Ο Καπνός και η Κάνναβη Επιβαρύνουν την Ψυχική Υγεία Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν καθημερινά προϊόντα με καπνό και κάνναβη έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με κατάθλιψη ή διαταραχές άγχους σε σχέση με αυτούς που καπνίζουν μόνο τη μία από τις παραπάνω ουσίες ή δεν είναι καπνιστές, σύμφωνα με μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό PLOS ONE, έρχεται σε μία περίοδο όπου όλοι και περισσότερες χώρες νομιμοποιούν την κατανάλωση κάνναβης, γεγονός που αυξάνει τη διαθεσιμότητά της στον πληθυσμό. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα καπνίζουν ταυτόχρονα καπνό και κάνναβη, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της παραπάνω μελέτης, αν κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς της σύνδεσης ανάμεσα στον καπνό, την κάνναβη και την ψυχική υγεία, θα είναι ευκολότερο να αναπτύξουμε θεραπείες για την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος.

«Σήμερα οι περισσότεροι ψυχίατροι και ψυχολόγοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη και το άγχος χωρίς να γνωρίζουν αν οι ασθενείς τους καπνίζουν κάνναβη ή τσιγάρα καπνού. Καθώς αυτές οι καταστάσεις συνδέονται μεταξύ τους, κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης ή τη διακοπή του καπνίσματος δεν θα πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα», αναφέρουν οι συγγραφείς της νέας μελέτης.

Ένας Επιβλαβής Συνδυασμός

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από την εφαρμογή COVID-19 Citizen Science Study, η οποία περιέχει πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό καπνίσματος και χρήσης ουσιών των χρηστών.

Τα δεδομένα αυτά αφορούν 53.843 κατοίκους των ΗΠΑ για το διάστημα από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Κάθε εθελοντής είχε απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με το κάπνισμα κάνναβης και καπνού για ένα διάστημα 30 ημερών, ενώ κάθε μήνα έκανε και εξετάσεις για την εκτίμηση της ψυχικής του υγείας.

Στους ασθενείς που κάπνιζαν τακτικά κάνναβη και καπνό, τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης ήταν 26.5% και 28.3% αντίστοιχα. Στους μη καπνιστές, τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης ήταν μόλις 10.6% και 11.2%, αντίστοιχα. Μία άλλη παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι αυτοί που κάπνιζαν μόνο συμβατικά τσιγάρα είχαν και πάλι υψηλότερα ποσοστά των παραπάνω ψυχιατρικών νόσων σε σχέση με τους μη καπνιστές, ωστόσο αυτά ήταν χαμηλότερα σε σχέση με αυτούς που κάπνιζαν και κάνναβη.

«Ορισμένοι πιστεύουν ότι η κάνναβη μπορεί να περιορίσει σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές επιδράσεις του καπνού στην ψυχική υγεία. Η έρευνά μας απορρίπτει την παραπάνω θεωρία και δείχνει ότι και οι δύο παραπάνω ουσίες είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για την ψυχική υγεία», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Dimitar Manolov

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα