Μπορεί η Διατροφή να Επηρεάσει τον Κίνδυνο Καρκίνου του Τραχήλου;

Ο καρκίνος του τραχήλου αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στις γυναίκες. Το 99.7% των περιστατικών της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου γνωρίζουμε σήμερα ότι συνδέεται με τη λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο ιός αυτός προκαλεί παθολογικές αλλαγές στον τράχηλο οι οποίες οδηγούν στην εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου.

Η διάγνωση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου γίνεται συνήθως τυχαία κατά το τεστ Παπανικολάου ή κατά τις εξετάσεις για HPV, καθώς στα πρώιμα στάδια δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα.

Εκτός από τις παραπάνω δύο προληπτικές εξετάσεις σήμερα κυκλοφορούν και 3 εμβόλια για τον HPV τα οποία γνωρίζουμε ότι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο της παραπάνω μορφής καρκίνου είναι το κάπνισμα, η έκθεση σε συγκεκριμένες τοξίνες, η διατροφή και η λοίμωξη με άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ο ιός HIV.

Η Σύνδεση Ανάμεσα σε Διατροφή και Καρκίνο του Τραχήλου

Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου.

Η υγιεινή διατροφή ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα το τελευταίο να αντιμετωπίζει ευκολότερα τόσο τον ιό HPV, όσο και τα νεοπλάσματα.

Αρκετές μελέτες στο παρελθόν που είχαν ασχοληθεί με το ρόλο της διατροφή στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου είχαν επικεντρωθεί στις αντιοξειδωτικές ουσίες και τα τρόφιμα που περιορίζουν τη δράση του HPV.

Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, δίαιτες που αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής, όπως για παράδειγμα η Δυτική διατροφή, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου, ιδιαίτερα στις γυναίκες που έχουν ιστορικό HPV και κάνουν καθιστική ζωή.

Η Δυτική διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα και trans λίπη, καθώς και αλάτι, έχει συνδεθεί με χρόνια φλεγμονή, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο τον περιορισμό της HPV λοίμωξης. Όταν η λοίμωξη αυτή παραμένει για μεγάλη διάρκεια στον οργανισμό, αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανιστεί καρκίνος του τραχήλου.

Αντιθέτως, η Μεσογειακή δίαιτα, η οποία περιέχει φρούτα, λαχανικά και υγιεινά λίπη, μειώνει τον κίνδυνο τόσο της HPV λοίμωξης, όσο και καρκίνου του τραχήλου.

Τα αντιοξειδωτικά, καθώς και οι βιταμίνες C, E και A γνωρίζουμε σήμερα ότι περιορίζουν τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου, ιδιαίτερα στους καπνιστές.

Επιπλέον, θρεπτικές ουσίες όπως το φολικό οξύ, η βιταμίνη D και το λυκοπένιο επιβραδύνουν τη δράση του HPV, προστατεύοντας έτσι από τον καρκίνο του τραχήλου.

Κατά συνέπεια, είναι λάθος να επικεντρωθούμε σε μόνο μία από τις παραπάνω θρεπτικές ουσίες αν ο στόχος μας είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, καθώς τα οφέλη είναι αθροιστικά.

Ποια Τρόφιμα θα Πρέπει να Καταναλώνουμε

Μία μελέτη παρατήρησης που εξέτασε σχεδόν 300.000 γυναίκες έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (τα οποία περιέχουν διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες) συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου.

Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσε η παραπάνω μελέτη, τον χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου είχαν οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα:

  • Φρούτα και λαχανικά (αρκετά διαφορετικά)
  • Σύνθετους υδατάνθρακες, όπως για παράδειγμα στα τρόφιμα ολικής αλέσεως
  • Ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο
  • Κρεμμύδι και σκόρδο, περιορίζοντας παράλληλα το αλάτι
  • Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά
  • Όσπρια όπως τα φασόλια, οι φακές και ο αρακάς

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει επίσης ότι εκτός από την υγιεινή διατροφή, συγκεκριμένες πολυβιταμίνες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής HPV και καρκίνου του τραχήλου.

Τρόφιμα που Πρέπει να Αποφεύγουμε

Τρόφιμα που ενισχύουν τη χρόνια φλεγμονή έχουν συνδεθεί από διάφορες μελέτες με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου. Η Δυτική διατροφή περιέχει αρκετά τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε προστιθέμενα σάκχαρα. Τα τελευταία έχουν συνδεθεί τόσο με τον καρκίνο του τραχήλου όσο και με αρκετές άλλες μορφές καρκίνου.

Συνοπτικά τα τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγουμε είναι:

  • Τα τρόφιμα πλούσια σε προστιθέμενα σάκχαρα
  • Τα επεξεργασμένα κρέατα
  • Το κόκκινο κρέας
  • Τα τρόφιμα πλούσια σε ακόρεστα και trans λιπαρά

Η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων από αναψυκτικά, επιδόρπια και αρτοσκευάσματα συνδέθηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε μία 10ετή μελέτη που εξέτασε περισσότερους από 100.000 εθελοντές.

Το κόκκινο κρέας, όπως για παράδειγμα το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί, όταν καταναλώνονται σε ποσότητες άνω των 101-200gr ημερησίως, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου τόσο σε προεμμηνοπαυσιακές όσο και σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Προσοχή στις «Εναλλακτικές» Θεραπείες

Συχνά μπορεί να ακούμε για διάφορες προσεγγίσεις που υπόσχονται να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του τραχήλου στο σπίτι, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούμε τον γιατρό μας.

Η αλήθεια είναι ότι συγκεκριμένες ουσίες, όπως για παράδειγμα το πράσινο τσάι, μπορεί να προσφέρουν οφέλη σε ορισμένους ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντικαταστήσουν την αγωγή που θα μας χορηγήσει ο γιατρός μας.

Αυτό συμβαίνει γιατί αν και υπάρχουν θετικές ενδείξεις για ορισμένες από τις παραπάνω ουσίες, σήμερα δεν υπάρχει ισχυρή βάση της βιβλιογραφίας που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Προκειμένου να μπορεί ένας γιατρός να συστήσει τις ουσίες αυτές θα πρέπει να γίνουν μελέτες που θα εξετάσουν τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, τα ενεργά συστατικά τους, καθώς και τη δόση στην οποία θα πρέπει να χορηγούνται.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει ποτέ να διακόπτετε ή να ξεκινάτε μία νέα θεραπεία χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα