Έρευνα σε Πειραματόζωα: Η Ώρα της Άσκησης Μπορεί να Επηρεάσει το Μεταβολισμό των Λιπών

Η φυσική άσκηση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας φαίνεται ότι αυξάνει περισσότερο το μεταβολισμό των λιπών, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που εξέτασε πειραματόζωα. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες της μελέτης από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, τα ποντίκια που έκαναν περισσότερη άσκηση το πρωί αύξησαν περισσότερο το μεταβολισμό τους σε σχέση με αυτά που ασκήθηκαν το βράδυ. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PNAS.

Η φυσική άσκηση σε διαφορετικές ώρες της ημέρας επηρεάζει διαφορετικά τον οργανισμό, καθώς ο παραπάνω μηχανισμός συνδέεται με τον κιρκαδικό ρυθμό των κυττάρων. Προκειμένου να εκτιμήσουν καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στην ώρα της άσκησης και το μεταβολισμό των λιπών, οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν το λιπώδη ιστό ποντικών μετά την άσκηση σε δύο διαφορετικές περιόδους της ημέρας (το πρωί και το βράδυ). Η ομάδα ανέλυσε διάφορους δείκτες της μεταβολικής υγείας και εξέτασε ποια γονίδια ήταν ενεργά στο λιπώδη ιστό μετά την άσκηση.

Οφέλη Ανεξάρτητα από την Κατανάλωση Θερμίδων

Όπως διαπίστωσε η ομάδα, η φυσική άσκηση το πρωί συνδέεται με αυξημένη έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στη διάσπαση του λίπους, τη θερμογένεση (παραγωγή θερμότητας) καθώς και τη λειτουργία των μιτοχονδρίων στο λιπώδη ιστό, παράγοντες οι οποίοι στο σύνολό τους συνδέονται με αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Οι επιδράσεις αυτές ήταν μάλιστα ανεξάρτητες από την κατανάλωση θερμίδων που έκαναν τα ποντίκια.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η άσκηση το πρωί μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική σε σχέση με τη βραδινή άσκηση αναφορικά με το μεταβολισμό και τη μείωση του λίπους. Η πληροφορία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Μεγιστοποιώντας τα Οφέλη της Άσκησης

Τα ποντίκια και οι άνθρωποι έχουν αρκετούς κοινούς μηχανισμούς στη φυσιολογία τους, γεγονός που καθιστά τα πειραματόζωα αυτά ιδανικά για την ανάπτυξη μοντέλων του μεταβολισμού. Ωστόσο, μία σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη είναι ότι τα ποντίκια αποτελούν νυκτόβιο ζώο.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η ώρα της ημέρας παίζει σημαντικό ρόλο αναφορικά με το μεταβολισμό των λιπών και τα οφέλη που προσφέρει η άσκηση. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι παρατηρήσεις μας και στον άνθρωπο», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Mart Production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα