Ενδομητρίωση: Μπορεί να Συνδέεται με Παθολογικά Βακτήρια;

Συγκεκριμένα είδη βακτηρίων που βρίσκονται τόσο στο στοματικό όσο και στο εντερικό μικροβίωμα του ανθρώπου φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της ενδομητρίωσης, όπως διαπίστωσε μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Science Translational Medicine.

Η παρατήρηση αυτή ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων και δημιουργεί ελπίδα στις εκατομμύρια γυναίκες που υποφέρουν από την επώδυνη αυτή νόσο.

Οι επιστήμονες της μελέτης προέρχονται από την Ιαπωνία και εξέτασαν δείγματα ιστών από 79 γυναίκες με ενδομητρίωση και 76 υγιείς γυναίκες που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Από τις αναλύσεις που έκαναν στα παραπάνω δείγματα παρατήρησαν ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα των βακτηρίων Fusobacterium και τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται ότι κύτταρα τα οποία ομοιάζουν αρκετά με αυτά που βρίσκονται στο ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας) μεταναστεύουν και πολλαπλασιάζονται σε άλλες περιοχές, όπως οι ωοθήκες ή οι σάλπιγγες. Η επιστημονική ομάδα της μελέτης ανίχνευσε υψηλά επίπεδα των βακτηρίων Fusobacterium στο ενδομήτριο.

«Στο δείγμα που εξετάσαμε, περίπου το 64% των γυναικών με ενδομητρίωση είχαν τα παραπάνω βακτήρια στο ενδομήτριο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα ελέγχου ήταν μόλις 10%», αναφέρει η ομάδα.

«Από τις παρατηρήσεις μας φαίνεται ότι το βακτήριο αυτό ενδεχομένως ενοχοποιείται για την εμφάνιση της νόσου και επομένως η εκρίζωσή του μπορεί να αποτελεί μία καλή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης», πρόσθεσαν οι συγγραφείς.

Ακολούθως η ομάδα έκανε μία σειρά πειραμάτων προκειμένου να εξερευνήσει περισσότερο το ρόλο του παραπάνω βακτηρίου. Σε καλλιέργειες κυττάρων διαπιστώθηκε ότι το Fusobacterium ενεργοποιεί μία σηματοδοτική οδό που συνδέεται με τον μεταγραφικό παράγοντα β (TGF-β), ο οποίος μπορεί να «ενεργοποιήσει» διάφορα κύτταρα.

Περαιτέρω πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η μόλυνση των τελευταίων με Fusobacterium μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα συγκεκριμένων μυοϊνοβλαστών οι οποίοι εμπλέκονται στο σχηματισμό ιστών και μυών. Τα παραπάνω κύτταρα πιθανώς είναι αυτά που εκκινούν τις παθολογικές βλάβες της ενδομητρίωσης, όπως υποστήριξε η ομάδα.

Οι επιστήμονες χορήγησαν επίσης αντιβιοτικά στα ποντίκια με σκοπό να διαπιστώσουν αν αυτό μπορεί να προσφέρει οφέλη στην αντιμετώπιση της νόσου και διαπίστωσαν ότι πράγματι με την προσέγγιση αυτή τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης υποχώρησαν.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι παρατηρήσεις τους δεν είναι δυνατό να στοιχειοθετήσουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στα βακτήρια Fusobacterium και την ενδομητρίωση, ωστόσο σίγουρα ανοίγουν το δρόμο για νέες έρευνες που θα εξερευνήσουν την παραπάνω σύνδεση.

Φωτογραφία: Polina Zimmerman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα