Γλυκαντικά Χωρίς Ζάχαρη: Δεν Βοηθούν στην Απώλεια Βάρους Μακροπρόθεσμα Σύμφωνα με τον WHO

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δημοσίευσε προσφάτως μία νέα οδηγία στην οποία συνιστά να αποφεύγεται η χρήση υποκατάστατων της ζάχαρης για την απώλεια βάρους ή την πρόληψη των χρονίων νόσων. Σύμφωνα με την οδηγία του WHO, τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη, αν και βοηθούν βραχυπρόθεσμα όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, δεν προσφέρουν οφέλη μακροπρόθεσμα ενώ μπορεί να αυξήσουν και τον κίνδυνο για διάφορα χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιαγγειακή νόσος.

Σήμερα, τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο σε τρόφιμα όσο και σε αναψυκτικά. Η προηγούμενη οδηγία του WHO το 2015 ήταν να περιοριστεί η κατανάλωση προϊόντων με ζάχαρη σε λιγότερο από το 10% της καθημερινής πρόσληψης ενέργειας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ενδιαφέρον για άλλα γλυκαντικά.

Αρκετοί διαιτολόγοι και διατροφολόγοι χαιρέτησαν τη νέα οδηγία του WHO υποστηρίζοντας ότι τα γλυκαντικά συχνά έχουν περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη. Συγκεκριμένα, αρκετά από αυτά έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο μετεωρισμού και διάρροιας, ενώ ορισμένα είναι τόσο γλυκά που αυξάνουν την όρεξη.

Η νέα οδηγία του WHO βασίστηκε σε μία ανάλυση 283 ερευνών. Αν και ορισμένες από τις έρευνες αυτές έδειξαν ότι όσοι προτιμούν τα τεχνητά γλυκαντικά σε σχέση με τη ζάχαρη έχουν κάποια οφέλη αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, τελικά στις περισσότερες έρευνες δεν διαπιστώθηκαν μακροπρόθεσμα οφέλη.

Μάλιστα, ορισμένες έρευνες παρατήρησης από την παραπάνω ανάλυση έδειξαν ότι η χρόνια κατανάλωση γλυκαντικών συνδέεται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, καθώς και αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου της ουροδόχου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η νέα οδηγία αφορά τόσο τα τεχνητά όσο και τα φυσικά γλυκαντικά. Ορισμένα από τα γλυκαντικά που εξετάστηκαν στην ανάλυση του WHO ήταν η ακεσουλφάμη Κ, η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, η στέβια, καθώς και τα παράγωγα των παραπάνω.

Η ανακοίνωση του WHO καταλήγει ότι ιδανικά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να εκπαιδεύσουμε ξανά τους γευστικούς μας κάλυκες περιορίζοντας σταδιακά την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών. Γενικά, ο WHO συνιστά να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να ελέγχουμε πάντοτε τις συσκευασίες των τροφίμων που αγοράζουμε για τα γλυκαντικά που μπορεί να περιέχουν.

Φωτογραφία: Somben Chea

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα