Υπάρχουν Γονίδια που Διευκολύνουν τη Χορτοφαγία;

Τα γονίδια ενός ατόμου φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά του να ακολουθήσει μία χορτοφαγική δίαιτα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από το Northwestern Medicine των ΗΠΑ.

«Μπορούν όλοι οι άνθρωποι να ακολουθήσουν μία χορτοφαγική δίαιτα μακροπρόθεσμα; Το ερώτημα αυτό δεν έχει εξεταστεί σοβαρά μέχρι σήμερα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One.

Όπως εξήγησαν, ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως «χορτοφάγοι» (περίπου 48-64%) στην πραγματικότητα καταναλώνουν ψάρια, πουλερικά ή/και κόκκινο κρέας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού επιθυμούν να ακολουθήσουν χορτοφαγικές δίαιτες, αλλά περιβαλλοντικοί ή βιολογικοί παράγοντες στέκονται εμπόδιο στην παραπάνω προσπάθεια.

Συγκεκριμένα Γονίδια Εμπλέκονται στο Μεταβολισμό Λιπιδίων και την Εγκεφαλική Λειτουργία

Προκειμένου να εξερευνήσουν το ρόλο των γονιδίων στην ικανότητα ενός ατόμου να ακολουθεί μία χορτοφαγική δίαιτα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γενετικά δεδομένα από τη βάση UK Biobank. Συνολικά στη μελέτη εξετάστηκαν δύο ομάδες εθελοντών:

  • 324 εθελοντές που έκαναν αυστηρή χορτοφαγία
  • 455 εθελοντές που έκαναν άλλες δίαιτες και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου

Από τις αναλύσεις που έκανε η ομάδα, διαπιστώθηκε ότι 3 συγκεκριμένα γονίδια συνδέονται ισχυρά με τη χορτοφαγία, ενώ για άλλα 31 γονίδια παρατηρήθηκε πιθανή σύνδεση. Τα 2 από τα 3 γονίδια που συνδέθηκαν ισχυρά, καθώς και μερικά από τα υπόλοιπα γονίδια, εμπλέκονται στο μεταβολισμό των λιπιδίων ή/και την εγκεφαλική λειτουργία.

«Μία σημαντική διαφορά ανάμεσα στα φυτικά προϊόντα και το κρέας είναι τα σύνθετα λιπίδια. Πιστεύουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται τα λιπίδια που βρίσκονται στο κρέας. Αντιθέτως, σε όσους έχουν γονίδια που ευνοούν τη χορτοφαγία, ο οργανισμός μπορεί πιθανώς να συνθέσει μόνος του τις παραπάνω ουσίες. Προς το παρόν, βέβαια, αυτό αποτελεί απλά θεωρία και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε νέες μελέτες», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Γιατί οι Περισσότεροι Άνθρωποι Καταναλώνουν Κρέας;

Τα κίνητρα για την υιοθέτηση μίας χορτοφαγικής δίαιτας είναι συνήθως θρησκευτικά ή ηθικά, παρά το γεγονός ότι η διατροφή αυτή έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Αν και το ποσοστό των χορτοφάγων παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια, αυτή τη στιγμή περιορίζεται στο 2-3% του συνολικού πληθυσμού στο Δυτικό κόσμο.

Γιατί όμως οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν δίαιτες τακτικής κρεατοφαγίας; Η απάντηση πιθανώς δεν περιορίζεται στην καλύτερη γεύση των παραπάνω προϊόντων, αλλά έχει να κάνει και με μεταβολικούς λόγους, όπως τονίζουν οι συγγραφείς. Για παράδειγμα, το αλκοόλ και ο καφές πιθανώς επηρεάζουν αρνητικά το μεταβολισμό την πρώτη φορά που τα καταναλώνουμε, ωστόσο σταδιακά οι περισσότεροι άνθρωποι προσαρμόζονται μεταβολικά στα παραπάνω ποτά.

«Πιστεύουμε ότι το ίδιο συμβαίνει και με το κρέας. Πιθανώς υπάρχει κάποιο λιπιδικό κομμάτι στο οποίο προσαρμόζεται ο μεταβολισμός», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

«Ελπίζουμε ότι οι μελλοντικές μελέτες θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαφορές της φυσιολογίας ανάμεσα στους χορτοφάγους και τους κρεατοφάγους, γεγονός που θα μας επιτρέψει να συστήσουμε καλύτερες εξατομικευμένες οδηγίες διατροφής», καταλήγει η ομάδα.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα