Παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 του Στελέχους Όμικρον: Τι Γνωρίζουμε Σήμερα

Την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί δύο νέες παραλλαγές του στελέχους Όμικρον.

Οι παραλλαγές αυτές, τις οποίες ονόμασε ΒΑ.4 και ΒΑ.5, φαίνεται ότι φέρουν επιπλέον μεταλλάξεις που τους επιτρέπουν να αποφύγουν την εξουδετέρωση από τα αντισώματα των εμβολίων ή της προηγούμενης λοίμωξης με τον ιό.

Σύμφωνα με τον WHO, αυτή τη στιγμή ακόμα εξετάζεται αν οι παραλλαγές αυτές φέρουν και άλλες μεταλλάξεις που επηρεάζουν τόσο τη μολυσματικότητα όσο και τα συμπτώματα που προκαλούν.

Ανησυχία για τις Επιδράσεις των Μεταλλάξεων

Κάθε φορά που ανιχνεύουμε ένα νέο στέλεχος ή μία νέα παραλλαγή, οι επιστήμονες εξετάζουν τις μεταλλάξεις του και ακολούθως αν αυτές επηρεάζουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να τις εξουδετερώνει.

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι ο SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα για να εισέλθει στα κύτταρα του ανθρώπου και να πολλαπλασιαστεί. Κατά συνέπεια, μεταλλάξεις της παραπάνω πρωτεΐνης μπορεί να επιτρέψουν στον ιό να μολύνει ευκολότερα τα κύτταρα του ανθρώπου. Επιπλέον, οι μεταλλάξεις μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα των αντισωμάτων να αναγνωρίζουν τον ιό και να τον εξουδετερώνουν.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε προσφάτως με την παραλλαγή ΒΑ.2. Ως αποτέλεσμα, ο ιός προκάλεσε νέες λοιμώξεις σε άτομα που είχαν νοσήσει στο παρελθόν ή είχαν κάνει κάποιο από τα διαθέσιμα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα.

Προς το παρόν, τα δεδομένα για τις παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 είναι πολύ περιορισμένα. Ο WHO έχει ανιχνεύσει περίπου 100 περιστατικά των παραπάνω παραλλαγών και από τα πρώιμα δεδομένα φαίνεται ότι φέρουν εκτεταμένες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα που διαφοροποιούν αρκετά τις παραλλαγές αυτές από τις προηγούμενες παραλλαγές του στελέχους Όμικρον.

Προφανώς, οι μεταλλάξεις δεν αυξάνουν πάντα τη μολυσματικότητα ή τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός. Οι περισσότερες μεταλλάξεις μάλιστα επηρεάζουν αρνητικά τη λοιμογόνο δράση ενός παθογόνου. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα γνωρίζουμε αν οι μεταλλάξεις του συγκεκριμένου στελέχους είναι επικίνδυνες ή όχι.

Οι μεταλλάξεις εμφανίζονται συνήθως από την αλληλεπίδραση ενός ιού με άλλα παθογόνα που βρίσκονται στον ίδιο ασθενή. Είναι προφανές ότι η ανεξέλεγκτη εξάπλωση ενός ιού σε πληθυσμούς με περιορισμένη ανοσία μπορεί να διευκολύνει την εμφάνιση νέων στελεχών.

Μάλλον Αδύνατο να Κυκλοφορήσει Εμβόλιο που Θα είναι Αποτελεσματικό για Όλες τις Παραλλαγές του SARS-CoV-2

Σήμερα η έρευνα συνεχίζεται με σκοπό να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που θα μπορεί να δημιουργήσει ανοσία για όλα τα στελέχη του SARS-CoV-2. Ωστόσο, τα πρώιμα δεδομένα για ένα εμβόλιο αυτού του είδους δεν είναι ενθαρρυντικά.

Αν και σίγουρα ένα τέτοιο εμβόλιο θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα μας βοηθούσε να αποτρέψουμε την εξάπλωση ενός νέου επικίνδυνου στελέχους, όπως το Δέλτα, όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να εφαρμοστούν ξανά μέτρα πρόληψης αν ο παραπάνω στόχος δεν επιτευχθεί.

Φωτογραφία: Markus Spiske / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα