Ποια Είδη Λιπών Μειώνουν τον Κίνδυνο Εγκεφαλικού Επεισοδίου (Νέα Μελέτη)

Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου σήμερα, ιδιαίτερα στις χώρες του Δυτικού κόσμου.

Αν και η θνητότητα από το εγκεφαλικό επεισόδιο έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία 40 χρόνια, αποτελεί ακόμα ένα από τα συχνότερα αίτια χρόνιας αναπηρίας και εγκεφαλικών βλαβών. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη σημαντικότητα των μέτρων πρόληψης για την παραπάνω επιπλοκή.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Για παράδειγμα, μία μελέτη του 2008 είχε δείξει ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 80%. Η έρευνα είχε εξετάσει διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως για παράδειγμα την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την αποφυγή του καπνίσματος, την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Αν και η υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα από τα καλύτερα μέτρα πρόληψης για το εγκεφαλικό επεισόδιο και την καρδιαγγειακή νόσο, λιγότερο από το 25% του πληθυσμού επιλέγει αυτή τη δίαιτα.

Οι δίαιτες που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν συνήθως υψηλές ποσότητες φυτικών ινών με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, πουλερικά και ψάρια, περιορίζοντας παράλληλα την κατανάλωση υδατανθράκων, αλατιού και κόκκινου κρέατος. Εδώ και αρκετά χρόνια, η διατροφή για τον περιορισμό του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνει επίσης περιορισμό της κατανάλωσης λιπών.

Προσφάτως, ωστόσο, δεδομένα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων λιπών, όχι μόνο δεν αυξάνει, αλλά μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αρκετές έρευνες που εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στα διάφορα είδη λιπών (για παράδειγμα πολυακόρεστα ή κορεσμένα) και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου δεν είχαν καταλήξει σε σαφή αποτελέσματα. Επιπλέον, ελάχιστες έρευνες είχαν εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στην προέλευση του λίπους (γαλακτοκομικά, κρέας, κλπ) και τον κίνδυνο της επιπλοκής.

Μία νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Harvard θέλησε να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Οι επιστήμονες στα πλαίσια της μελέτης τους εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στα διάφορα είδη λιπών (ή την προέλευσή τους) και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Διαπιστώσαμε ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικού λίπους από λαχανικά και πολυακόρεστων λιπών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ η αυξημένη κατανάλωση ζωικού λίπους (εκτός γαλακτοκομικών) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο. Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι έχει σημασία η προέλευση του λίπους όταν εξετάζουμε τη σύνδεσή του με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου», αναφέρει ο Dr Fenglei Wang, επικεφαλής της μελέτης.

Όπως τόνισε, αυτή είναι η πρώτη λεπτομερής μελέτη που εξετάζει τη σύνδεση ανάμεσα στα διάφορα είδη λιπών (πολυακόρεστα, μονοακόρεστα, κορεσμένα, trans), την πηγή των λιπών (λαχανικά, γαλακτοκομικά, ζωικά) και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αν και η έρευνα δεν αποκαλύπτει την πλήρη εικόνα για την παραπάνω σύνδεση, προσφέρει σημαντικά δεδομένα που δείχνουν ότι πράγματι η προέλευση των λιπών έχει σημασία και μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν πριν λίγες ημέρες στο Scientific Sessions του American Heart Association.

Είδη Λιπών και Κίνδυνος Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Η παρούσα ανάλυση χρησιμοποίησε δεδομένα από τις συνεχιζόμενες μελέτες Nurses’ Health Study (NHS) και Health Professionals Follow-up Study (HPFS).

Συνολικά εξετάστηκαν δεδομένα για 73.867 νοσηλεύτριες από τη μελέτη NHS για το διάστημα 1984-2016 και για 43.269 άνδρες γιατρούς ή νοσηλευτές από το μελέτη HPFS για το διάστημα 1986-2016.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με το είδος και την προέλευση των λιπών στη διατροφή κάθε εθελοντή χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια.

Ο κάθε εθελοντής συμπλήρωνε ένα ερωτηματολόγιο κάθε 4 χρόνια ξεκινώντας από το έτος 1984 για τη μελέτη NHS και από το έτος 1986 για τη μελέτη HPFS.

Τελικά, μέχρι το τέλος της έρευνας καταγράφηκαν συνολικά 6.189 εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία διαγνώστηκαν από γιατρούς.

Αρχικά οι επιστήμονες της μελέτης ανέλυσαν τη σύνδεση ανάμεσα στο είδος των λιπών και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Όπως παρατήρησαν, η αυξημένη κατανάλωση ζωικών λιπών (εκτός γαλακτοκομικών) συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αντιθέτως, οι εθελοντές που κατανάλωναν περισσότερα φυτικά λίπη από λαχανικά ή πολυακόρεστα λίπη είχαν μειωμένο κίνδυνο.

Ακολούθως οι επιστήμονες εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στα λίπη από διάφορα τρόφιμα και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Από την ανάλυση αυτή διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ η κατανάλωση φυτικών ελαίων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι η κατανάλωση κορεσμένων λιπών δεν συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, οι επιστήμονες τόνισαν ότι αν γίνει διαχωρισμός ανάλογα με την προέλευση των παραπάνω λιπών, θα είναι ευκολότερο να διαπιστώσουμε αν συνδέονται ή όχι με αυξημένο κίνδυνο.

Φωτογραφία: Sharon McCutcheon

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα