Φρούτα και Λαχανικά: Πώς Προστατεύουν από τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ενοχοποιείται για περίπου 1 εκατομμύριο νέα περιστατικά ετησίως. Αποτελεί επίσης το 3ο σε συχνότητα αίτιο θανάτου από καρκίνο.

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν κυρίως τη διατροφή, καθώς και το αυξημένο σωματικό βάρος.

Σήμερα, μία ομάδα ερευνητών κατάφερε να ανακαλύψει ένα νέο μεταβολίτη φλαβονοειδών ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η ουσία αυτή βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά, όπως τα μήλα, τα κρεμμύδια, το μπρόκολο και τις φράουλες, καθώς και στον καφέ και το τσάι.

Από την Ασπιρίνη στα Φρούτα

Ο Jayarama Gunaje και η ομάδα του από το South Dakota State University, ξεκίνησαν την έρευνά τους με σκοπό να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα της ασπιρίνης στην πρόληψη του καρκίνου. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ωστόσο, ανακάλυψαν νέα δεδομένα για να φλαβονοειδή και τον τρόπο που μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι παρατηρήσεις τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cancers.

Προηγούμενες έρευνες είχαν διαπιστώσει ότι τα φλαβονοειδή, φυσικές ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου, ωστόσο δεν γνωρίζαμε μέσω ποιου μηχανισμού ασκούν την παραπάνω δράση.

«Το εργαστήριό μας είχε ως στόχο να εξετάσει το μηχανισμό μέσω του οποίου η ασπιρίνη βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου. Η ασπιρίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον παραπάνω σκοπό εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία», είπε ο Gunaje.

«Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας, κάναμε μία σειρά πειράματα στα οποία εξετάσαμε το ρόλο των μεταβολιτών της ασπιρίνης και άλλων παραγώγων του σαλικυλικού οξέος, αλλά και την ικανότητά τους να αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του καρκίνου».

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το 2,4,6-τριυδροξυβενζοϊκό οξύ (2,4,6-THBA), μία ουσία που παράγεται όταν τα βακτήρια του εντέρου διασπούν τα φλαβονοειδή, αναστέλλει τα ένζυμα που σχετίζονται με την κυτταρική διαίρεση.

«Το κόκκινο κρασί περιέχει επίσης μικρές ποσότητες 2,4,6-THBA, πιθανώς ως αποτέλεσμα της διάσπασης των φλαβονοειδών που συμβαίνει κατά τη διαδικαδία της ζύμωσης», πρόσθεσε ο Gunaje.

«Ορμώμενοι από τις παραπάνω παρατηρήσεις, θεωρήσαμε ότι το 2,4,6-THBA αποτελεί πιθανώς έναν από τους παράγοντες που συνδέονται με τις αντικαρκινικές ιδιότητες των φλαβονοειδών. Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι το 2,4,6-THBA μπορεί να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό των νεοπλασματικών κυττάρων που εκφράζουν τον λειτουργικό υποδοχέα πρωτεϊνών (SLC5A8) στη μεμβράνη τους», συμπλήρωσε.

Η Ανακάλυψη Ανοίγει το Δρόμο για Νέες Θεραπείες

«Σήμερα, υπάρχουν αρκετά φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου, ωστόσο οι παρεμβάσεις για την πρόληψή του είναι ελάχιστες», είπε ο Gunaje. «Ο καρκίνος είναι μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου σήμερα, επομένως είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε νέες μεθόδους πρόληψης. Αυτός είναι και ο λόγος που η ανακάλυψη ότι το 2,4,6-THBA αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των νεοπλασματικών κυττάρων έχει τόσο μεγάλη σημασία».

Χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κύτταρα τα οποία είχαν καλλιεργήσει στο εργαστήριο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 2,4,6-THBA μπορεί να αναστείλει την πολλαπλασιασμό των νεοπλασματικών κυττάρων με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Όταν οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την παραπάνω δράση του 2,4,6-THBA, άρχισαν να αναζητούν φυσικές πηγές της ουσίας αυτής, γεγονός που τους οδήγησε στα φλαβονοειδή.

Όπως υποστήριξαν, οι ουσίες που παράγονται από τη διάσπαση των φλαβονοειδών είναι αυτές που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Ωστόσο, θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε τις παρατηρήσεις μας σε έρευνες με πειραματόζωα», πρόσθεσε ο Gunaje.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το 2,4,6-THBA μπορεί δυνητικά να χορηγηθεί ως προληπτική αγωγή για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αν και πιστεύουν ότι σίγουρα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες.

«Καθώς το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να επάγει την αποδόμηση των φλαβονοειδών στο έντερο, προσπαθούμε να ταυτοποιήσουμε συγκεκριμένα βακτηριακά στελέχη που  παράγουν 2,4,6-THBA. Τα βακτήρια αυτά θα μπορούν πιθανώς στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν ως προβιοτικά σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα συμπληρώματα με φλαβονοειδή με σκοπό την πρόληψη του καρκίνου», δήλωσε ο Gunaje.

Καταλήγοντας, ο επιστήμονας δήλωσε ότι μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν φλαβονοειδή, αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα