Ψυχική Υγεία: Ποιοι Ωφελούνται Περισσότερο από τη Φυσική Άσκηση;

Οι συνταγογραφήσεις αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων είναι λιγότερες κατά μέσο όρο σε αυτούς που έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Journal of Affective Disorders.

Η έρευνα αυτή προέρχεται από τη Νορβηγία και χρησιμοποίησε δεδομένα από τη βάση Trøndelag Health Study (HUNT), στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 250.000 κάτοικοι της επαρχίας Trøndelag. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης χρησιμοποίησαν μόνο πληροφορίες από τον 3ο κύκλο συλλογής δεδομένων που αφορά το διάστημα από το 2006 μέχρι το 2008.

Η Φυσική Άσκηση Περιορίζει την Ανάγκη για Φάρμακα

Σε μία προηγούμενη μελέτη της ίδιας επιστημονικής ομάδας είχε διαπιστωθεί ότι οι ασθενείς που είχαν καλή φυσική κατάσταση στο 2ο κύκλο συλλογής δεδομένων πήραν τελικά λιγότερα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά φάρμακα κατά τη διάρκεια του 3ου κύκλου σε σχέση με αυτούς που είχαν χειρότερη φυσική κατάσταση. Ωστόσο, στην ανάλυση αυτή δεν παρατηρήθηκε σύνδεση ανάμεσα στη φυσική κατάσταση και τον κίνδυνο άγχους ή κατάθλιψης.

Στη νέα τους έρευνα, η οποία εξέτασε τις συνταγογραφήσεις μέχρι το 2018, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πράγματι υπάρχει σύνδεση.

Βέβαια, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εξετάζοντας αποκλειστικά το ιστορικό συνταγογραφήσεων, οι επιστήμονες της μελέτης δεν είναι δυνατό να γνωρίζουν αν οι ασθενείς πράγματι πήραν τελικά τα φάρμακα. Σε κάθε περίπτωση τόνισαν ωστόσο ότι και μόνο η συνταγογράφηση ενός φαρμάκου δείχνει ότι ο ασθενής είχε συμπτώματα που τον έκαναν να πάει στο γιατρό.

Ισχυρότερη Σύνδεση για τους Άνδρες και τους Νεαρούς Ενήλικες

Αν και η καλή φυσική κατάσταση βελτίωνε την ψυχική υγεία στα άτομα όλων των φύλων και ηλικιών, ορισμένες ομάδες είχαν περισσότερα οφέλη από τη φυσική άσκηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ομάδα της έρευνας, οι άνδρες είχαν περισσότερα οφέλη από την άσκηση σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ και στα άτομα νεαρότερων ηλικιών τα οφέλη ήταν περισσότερα.

Η Φυσική Άσκηση Βελτιώνει την Ψυχική Υγεία ή το Αντίστροφο;

Ένα ερώτημα που δημιουργείται από την παρούσα μελέτη είναι αν η φυσική άσκηση βελτιώνει την ψυχική  υγεία ή αν οι ασθενείς με ψυχικά νοσήματα ασκούνται λιγότερο και επομένως έχουν χειρότερη φυσική κατάσταση.

Προκειμένου να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα, οι επιστήμονες έκαναν ορισμένες προσαρμογές στην παρούσα μελέτη. Για παράδειγμα, εξαίρεσαν από τις αναλύσεις τους όλους τους εθελοντές που είχαν πάρει αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά πριν την εγγραφή τους στη μελέτη HUNT3, καθώς και αυτούς που είχαν εκδηλώσει συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους στο παρελθόν.

Από τις αναλύσεις που έκαναν τελικά έδειξαν ότι η μέτρια ή έντονη φυσική άσκηση είναι αυτή που βελτιώνει την ψυχική υγεία, ωστόσο κάθε ποσότητα άσκησης μπορεί να προσφέρει οφέλη.

Καταλήγοντας, η ομάδα συνέστησε τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για αυτούς που θέλουν να βελτιώσουν την άσκηση που κάνουν κάθε εβδομάδα. Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, ιδανικά θα πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα