Μπορεί η COVID-19 να Αυξήσει τον Κίνδυνο Αυτοάνοσων Νοσημάτων;

Οι ασθενείς που νοσούν από COVID-19 έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με διάφορα αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό JAMA Network Open. Η έρευνα, η οποία προέρχεται από τη Νότια Κορέα, διαπίστωσε ωστόσο ότι ο εμβολιασμός μπορεί να περιορίσει τον παραπάνω κίνδυνο.

Για τις αναλύσεις τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από εθελοντές που συμμετείχαν στη βάση Korea Disease Control and Prevention Agency COVID-19 National Health Insurance Service. Όλοι οι εθελοντές της παραπάνω βάσης είχαν νοσήσει από COVID-19 στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι το Δεκέμβριο του 2021. Η ομάδα του ελέγχου που χρησιμοποιήθηκε προήλθε από τη βάση National Health Insurance Service της Κορέας και περιελάμβανε εθελοντές χωρίς ιστορικό COVID-19 στο ίδιο διάστημα.

Συνολικά, η ομάδα ανέλυσε δεδομένα για 354.527 ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 και 6.134.940 χωρίς ιστορικό της νόσου. Η μέση ηλικία των εθελοντών και στις δύο ομάδες ήταν τα 52 χρόνια, ενώ η αναλογία ανδρών/γυναικών ήταν περίπου 1/1.

«Στο παρελθόν έχει συζητηθεί ξανά η πιθανή σύνδεση της COVID-19 με διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς ο SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει αυτοανοσία μέσω αρκετών διαφορετικών μηχανισμών», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Χαμηλότερος ο Κίνδυνος στους Εμβολιασμένους

Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο γυροειδούς αλωπεκίας (12%), ολικής αλωπεκίας (74%), ANCA αγγειίτιδας (176%), νόσου του Crohn (68%) και σαρκοείδωσης (59%).

«Τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ότι οι αυτοάνοσες και αυροφλεγμονώδεις παθήσεις του συνδετικού ιστού συχνά μπορεί να εμφανιστούν μετά την COVID-19 λοίμωξη, γεγονός που δείχνει ότι θα πρέπει να εξερευνήσουμε καλύτερα τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές του ιού SARS-CoV-2 στον οργανισμό», τονίζουν οι συγγραφείς.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της μελέτης ήταν ότι οι ασθενείς που νόσησαν σοβαρότερα από την COVID-19 είχαν ακόμα πιο υψηλό κίνδυνο να παρουσιάσουν αρκετά αυτοάνοσα νοσήματα αργότερα, μεταξύ των οποίων η ολική αλωπεκία, η ψωρίαση, η λεύκη, η αγγειίτιδα, η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σύνδρομο Sjogren, η αγκυλωσική σπονδυλίτιδα και η σαρκοείδωση.

Περαιτέρω αναλύσεις που έκανε η ομάδα έδειξαν ότι ο κίνδυνος διάγνωσης με αυτοάνοσα νοσήματα ήταν ακόμα πιο υψηλός στους ασθενείς που δεν είχαν εμβολιαστεί για την COVID-19. Όπως διαπιστώθηκε, ο εμβολιασμός περιόριζε σημαντικά τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων μεταξύ των ασθενών με ιστορικό COVID-19 και μάλιστα μείωνε σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο των παθήσεων που συνδέονται με την καρδιακή λειτουργία.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα