Νέα Έρευνα: Τα Λαχανικά Δεν Προστατεύουν από την Καρδιαγγειακή Νόσο

Τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μίας υγιεινής διατροφής η οποία μας προστατεύσει από αρκετές διαφορετικές νόσους. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ωστόσο, κατανάλωση λαχανικών δεν μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Μέχρι σήμερα, αρκετοί πίστευαν ότι τα τρόφιμα αυτά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καθώς περιέχουν ουσίες όπως τα καροτενοειδή και η άλφα-τοκοφερόλη, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, μέχρι σήμερα τα δεδομένα ερευνών σχετικά με τις επιδράσεις των λαχανικών στην καρδιαγγειακή υγεία ήταν πολύ περιορισμένα.

Η νέα μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition, ωστόσο, δείχνει ότι οι εθελοντές που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες λαχανικών στη διατροφή τους δεν έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης προσφέρουν επίσης ορισμένες θεωρίες οι οποίες εξηγούν τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα προηγουμένων ερευνών.

«Η UK Biobank είναι μία μεγάλη βάση δεδομένων στην οποία εξετάζονται οι επιδράσεις του γονιδιώματος και του περιβάλλοντος στον κίνδυνο διάφορων δυνητικά απειλητικών για τη ζωή χρονίων νόσων. Στην έρευνά μας χρησιμοποιήσαμε την παραπάνω βάση δεδομένων για να εξετάσουμε τη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση λαχανικών και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», αναφέρει η καθηγήτρια Naomi Allen, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η UK Biobank περιέχει δεδομένα για περισσότερους από 500.000 κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας. Κατά την εγγραφή τους στη βάση το διάστημα 2006-2010, οι εθελοντές είχαν δώσει συνέντευξη στην οποία ρωτήθηκαν σχετικά με τη διατροφή, τον τρόπο ζωής τους, το ιατρικό ιστορικό και άλλους παράγοντες.

Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκαν δεδομένα για 399.586 εθελοντές σχετικά με την καθημερινή κατανάλωση λαχανικών. Ακολούθως οι επιστήμονες εξερεύνησαν τη σύνδεση της κατανάλωσης λαχανικών με τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, κάνοντας παράλληλα προσαρμογή για αρκετούς παράγοντες.

Αρχικά, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια ήταν 15% σε αυτούς που έκαναν την υψηλότερη κατανάλωση λαχανικών συγκριτικά με αυτούς που έκαναν τη χαμηλότερη κατανάλωση. Ωστόσο, μετά την προσαρμογή για διάφορους κοινωνικούς, διατροφικούς ή άλλους παράγοντες, η διαφορά αυτή έγινε αμελητέα.

«Η μελέτη μας είχε μεγάλο μέγεθος και δεν διαπίστωσε σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση λαχανικών και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Μάλιστα, οι αναλύσεις μας έδειξαν ότι οι έρευνες που είχαν παρατηρήσει οφέλη από τα λαχανικά στον παρελθόν δεν είχαν κάνει προσαρμογή για διάφορους παράγοντες», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Dr Qi Feng.

Καταλήγοντας, ο ίδιος υποστήριξε ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν ξεχωριστά τα διάφορα λαχανικά και τον τρόπο προετοιμασίας τους προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορούν να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ή όχι.

Φωτογραφία: mali maeder / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα