Κοιλιακό Άλγος: Συχνότερα Αίτια και Αντιμετώπιση

Όταν εμφανίζεται κοιλιακό άλγος συχνά είναι δύσκολο να αποφασίσουμε αν πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι, να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας ή να μεταβούμε στα επείγοντα ενός νοσοκομείου. Αν ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος ή μας καταβάλλει, πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Το κοιλιακό άλγος αποτελεί το συχνότερο αίτιο επίσκεψης στα επείγοντα των νοσοκομείων. Όταν έχουμε αμφιβολίες σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουμε στο κοιλιακό άλγος, είναι συχνά προτιμότερο να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας πριν αποφασίσουμε να πάμε στο νοσοκομείο.

Στο παρόν άρθρο, εξετάζονται τα συχνότερα αίτια σοβαρού κοιλιακού άλγους καθώς και για ποια από αυτά πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Προβλήματα του Ήπατος, του Παγκρέατος ή της Χοληδόχου Κύστεως

Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει άλγος στην άνω κοιλία, δηλαδή αμέσως κάτω από τα πλευρά, αυτό κατά πάσα πιθανότητα αποδίδεται στο ήπαρ, το πάγκρεας ή τη χοληδόχο κύστη.

Οι χολόλιθοι αποτελούν ένα από τα συχνότερα αίτια. Αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, οι χολόλιθοι μπορεί να αποκλείσουν το χοληδόχο πόρο και να προκαλέσουν ηπατικά προβλήματα ή παγκρεατίτιδα, μία λοίμωξη του παγκρέατος. Μπορεί να γίνει επίσης ρήξη της χοληδόχου κύστεως.

Τυπικά, οι χολόλιθοι μπορεί να προκαλέσουν έντονο άλγος στην άνω κοιλία που διαρκεί 4-6 ώρες. Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν επίσης έμετο.

Η χολολιθίαση δεν αποτελεί επείγουσα κατάσταση, ωστόσο συχνά απαιτεί μία επίσκεψη στο γιατρό. Ο λόγος είναι ότι επιπλοκές των χολολίθων, όπως η παγκρεατίτιδα, μπορεί να είναι ακόμα και απειλητικές για τη ζωή.

Άλλες παθήσεις, όπως η πορσελανοειδής χοληδόχος κύστη, μπορεί να προκαλέσουν άλγος στην άνω δεξιά κοιλία. Η νόσος αυτή εμφανίζεται όταν σχηματιστούν εναποθέσεις ασβεστίου στη χοληδόχο κύστη.

Αν το άλγοχς συνοδεύεται από πυρετό, έμετο, ίκτερο, λευκά ή ωχρά κόπρανα και αίσθημα έντονης αδιαθεσίας, πρέπει να επισκεφθείτε τα επείγοντα ενός νοσοκομείου άμεσα.

Εκκολπωματική Νόσος

Η εκκολπωματική νόσος εμφανίζεται όταν σχηματιστούν μικροί ασκοί στο παχύ έντερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασκοί αυτοί μπορεί να φλεγμαίνουν ή να μολυνθούν με αποτέλεσμα να εμφανιστεί μία επώδυνη νόσος που λέγεται εκκολπωματίτιδα.

Η εκκολπωματική νόσος δεν αποτελεί επείγουσα κατάσταση, ωστόσο χρήζει επίσκεψης στον γιατρό. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν:

 • Αιφνίδιο, έντονο κοιλιακό άλγος
 • Δυσκοιλιότητα
 • Διάρροια
 • Κράμπες
 • Μετεωρισμό

Νεφρολιθίαση

Η νεφρολιθίαση (πέτρες στα νεφρά) είναι μία επώδυνη αλλά όχι επικίνδυνη πάθηση. Η νεφρολιθίαση αποτελεί πιθανή διάγνωση σε ασθενείς με έντονο άλγος στην κάτω κοιλία που αντανακλά στη μέση και την πλάτη. Άλλα συμπτώματα της νεφρολιθίασης περιλαμβάνουν:

 • Ζαλάδα
 • Ίλιγγο
 • Άλγος που αντανακλά στη βουβωνική χώρα

Σε περίπτωση που το άλγος είναι ιδιαίτερα έντονο, μπορείτε να επισκεφθείτε το νοσοκομείο για χορήγηση αναλγητικής θεραπείας. Αν το άλγος είναι διαχειρίσιμο, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Αυτός θα διαγνώσει τη νεφρολιθίαση και θα εκτιμήσει αν είναι αποτέλεσμα κάποιας υποκείμενης νόσου.

Αφυδάτωση

Οι παθήσεις του γαστρεντερικού που προκαλούν έμετο ή διάρροια μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, ιδιαίτερα στα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Αν ένας ασθενής έχει χάσει μεγάλη ποσότητα υγρών, μπορεί να χρειαστεί ενδοφλέβια χορήγηση υγρών στο νοσκομείο.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας ή μεταβείτε στο νοσοκομείο αν παρουσιάσετε συμπτώματα αφυδάτωσης όπως σοβαρή ξηροδερμία, ξηροστομία, ανουρία ή ταχυκαρδία.

Σκωληκοειδίτιδα

Ως σκωληκοειδίτιδα ορίζεται η φλεγμονή της σκωληκοειδούς αποφύσεως. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να παρουσιαστεί ρήξη.

Το αιφνίδιο κοιλιακό άλγος που ξεκινά στο μέσο της κοιλίας και επεκτείνεται αργά προς τη δεξιά κοιλία αποτελεί ένδειξη σκωληκοειδίτιδας. Το άλγος μπορεί επίσης να εμφανίζεται ως αμβλύ αίσθημα πόνου στην περιοχή του αφαλού και να επιδεινώνεται καθώς μετακινείται προς τη δεξιά κοιλία.

Αν παρουσιάζετε συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Τυπικά αυτός θα χορηγήσει αντιβιοτικά ή θα κάνει σκωληκοειδεκτομή, δηλαδή χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς αποφύσεως.

Αιμορραγία και Ρήξη Αγγείων

Η κοιλία είναι γεμάτη αιμοφόρα αγγεία, όπως η αορτή, που αποτελεί το μεγαλύτερο αγγείο του οργανισμού.

Η ρήξη του αορτικού ανευρύσματος εμφανίζεται όταν υπάρχει διάρρηξη της αορτής. Οι ρήξεις ή οι τραυματισμού των αγγείων της κοιλίας αποτελούν επείγουσες καταστάσεις που συχνά είναι απειλητικές για τη ζωή.

Το κύριο σύμπτωμα της ρήξης ενός αγγείου στην κοιλία είναι ένας αιφνίδιος, ανεξήγητος και έντονος πόνος. Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν επίσης δύσπνοια, ταχυκαρδία και ίλιγγο.

Οι ασθενείς που γνωρίζουν ότι έχουν κοιλιακό ανεύρυσμα πρέπει να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε άλγος στην κοιλία ως επείγουσα κατάσταση. Μόλις φτάσουν στα επείγοντα, πρέπει να ενημερώσουν τον γιατρό για το ανεύρυσμα.

Απόφραξη του Εντέρου

Η απόφραξη του εντέρου μπορεί να καταστήσει δύσκολη ή αδύνατη την απομάκρυνση των κοπράνων από τον οργανισμό. Μπορεί να υπάρχει μερική ή ολική απόφραξη του εντέρου. Η ολική απόφραξη συχνά είναι απειλητική για τη ζωή.

Ορισμένες παθήσεις, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και οι κήλες, μπορούν να οδηγήσουν σε απόφραξη του εντέρου.

Ένα από τα πλέον επικίνδυνα αίτια απόφραξης του εντέρου είναι η συστροφή. Κατά την τελευταία, το έντερο στρέφεται γύρω από τον εαυτό του. Αν δεν χορηγηθεί θεραπεία, η συστροφή του εντέρου μπορεί να δημιουργήσει ρήξη στο έντερο ή να προκαλέσει ιστικό θάνατο.

Τα συμπτώματα της απόφραξης του εντέρου περιλαμβάνουν:

 • Κοιλιακό άλγος
 • Κράμπες
 • Μετεωρισμό
 • Πυρετό
 • Ταχυκαρδία
 • Διάρροια με αίμα

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν σήψη, μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή. Η σήψη προκαλεί επιπλέον συμπτώματα όπως:

 • Υψηλό πυρετό
 • Αδυναμία
 • Αίσθημα κόπωσης
 • Έμετο

Η απόφραξη του εντέρου αποτελεί επείγουσα κατάσταση ωστόσο συχνά είναι δύσκολο να γίνει διαχωρισμός από άλλες παθήσεις αποκλειστικά από τα συμπτώματα. Αν πιστεύετε ότι έχετε απόφραξη του εντέρου, ιδιαίτερα αν έχετε παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου όπως νεοπλάσματα ή κήλες, μεταβείτε άμεσα στα επείγοντα ενός νοσοκομείου.

Κοιλιακό Άλγος που Αντιμετωπίζεται στο Σπίτι

Αρκετές μορφές κοιλιακού άλγους μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Δυσπεψία
 • Άλγος από αέρια
 • Μετεωρισμός μετά από μεγάλα γεύματα
 • Κοιλιακό άλγος από ευαισθησίες σε διάφορα τρόφιμα

Οι ιοί του γαστρεντερικού, όπως οι νοροϊοί, μπορεί να προκαλέσουν συχνά ναυτία, μετεωρισμό και διάρροια. Μπορεί να προκαλέσουν επίσης έντονο άλγος, ενώ ο έμετος αντιμετωπίζει προσωρινά από αυτό.

Οι ιοί αυτοί υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς να χοηρηθεί θεραπεία. Κατά τη διάρκεια αυτή είναι σημαντικό να πίνετε αρκετά υγρά. Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα ευπαθή άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από αφυδάτωση στην παραπάνω κατάσταση.

Οι περισσότεροι ιοί του γαστρεντερικού μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, ωστόσο μη διστάσετε να επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν τα συμπτώματά σας έχουν διάρκεια πάνω από μερικές ημέρες ή δεν μπορείτε να διατηρήσετε τα υγρά που λαμβάνετε για περισσότερο από 12 ώρες.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα