Κοινό Γλυκαντικό Συνδέθηκε με Αυξημένο Κίνδυνο Εμφράγματος και Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Η ερυθριτόλη, ένα κοινό τεχνητό γλυκαντικό, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

Η ομάδα της μελέτης εξέτασε περισσότερους από 4.000 εθελοντές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι αυτοί που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα του παραπάνω γλυκαντικού στο αίμα ήταν αυτοί που είχαν και τον υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης τις αλληλεπιδράσεις της ερυθριτόλης τόσο με το αίμα όσο και ξεχωριστά με τα αιμοπετάλια. Τα τελευταία είναι ένα συστατικό το αίματος που συσσωρεύονται σε περιοχές τραυματισμών για το κλείσιμο του τραύματος, ενώ ενοχοποιούνται και για την εμφάνιση θρομβώσεων. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η ερυθριτόλη μπορεί πράγματι να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης θρομβώσεων.

«Τα τεχνητά γλυκαντικά, μεταξύ των οποίων και η ερυθριτόλη, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις τους στην υγεία μας», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και όπως γνωρίζουμε εμφανίζεται σταδιακά. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου», πρόσθεσαν.

Τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ερυθριτόλη, αντικαθιστούν συχνά τη ζάχαρη σε προϊόντα με χαμηλές θερμίδες και υδατάνθρακες. Τα τελευταία καταναλώνονται συνήθως από ασθενείς με παχυσαρκία, διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο με σκοπό να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων. Οι ασθενείς που πάσχουν από τις παραπάνω παθήσεις διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακή νόσο.

Η ερυθριτόλη παράγεται από τη ζύμωση του καλαμποκιού και επομένως δεν μεταβολίζεται πλήρως στον οργανισμό. Ως αποτέλεσμα εισέρχεται στο αίμα και απομακρύνεται κυρίως μέσω των ούρων. Ο οργανισμός του ανθρώπου παράγει μικρές ποσότητες ερυθριτόλης, επομένως οι επιπλέον ποσότητες της ουσίας που καταναλώνουμε μπορεί να συσσωρευτούν μακροπρόθεσμα.

Σήμερα, είναι δύσκολο να εξετάσουμε ποια είναι η ακριβής ποσότητα του κάθε γλυκαντικού στα διάφορα τρόφιμα και συχνά δεν αναφέρονται οι περιεκτικότητες συγκεκριμένων συστατικών. Το FDA των ΗΠΑ, έχει εντάξει την ερυθριτόλη στις ουσίες GRAS (Generally Recognized as Safe), που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να εξεταστεί αν είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης υποστήριξαν ότι οι παρατηρήσεις τους δημιουργούν ανησυχία σχετικά με την ουσία, η οποία σίγουρα θα πρέπει να εξεταστεί ξανά σε νέες μελέτες. Ένας περιορισμός της παρούσας μελέτης ήταν ότι ως έρευνα παρατήρησης δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι οι εθελοντές που κατανάλωναν την τυπική ποσότητα ερυθριτόλης που βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα, τα επίπεδα της ουσίας στο αίμα ήταν πολύ υψηλότερα από αυτά που μπορεί να προκαλέσουν θρομβώσεις. Είναι σημαντικό οι μελλοντικές μελέτες να εξετάσουν τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του γλυκαντικού και τη σύνδεσή του με τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», καταλήγει η ομάδα.

Φωτογραφία: Suzy Hazelwood

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα