Τα 7 Είδη Άλγους της Ινομυαλγίας

Οι ασθενείς που πάσχουν από ινομυαλγία υποφέρουν από το χρόνιο άλγος που προκαλεί η νόσος. Ωστόσο, το άλγος αυτό διαφοροποιείται στον κάθε ασθενή τόσο ως προς το είδος όσο και ως προς την έντασή του. Σήμερα, 7 είδη άλγους έχουν συνδεθεί με την ινομυαλγία και καθένα από αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Υπεραλγησία

Η υπεραλγησία είναι ο ιατρικός όρος που περιγράφει την ενίσχυση του άλγους που εμφανίζεται στους ασθενείς με ινομυαλγία. Όταν τα φυσιολογικά σήματα άλγους φτάνουν στον εγκέφαλο, ο τελευταίος τα ενισχύει με αποτέλεσμα να θεωρούνται πολύ σοβαρότερα απ’όσο πραγματικά είναι. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς με ινομυαλγία υποφέρουν από σημαντικό άλγος μετά από ερεθίσματα που φυσιολογικά μπορεί να μην γίνονται καν αντιληπτά ως επώδυνα.

Τα περισσότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του άλγους της ινομυαλγίας στοχεύουν, τουλάχιστον εν μέρει, στον περιορισμό της υπεραλγησίας.

Μυαλγίες

Αρκετοί ασθενείς που πάσχουν από ινομυαλγία νιώθουν συχνά ότι πάσχουν από γρίπη ή ότι «πονούν σε όλο σώμα». Ο διάχυτος και επίμονος πόνος των μυών και μαλακών ιστών περιγράφεται συνήθως ως βαθύ και διαξιφιστικό άλγος, δυσκαμψία ή παλλόμενο άλγος, το οποίο μπορεί να επηρεάζει τα χέρια, τα πόδια, τον αυχένα και τους ώμους και αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο της ινομυαλγίας.

Αρκετοί ασθενείς που υποφέρουν από ινομυαλγία παρουσιάζουν:

  • Ισχιαλγία, η οποία μπορεί να επεκτείνεται στους γλουτούς και τα πόδια
  • Άλγος και δυσκαμψία του αυχένα που μπορεί να επηρεάζει και το πίσω μέρος των ώμων
  • Θωρακικό άλγος, το οποίο παραπέμπει σε πλευροχονδρίτιδα

Στα πρώιμα στάδια της ινομυαλγίας, το άλγος μπορεί να εντοπίζεται σε μία συγκεκριμένη περιοχή, όπως για παράδειγμα στον αυχένα ή τους ώμους.

Για τη διάγνωση της ινομυαλγίας, ο γιατρός θα εξετάσει συνήθως τα 18 «ευαίσθητα σημεία» της νόσου, δηλαδή περιοχές οι οποίες είναι ιδιαίτερα επώδυνες ακόμα και με ήπια πίεση.

Αρθραλγίες

Οι αρθραλγίες και το αίσθημα οιδήματος των αρθρώσεων είναι αρκετά κοινά στους ασθενείς με ινομυαλγία. Ειδικότερα, το άλγος στην κροταφογναθική άρθρωση, η οποία συνδέει την κάτω γνάθο με κρανίο, αποτελεί συχνό σύμπτωμα της νόσου. Το άλγος της κροταφογναθικής άρθρωσης περιγράφεται συνήθως ως αμβλύ, επίμονο και επώδυνο και μπορεί να εντοπίζεται στο αυτί, τους κροτάφους, γύρω από τους οφθαλμούς, στην κάτω γνάθο ή στο πίσω μέρος του αυχένα.

Αλλωδυνία

Η αλλωδυνία, δηλαδή το άλγος που προκαλείται στο δέρμα από την ήπια πίεση που ασκούν τα ρούχα ή από το ήπιο μασάζ, είναι ένα σύμπτωμα που προκαλεί σύγχυση στους ασθενείς. Σήμερα, πιστεύουμε ότι η αλλωδυνία είναι μία αντίδραση υπερευαισθησίας που είναι αποτέλεσμα της κεντρικής ευαισθητοποίησης που χαρακτηρίζει τη νόσο. Τα σήματα του άλγους ξεκινούν από εξειδικευμένα νεύρα, τους αλγοϋποδοχείς, τα οποία μπορούν να αντιληφθούν πληροφορίες όπως η θερμοκρασία και τα επώδυνα ερεθίσματα στο δέρμα.

Αρκετοί ασθενείς περιγράφουν την αλλωδυνία ως ευαισθησία του δέρματος που ομοιάζει ένα ηλιακό έγκαυμα.

Η αλλωδυνία αποτελεί ένα σπάνιο είδος άλγους το οποίο παρατηρείται σε ελάχιστες παθήσεις, όπως οι νευροπάθειες, η μεθερπητική νευραλγία και η ημικρανία.

Νευροπαθητικό Άλγος

Αρκετοί ασθενείς με ινομυαλγία αναφέρουν την παρουσία νευροπαθητικού άλγους. Το τελευταίο περιγράφεται ως μία αίσθηση μυρμηγιάσματος, καύσου, κνησμού ή μουδιάσματος στα χέρια και στα πόδια. Οι αισθήσεις αυτές συχνά μπορεί να είναι επώδυνες. Παρά τα νευρικά συμπτώματα της ινομυαλγίας, συνήθως δεν παρατηρούνται νευρικές βλάβες κατά τη φυσική εξέταση. Αυτό σημαίνει ότι η μυϊκή ισχύς, τα αντανακλαστικά και οι αισθήσεις είναι φυσιολογικά, παρά την παρουσία νευροπαθητικού άλγους.

Αρκετές θεραπείες για την ινομυαλγία μπορού να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του νευροπαθητικού άλγους, μεταξύ των οποίων οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) και οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης (SNRI). Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν ότι η βιταμίνη Β12, οι κρέμες καψαϊκίνης, το μασάζ και ο βελονισμός μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου.

Κεφαλαλγίες

Οι κεφαλαλγίες, αν και είναι αρκετά κοινές γενικότερα, μπορεί να είναι αποτέλεσμα ή να σχετίζονται με την ινομυαλγία. Η συχνότερη κεφαλαλγία στους ασθενείς με ινομυαλγία είναι η κεφαλαλγία τάσεως. Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Headache Pain, το 35% περίπου των ασθενών που υποφέρουν από κεφαλαλγίες τάσεως πάσχουν επίσης από ινομυαλγία. Η δεύτερη σε συχνότητα κεφαλαλγία είναι η ημικρανία, καθώς το 24% των ασθενών που υποφέρουν από τις κεφαλαλγίες αυτές, παρουσιάζουν επίσης ινομυαλγία.

Η κεφαλαλγία τάσης προκαλεί ένα εμβλύ αίσθημα πίεσης γύρω από την κεφαλή. Αν και είναι αρκετά ενοχλητική, δεν προκαλεί αναπηρία. Αντιθέτως οι ημικρανίες είναι αρκετά επίπονες, εμφανίζονται συνήθως μονόπλευρα και μπορεί να σχετίζονται με ευαισθησία στο φως και τους ήχους. Ορισμένοι ασθενείς με ημικρανία παρουσιάζουν επίσης αύρα, μία νευρολογική διαταραχή που σχετίζεται με διαταραχές της όρασης.

Κοιλιακό και Πυελικό Άλγος

Οι ασθενείς με ινομυαλγία διατρέχουν 50% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μία νόσο του γαστρεντερικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος, κράμπες και μετεωρισμό. Άλλα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, διάρροια, ναυτία, αίσθημα ατελούς κένωσης και προσμίξεις βλέννης στα κόπρανα. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα ακόμα νόσημα που εμφανίζεται με αυξημένη συχνότητα στους ασθενείς με ινομυαλγία.

Εκτός από το κοιλιακό άλγος, οι ασθενείς που πάσχουν από ινομυαλγία μπορεί να παρουσιάσουν επίσης πυελικό άλγος, το οποίο συχνά εντοπίζεται στην ουροδόχο κύστη. Το πυελικό άλγος της ινομυαλγίας μπορεί να σχετίζεται με συμπτώματα διάμεσης κυστίτιδας, όπως αυξημένη τάση για ούρηση και συχνοουρία.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα