Ιατρική Κάνναβη: Πότε, Πού και Γιατί;

Ο όρος «ιατρική κάνναβη» περιγράφει τα προϊόντα του φυτού της κάνναβης τα οποία χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων. Το φυτό της κάνναβης χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια από αρκετούς πολιτισμούς για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Σήμερα, τα προϊόντα του φυτού αυτού έχουν εγκριθεί σε αρκετές χώρες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων διαφόρων παθήσεων.

Υπάρχουν Επιστημονικά Δεδομένα που Υποστηρίζουν τη Χρήση της Ιατρικής Κάνναβης;

Αρκετοί γιατροί έχουν αμφιβολίες σχετικά με την ισχύ των στοιχείων που υποστηρίζουν τα οφέλη από τη χρήση της ιατρικής κάνναβης και των κανναβινοειδών. Τα τελευταία είναι χημικές ουσίες όπως η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD) τα οποία βρίσκονται στο φυτό της κάνναβης. Τα κανναβινοειδή έχουν ελεγχθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και ασφάλειά τους και ακολούθως εγκριθεί σε αρκετές χώρες για την αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμέτου από τη χημειοθεραπεία, την ενίσχυση της όρεξης στον HIV και άλλες νόσους, καθώς και αρκετές επιληψίες της παιδικής ηλικίας. Υπάρχουν επίσης αρκετά δεδομένα που δείχνουν ότι η κάνναβη και τα κανναβινοειδή έχουν χρησιμότητα στη διαχείριση του χρονίου πόνου και της σπαστικότητας των μυών στην πολλαπλή σκλήρυνση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των δεδομένων προέρχεται από έρευνες που εξέτασαν 3 συγκεκριμένα κανναβινοειδή, τα οποία ωστόσο δεν βρίσκονται σε όλα τα προϊόντα, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ιατρικής κάνναβης. Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ιατρική κάνναβη έχει χρησιμότητα και στην αντιμετώπιση άλλων παθήσεων, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες και το σύνδρομο Tourette, ωστόσο προς το παρόν τα δεδομένα αυτά είναι περιορισμένα.

Υπάρχουν Κίνδυνοι από την Ιατρική Κάνναβη;

Η χρήση της ιατρικής κάνναβης έχει συνδεθεί τόσο με βραχυπρόθεσμους όσο και με μακροπρόθεσμους κινδύνους. Βραχυπρόθεσμα, η ιατρική κάνναβη μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της μάθησης, της μνήμης, της προσοχής, της κρίσης και του συντονισμού, ενώ η μακροχρόνια χρήση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ψυχιατρικών νόσων και εθισμό, αλλά και επιπλοκές της κύησης. Άλλες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ίλιγγο, ναυτία, έμετο, καταστολή, σύγχυση, αποπροσανατολισμό και ψευδαισθήσεις.

Πότε Πρέπει να Χρησιμοποιείται η Ιατρική Κάνναβη;

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, η ιατρική κάνναβη δεν αποτελεί πρώτης ή δεύτερης γραμμής θεραπεία για κανένα νόσημα. Ωστόσο, εφόσον ένας ασθενής έχει δοκιμάσει άλλα φάρμακα και επεμβάσεις για την αντιμετώπιση μίας νόσου χωρίς αποτέλεσμα, μπορεί να συζητήσει με τον γιατρό του αν μπορεί να πάρει ιατρική κάνναβη. Η συζήτηση αυτή πρέπει πάντοτε να περιλαμβάνει ανάλυση για τα οφέλη και τους κινδύνους από τη συγκεκριμένη θεραπεία. Ιδανικά, η οδηγία για τη χορήγηση της κάνναβης πρέπει να δίνεται μόνο από τον γιατρό που παρακολουθεί τακτικά έναν ασθενή.

Βιβλιογραφία: JAMA

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα