οι οποίες διαφέρουν αρκετά σε σχέση με το αρχικό στέλεχος.

Ταυτόχρονα, οι περισσότερες εταιρείες απομακρύνονται από την ανάπτυξη θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα. Το γεγονός αυτό μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνο για την πορεία της πανδημίας, καθώς αυτό θα επιτρέψει την εξάπλωση νέων στελεχών.

Φωτογραφία: CDC

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα