Τα Υπερβολικά Επεξεργασμένα Τρόφιμα Αυξάνουν τον Κίνδυνο Ψυχικών Νόσων στους Εφήβους

Οι έφηβοι που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων και αναψυκτικών έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν ψυχικές διαταραχές, όπως υποστηρίζει μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, ανέλυσε δεδομένα για περίπου 500 εφήβους ηλικίας 13-18 ετών.

Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων στην Ισπανία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί με τη μεγαλύτερη αύξηση να εντοπίζεται στις μικρότερες ηλικίες. Το φαινόμενο αυτό προφανώς είναι ανησυχητικό, καθώς τα τρόφιμα αυτά περιέχουν ελάχιστες θρεπτικές ουσίες, υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και πρόσθετα.

Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να εξετάσει αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων και τον κίνδυνο ψυχοκοινωνικών διαταραχών, όπως για παράδειγμα άγχος, διάσπαση της προσοχής ή διαταραχές της διάθεσης. Στην ανάλυσή τους, οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθώς και την άσκηση του κάθε εθελοντή.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων και τον κίνδυνο διαταραχών της διάθεσης.

Οι εθελοντές της έρευνας κατανάλωναν κατά μέσο όρο 7.7 υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, τα αγόρια κατανάλωναν συχνότερα επεξεργασμένα τρόφιμα σε σχέση με τα κορίτσια.

Αναφορικά με τα φρούτα και τα λαχανικά, οι εθελοντές κατανάλωναν περίπου 1.93 μερίδες την ημέρα, αριθμός πολύ χαμηλότερος από τις 5 μερίδες που πρέπει να περιλαμβάνει μία υγιεινή διατροφή. Τα κορίτσια κατανάλωναν γενικά περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε σχέση με τα αγόρια, ωστόσο τα αγόρια έκαναν συχνότερα φυσική άσκηση, όπως ανέφερε η ομάδα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου το 26.2% των εθελοντών είχαν ψυχοκοινωνικές διαταραχές. Από αυτούς, το 33.9% είχε διαταραχές του συναισθήματος, ενώ το 9.5% είχε διαταραχές της προσοχής. Τέλος, το 3.9% είχε συμπεριφορικές διαταραχές.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, η σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων και τις διαταραχές τα διάθεσης ή το άγχος δεν είναι κάτι νέο. Πρακτικά η παρούσα μελέτη επιβεβαίωσε τις παρατηρήσεις προηγουμένων ερευνών και έδειξε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα προσεγγίσεις έτσι ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων στις νεαρές ηλικίες.

Φωτογραφία: Kampus Production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα