Συμπτώματα του Κορονοϊού: Πώς Διαφοροποιήθηκαν μετά την Εμφάνιση του Στελέχους Όμικρον;

Ο βήχας, το αίσθημα κόπωσης, ο πυρετός, η δύσπνοια, η ανοσμία και η αγευσία αποτελούν στο σύνολό τους συμπτώματα του κορονοϊού, επομένως αν παρουσιάζουμε ένα συνδυασμό των παραπάνω, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μολυνθεί με τον ιό που προκαλεί την COVID-19.

Βέβαια, αρκετά από τα παραπάνω συμπτώματα παρουσιάζονται και σε άλλες λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και η γρίπη.

Ωστόσο, καθώς ποτέ δεν είναι δυνατό να είμαστε βέβαιοι, όταν παρουσιάζουμε τα παραπάνω συμπτώματα καλό θα είναι να κάνουμε εξετάσεις για να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουμε μολυνθεί με τον SARS-CoV-2.

Φέτος το χειμώνα, όπως συνέβη και πέρσι, αναμένεται τα περιστατικά της γρίπης να παραμείνουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, επομένως αν παρουσιάσουμε κάποια από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουμε μολυνθεί με το νέο κορονοϊό.

Το σύμπτωμα που μας βοηθά συνήθως να διαχωρίσουμε τον κορονοϊό από τις υπόλοιπες λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι η δύσπνοια. Το σύμπτωμα αυτό είναι αρκετά συχνό στους ασθενείς με COVID-19 και προηγείται συνήθως της πνευμονίας. Αντιθέτως, στις υπόλοιπες λοιμώξεις του αναπνευστικού εμφανίζεται σπανιότερα.

Σε κάθε περίπτωση, αν παρουσιάζουμε δύσπνοια θα πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό μας ανεξαρήτως αν αποτελεί σύμπτωμα του κορονοϊού ή όχι, καθώς ανεξαρτήτως αιτίου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από γιατρό.

Στην COVID-19, η δύσπνοια εμφανίζεται συνήθως 5-10 ημέρες μετά την πρώτη ένδειξη πυρετού στον ασθενή και είναι σοβαρότερη σε σχέση με τη δύσπνοια που παρατηρείται στη γρίπη.

Το τελευταίο στέλεχος του SARS-CoV-2 που ανιχνεύθηκε είναι το Όμικρον. Το στέλεχος αυτό φαίνεται ότι προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με τα προηγούμενα στελέχη του ιού, ωστόσο έχει πολύ αυξημένη μολυσματικότητα, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα.

Αυτή τη στιγμή, το στέλχος που ενοχοποιείται για περισσότερο από το 90% των νέων περιστατικών της COVID-19 παγκοσμίως είναι ακόμα το στέλεχος Δέλτα. Το τελευταίο ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2021 και είχε μεγαλύτερη μολυσματικότητα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη. Προκαλεί επίσης σοβαρότερα συμπτώματα, ωστόσο τα τελευταία μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό, όπως έχουν δείξει αρκετές μελέτες.

Μία άλλη διαφορά του στελέχους Δέλτα σε σχέση με προηγούμενα στελέχη είναι τα συμπτώματα που προκαλεί στις νεότερες ηλικίες. Συγκεκριμένα, αρκετοί παιδίατροι είχαν παρατηρήσει συμπτώματα που συνδέονται με το κοινό κρυολόγημα ή άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η κεφαλαλγία, η ρινική καταρροή, η ρινική συμφόρηση και ο πονόλαιμος, τα οποία σπάνια αποτελούν συμπτώματα του κορονοϊού στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Τα διαθέσιμα δεδομένα σήμερα δείχνουν ότι τα εμβόλια μπορύν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι ασθενείς έχουν 5 φορές αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την COVID-19 και 11 φορές αυξημένο κίνδυνο να καταλήξουν από τον ιό σε σχέση με τους εμβολιασμένους.

Ακόμα κι αν ένας εμβολιασμένος νοσήσει από COVID-19, τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει είναι πολύ ηπιότερα και διαφορετικά σε σχέση με αυτά που παρατηρούνται στους ανεμβολίαστους. Μία μελέτη που χρησιμοποίησε δεδομένα από το Zoe COVID Study της Μεγάλης Βρετανίας, διαπίστωσε ότι τα συχνότερα συμπτώματα του κορονοϊού στους εμβολιασμένους ήταν η κεφαλαλγία, η ρινική καταρροή, το φτέρνισμα, ο πονόλαιμος και ο επίμονος βήχας.

Στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί σοβαρότερα συμπτώματα όπως η δύσπνοια και ο πυρετός εμφανίζονται πολύ σπάνια.

Τα Συχνότερα Συμπτώματα του Κορονοϊού, της Γρίπης, του Κρυλογήματος και των Αλλεργιών

Η ρινική καταρροή, το άλγος το πρόσωπο, η οπισθορρινική καταρροή και ο κνησμός των οφθαλμών αποτελούν συμπτώματα που εμφανίζονται συχνότερα στις αλλεργίες και το κοινό κρυολόγημα.

Τα συχνότερα συμπτώματα του κορονοϊού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι ο πυρετός, το αίσθημα κόπωσης και ο ξηρός βήχας. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν επίσης μυαλγίες, ρινική συμφόρηση, καταρροή ή πονόλαιμο.

Ωστόσο, τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι τα συμπτώματα της COVID-19 έχουν μεταβληθεί από την αρχή της πανδημίας.

Το φτέρνισμα, για παράδειγμα, ήταν ένα σχετικά σπάνιο σύμπτωμα του κορονοϊού τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσής του, ωστόσο σήμερα αποτελεί πλέον ένα από τα συχνότερα συμπτώματα.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι τα πρώτα συμπτώματα της COVID-19 μπορεί να εμφανιστούν 2-14 ημέρες μετά τη μόλυνση με τον ιό. Η παραπάνω περίοδος επώασης είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της γρίπης (1-4 ημέρες).

Τα 11 συχνότερα συμπτώματα της COVID-19 σύμφωνα με το CDC είναι:

 • Πυρετός ή ρίγος
 • Βήχας
 • Δύσπνοια
 • Αίσθημα κόπωσης
 • Μυαλγίες
 • Κεφαλαλγία
 • Ανοσμία ή αγευσία
 • Πονόλαιμος
 • Ρινική συμφόρηση ή καταρροή
 • Ναυτία ή έμετος
 • Διάρροια

Από τα πρώιμα δεδομένα φαίνεται ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το στέλεχος Όμικρον ομοιάζουν αρκετά αυτά του στελέχους Δέλτα.

Αρκετοί ασθενείς που μολύνθηκαν με το νέο στέλεχος παρουσίασαν μυαλγίες, πυρετό, βήχα και δύσπνοια, ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό αυτών δεν εκδήλωσε ανοσμία ή αγευσία.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ανεξαρτήτως αν έχουμε συμπτώματα, μπορεί να είμαστε φορείς του ιού και να τον μεταδίδουμε εν εγνοία μας. Αυτός είναι και ο λόγος που τα μέτρα πρόληψης της COVID-19 έχουν μεγάλη σημασία σήμερα.

Η COVID-19 Μπορεί να είναι Απειλητική για τη Ζωή

Στα ήπια περιστατικά της COVID-19 τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως περίπου 2 εβδομάδες. Ευτυχώς, γνωρίζουμε σήμερα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που μολύνονται με τον ιό θα παρουσιάσουν ήπια συμπτώματα. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο εμβολιασμός περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Το κοινό κρυολόγημα προκαλεί το θάνατο εξαιρετικά σπάνια, αντίθετα με τη γρίπη η οποία προκαλεί εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως παγκοσμίως, ανάλογα και με τα στελέχη που κυκλοφορόησαν κάθε χρονιά.

Η COVID-19, η οποία προφανώς είναι σοβαρότερη από τη γρίπη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα, ιδιαίτερα στους ανεμβολίαστους, αν και σήμερα έχουμε πλέον αρκετές θεραπείες για την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, πάνω από το 97% των ασθενών που νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα κορονοϊού είναι ανεμβολίαστοι. Επιπλέον, μόλις το 0.5% των συνολικών θανάτων από τον ιό αφορούν εμβολιασμένα άτομα.

Τα σοβαρά συμπτώματα του κορονοϊού τα οποία θα πρέπει να μας οδηγήσουν άμεσα στα επείγοντα ενός νοσοκομείου είναι:

 • Δύσπνοια
 • Αίσθημα πίεσης στο θώρακα
 • Σύγχυση
 • Κυάνωση στα χείλη ή το πρόσωπο

Το τελευταίο σύμπτωμα αποτελεί συνήθως ένδειξη έλλειψης οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 15% των ασθενών που νοσούν με COVID-19 παρουσιάζουν τελικά σοβαρά συμπτώματα και χρειάζονται εξωτερική χορήγηση οξυγόνου.

Η προχωρημένη ηλικία (>60 ετών), η υπέρταση, η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ο καρκίνος αποτελούν παράγοντες που στο σύνολό τους συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από την COVID-19.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα