Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Μπορεί το Άγχος να Επιδεινώσει τα Συμπτώματα της Νόσου;

Η σύνδεση ανάμεσα στο άγχος και την υγεία του εντέρου έχει αποδειχθεί σήμερα από αρκετές μελέτες. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης, φαίνεται μάλιστα ότι το άγχος μπορεί να επιβαρύνει και τα συμπτώματα των παθήσεων του εντέρου.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από το University of Science του Τόκιο παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που αντιμετωπίζουν έντονο ψυχολογικό στρες παρουσιάζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερεθίστου εντέρου. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν το κοιλιακό άλγος, τη μετεωρισμό, τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα.

Τα τελευταία χρόνια, ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου έχει βρεθεί στο επίκεντρο αρκετών επιστημονικών ερευνών. Δηλαδή γνωρίζαμε ότι αρκετά συμπτώματα του εντέρου είναι δυνατό να επιδεινωθούν από το άγχος και το στρες. Η παρούσα μελέτη δείχνει μάλιστα για πρώτη φορά ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που ομοιάζουν το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει επίσης ότι οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με το παραπάνω σύνδρομο έχουν υψηλότερα ποσοστά διάγνωσης με αγχώδεις διαταραχές στο ιστορικό τους.

Η Παρούσα Μελέτη

Η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Neuroscience, υποστήριξε ότι στα ποντίκια, το χρόνιο άγχος μπορεί να αυξήσει τόσο τη διάρκεια της πέψης όσο και το κοιλιακό άλγος. Και τα δύο παραπάνω συμπτώματα αποτελούν χαρακτηριστικές εκδηλώσεις του συνδρόμου ευερεθίστου εντέρου.

Τα συμπτώματα αυτά παρέμειναν μάλιστα για σχεδόν 1 μήνα μετά τη διακοπή της έκθεσης των ποντικών στο έντονο άγχος. Αντιθέτως, η χορήγηση θεραπειών που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερεθίστου εντέρου κατάφερε να περιορίσει τα συμπτώματα στα ποντίκια.

Ψυχολογικό Στρες και Σωματικό Στρες

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, τα ποντίκια που αντιμετώπισαν ψυχολογικό στρες (άγχος) παρουσίασαν σοβαρότερες γαστρεντερικές διαταραχές σε σχέση με μία ομάδα ελέγχου.

Αντιθέτως, τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε σωματικό στρες (επιθετικότητα) δεν παρουσίασαν κανένα από τα συμπτώματα του ευερεθίστου εντέρου που διαπιστώθηκαν στην πρώτη ομάδα.

«Εδώ και καιρό πιστεύαμε ότι η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη εμπλέκονται στην κινητικότητα του εντέρου. Τα φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα των παραπάνω νευροδιαβιβαστών μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο έντερο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι στο έντερο υπάρχει ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός υποδοχέων της σεροτονίνης, ίσως μεγαλύτερος σε σχέση με τον εγκέφαλο. Το μικροβίωμα του εντέρου παράγει επίσης αυτό το νευροδιαβιβαστή. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι οποιοσδήποτε παράγοντας επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης, όπως το άγχος, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου», πρόσθεσαν.

Η Έρευνα Ανοίγει το Δρόμο για Νέες Θεραπείες

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες οι οποίες θα μπορούν να περιορίσουν τις αρνητικές επιδράσεις του άγχους στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, όπως υποστήριξε η επιστημονική ομάδα.

«Η μελέτη μας προσφέρει και νέα δεδομένα για τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου και ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα στοχεύουν όχι μόνο τα συμπτώματα του εντέρου αλλά και την αντιμετώπιση των παθήσεων που σχετίζονται με το άγχος», κατέληξαν οι επιστήμονες.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα