Long COVID: Υψηλότερα τα Ποσοστά της Νόσου σε Όσους Νοσηλεύτηκαν

Μία επιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας παρακολούθησε την πορεία ασθενών που νόσησαν από COVID-19 για περίπου 2 χρόνια μετά τη μόλυνσή τους με τον ιό SARS-CoV-2. Από τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η ομάδα στο περιοδικό The Lancet Regional Health – Europe, φαίνεται ότι οι ασθενείς που νόσησαν σοβαρά και χρειάστηκαν νοσηλεία για τον ιό, είχαν τελικά αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν long COVID σε σχέση με αυτούς που νόσησαν ήπια και αντιμετώπισαν τη λοίμωξη στο σπίτι.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότερα από 771 εκατομμύρια περιστατικά COVID-19 σε όλο τον κόσμο. Από αυτούς τους ασθενείς, περίπου το 10-20% θα παρουσιάσει τελικά χρόνια συμπτώματα μετά την ανάρρωση από την οξεία λοίμωξη.

Η Παρούσα Μελέτη

Στην ανάλυση που έκανε η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης εξετάστηκε η πιθανότητα ενός ασθενούς να παρουσιάσει χρόνια συμπτώματα ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της οξείας COVID-19, αλλά και συγκριτικά με μία ομάδα ελέγχου χωρίς ιστορικό της λοίμωξης. Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 64.880 ενήλικες από τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Από τους περίπου 22.000 εθελοντές που διαγνώστηκαν με COVID-19 στο διάστημα που εξέτασαν οι επιστήμονες, περίπου το 10% είχαν νοσηλευτεί για περισσότερο από 10 ημέρες. Η συχνότητα των συμπτωμάτων της long COVID (όπως η δύσπνοια, η στηθάγχη, ο ίλιγγος, η κεφαλαλγία και το αίσθημα κόπωσης) ήταν 37% αυξημένη στους ασθενείς με ιστορικό COVID-19 σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Οι ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί για COVID-19, μάλιστα, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα long COVID σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, ενώ συνήθως παρουσίαζαν και περισσότερα του ενός συμπτώματα.

Απαραίτητη η Παρακολούθηση των Συμπτωμάτων Μακροπρόθεσμα

«Η long COVID έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα υγείας, καθώς πλέον ένα σημαντικό ποσοστό του παγκοσμίου πληθυσμού έχει ιστορικό COVID-19. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η πανδημία μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην υγεία των ασθενών και υπογραμμίζουν τη σημαντικότητα της παρακολούθησης των παραπάνω συμπτωμάτων, ιδιαίτερα σε αυτούς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η πλειοψηφία των εθελοντών που εξετάστηκαν είχαν κάνει μία ή δύο δόσεις των εμβολίων της COVID-19.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις μακροχρόνιες επιδράσεις της πανδημίας στον πληθυσμό. Η ομάδα μας έχει ήδη ξεκινήσει και μία νέα μελέτη στην οποία εξετάζουμε τις επιδράσεις της COVID-19 στην ψυχική υγεία και τις γνωστικές λειτουργίες, καθώς και της επιδράσεις της κοινωνικής απομόνωσης εξ’ αιτίας της πανδημίας στους ηλικιωμένους», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Liza Summer

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα