Ινομυαλγία: Μπορεί να Προκαλέσει Αλλαγές στον Εγκέφαλο;

Μία επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ruhr της Γερμανίας έκανε προσφάτως μία μελέτη με σκοπό να εξερευνήσει τις αλλαγές που εμφανίζονται στον εγκέφαλο στους ασθενείς με ινομυαλγία.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μαγνητικές τομογραφίες οι ερευνητές ανέλυσαν τις μεταβολές στη λευκή και τη φαιά ουσία ειδικά στις περιοχές που συνδέονται με την επεξεργασία των σημάτων του πόνου και τη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Arthritis Research and Therapy διαπιστώθηκε ότι πράγματι, οι ασθενείς με ινομυαλγία έχουν αλλαγές στις παραπάνω περιοχές συγκριτικά με μία υγιή ομάδα ελέγχου.

«Σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με ανοχή στο άλγος παρατηρήσαμε σαφή μείωση της φαιάς ουσίας στις γυναίκες που υπέφεραν από ινομυαλγία. Μάλιστα, ο συνολικός όγκος των παραπάνω περιοχών ήταν επίσης μειωμένος σε αυτές τις γυναίκες συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Αναφορικά με τη μετάδοση των σημάτων, οι επιστήμονες παρατήρησαν αρκετές αλλαγές στην περιοχή του θαλάμου. Ο θάλαμος είναι μία περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται ισχυρά με την επεξεργασία των σημάτων του νευρικού άλγους. Οι ασθενείς με ινομυαλγία είχαν ορισμένες αλλαγές και στα επίπεδα της λευκής ουσίας στη συγκεκριμένη περιοχή, γεγονός που δείχνει ότι πιθανώς έχει επηρεαστεί και αυτός ο μηχανισμός.

Στο τελευταίο κομμάτι της μελέτης τους, οι επιστήμονες προσπάθησαν να συνδέσουν χαρακτηριστικές δομικές αλλαγές του εγκεφάλου με συγκεκριμένα συμπτώματα των ασθενών. Όπως διαπίστωσαν εξετάζοντας τις μαγνητικές τομογραφίες των ασθενών, όσο μειωνόταν ο όγκος στις παραπάνω περιοχές του εγκεφάλου, τόσο αυξανόταν το άλγος που ένιωθαν οι γυναίκες.

Η επιστημονική ομάδα έκανε και μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη για μία περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται κέλυφος του φακοειδούς πυρήνα. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ομάδας, ο όγκος της περιοχής αυτής συνδέεται αντίστροφα με τα καταθλιπτικά συμπτώματα των ασθενών. Ωστόσο, οι γυναίκες που έκαναν τακτικά φυσική άσκηση είχαν μεγαλύτερο όγκο αυτής της περιοχής, γεγονός που δείχνει ότι πιθανώς ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει την πρόγνωση της ινομυαλγίας.

«Η παρατήρηση αυτή δείχνει ότι οι αλλαγές που προκαλεί η νόσος στον εγκέφαλο πιθανώς δεν είναι μη αναστρέψιμες. Η φυσική άσκηση πιθανώς έχει χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: EKATERINA BOLOVTSOVA

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα