Συμπληρώματα Διατροφής: Έχουν Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση της Κατάθλιψης;

Η κατάθλιψη είναι μία σοβαρή ψυχική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των ασθενών. Σύμφωνα με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), σήμερα περίπου το 4% του παγκοσμίου πληθυσμού πάσχει από τη νόσο. Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, ενώ ο κίνδυνος κατάθλιψης αυξάνεται με την ηλικία.

Η νόσος αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία ή με συνδυασμό των παραπάνω ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κάθε ασθενούς. Κατά την αρχική διάγνωση της νόσου, η θεραπεία που θα χορηγηθεί συνήθως είναι οι αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI). Τα φάρμακα αυτά ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των νευροδιαβιαστών στον εγκέφαλο, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά σε όλους τους ασθενείς.

Η ψυχοθεραπεία, με τη σειρά της, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης με ή χωρίς φάρμακα, ωστόσο συνήθως έχει υψηλό κόστος, γεγονός που την καθιστά απρόσιτη για αρκετούς ασθενείς.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές συζητήσεις για το ρόλο των συμπληρωμάτων στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης ή έστω στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι τα συμπληρώματα διατροφής θα ήταν αρκετά για την αντιμετώπιση της νόσου, ωστόσο πιθανώς έχουν χρησιμότητα ως συμπληρωματικές θεραπείες.

Τι έχουν Δείξει τα Δεδομένα Ερευνών;

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα συμπληρώματα πιθανώς έχουν χρησιμότητα για τη διαχείριση των ασθενών με κατάθλιψη. Για παράδειγμα, η βιταμίνη D έχει συνδεθεί με καλύτερη ρύθμιση της διάθεσης, ενώ η ανεπάρκεια της βιταμίνης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Μία μετα-ανάλυση 41 ερευνών έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση 50 μικρογραμμαρίων βιταμίνης D είναι πιο αποτελεσματική από ένα placebo στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου.

Μία άλλη μελέτη έδειξε ότι οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Β6 μπορεί να προσφέρουν οφέλη στους ασθενείς με κατάθλιψη, ιδιαίτερα αν οι τελευταίοι έχουν και αγχώδεις διαταραχές.

Η ανεπάρκεια σιδήρου έχει συνδεθεί επίσης με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Μία έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι τα συμπληρώματα σιδήρου σε ασθενείς με ανεπάρκεια και κατάθλιψη μπορεί να περιορίσουν τα συμπτώματα της νόσου.

Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου έχει εξεταστεί επίσης αναφορικά με τη σύνδεσή του με την κατάθλιψη. Η χορήγηση προβιοτικών ή πρεβιοτικών σε ασθενείς είχε δείξει θετικά δείγματα για την αντιμετώπιση της νόσου. Μάλιστα, μία μελέτη της βιβλιογραφίας έδειξε ότι τα προβιοτικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν συμπληρωματική αγωγή για την κατάθλιψη.

Η Πιο Πρόσφατη Μελέτη

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό JAMA επιβεβαίωσε τη χρησιμότητα των προβιοτικών στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Αν και η έρευνα αυτή είχε σχετικά μικρό μέγεθος, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με ανθεκτική κατάθλιψη έχουν οφέλη από τη λήψη προβιοτικών.

Στην έρευνα, η οποία είχε διάρκεια 8 εβδομάδων, οι μισοί εθελοντές έπαιρναν συμπληρώματα προβιοτικών 4 φορές την ημέρα, ενώ μία ομάδα ελέγχου ίδιου μεγέθους έπαιρνε placebo.

Μετά από μόλις 4 εβδομάδες, η ομάδα που έπαιρνε τα προβιοτικά παρουσίασε σαφή βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης, χωρίς να εμφανίσει ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη των προβιοτικών.

Συμπεράσματα

Η επιστημονική ομάδα της έρευνας υποστήριξε ότι, παρά την επιτυχία των προβιοτικών στη μελέτη τους, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χορηγούνται ως μοναδική αγωγή για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, ιδιαίτερα χωρίς την έγκριση του θεράποντος ιατρού.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι οι παρατηρήσεις τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες μεγαλύτερου μεγέθους.

Φωτογραφία: Nataliya Vaitkevich

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα