Ελκώδης Κολίτιδα και Αρθραλγία

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία από τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Εκτός από τα συμπτώματα στο γαστρεντερικό, αρκετοί ασθενείς με τη νόσο παρουσιάζουν επίσης επώδυνες και οιδηματώδεις αρθρώσεις. Σύμφωνα με το Crohn’s & Colitis Foundation, σχεδόν το 25% των ασθενών με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου παρουσιάζουν συμπτώματα αρθρίτιδας, δηλαδή φλεγμονής των αρθρώσεων. Η αρθραλγία που προκαλεί η ελκώδης κολίτιδα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την αρθραλγία που προκαλούν οι αρθρίτιδες και η αγωγή της επίσης διαφέρει.

Πώς Προκαλείται η Αρθραλγία;

Αν και τα πλέον κοινά συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα, όπως για παράδειγμα ο μετεωρισμός, η διάρροια και το αίμα στα κόπρανα, η νόσος μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα του σώματος. Η αρθραλγία είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας που δεν σχετίζονται με το στόμαχο ή το έντερο.

Στους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί:

  • Αρθραλγία. Δηλαδή μόνο άλγος στις αρθρώσεις. Η αρθραλγία αποτελεί σύμπτωμα της αρθρίτιδας.
  • Αρθρίτιδα. Ο όρος αυτός περιλαμβάνει το άλγος στις αρθρώσεις, τη φλεγμονή, το οίδημα και την ερυθρότητα.

Οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα έχουν μία διαφορετική μορφή αρθρίτιδας αυτή που παρουσιάζεται στους ασθενείς που πάσχουν από άλλα είδη αρθρίτιδας. Η αρθρίτιδα στην ελκώδη κολίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε νεαρή ηλικία ωστόσο δεν προκαλεί μακρορπόθεσμες βλάβες στις αρθρώσεις.

Η αρθραλγία εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια μίας έξαρσης της νόσου και υποχωρεί όταν τα υπόλοιπα συμπτώματα παρουσιάσουν ύφεση.

Είδη Αρθρίτιδας στους Ασθενείς με Ελκώδη Κολίτιδα

Διάφορα είδη αρθρίτιδας μπορεί να εμφανιστούν στους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα. Αυτά περιλαμβάνουν:

Περιφερική Αρθρίτιδα

Η μορφή αυτή της αρθρίτιδας επηρεάζει συγκεκριμένα σημεία του οργανισμού, ορισμένα από τα οποία αναφέρονται παρακάτω:

  • Χέρια
  • Πόδια
  • Αγκώνες
  • Καρποί
  • Γόνατα
  • Αστράγαλοι

Το άλγος μπορεί να μετακινείται από μία άρθρωση σε μία άλλη. Αποτελεί την κοινότερη μορφή αρθραλγίας στους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.

Η φλεγμονή στις αρθρώσεις είναι συνήθως ανάλογη με την έκταση της φλεγμονής στο έντερο. Τα συμπτώματα της περιφερικής αρθρίτιδας συνήθως υποχωρούν χωρίς να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες βλάβες, όταν τεθούν υπό έλεγχο τα υπόλοιπα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας.

Αξονική Αρθρίτιδα

Η μορφή αυτή της αρθρίτιδας γνωστή και ως σπονδυλίτιδα ή σπονδυλοαρθροπάθεια, προκαλεί άλγος στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης και τις αρθρώσεις του ιερού οστού. Το άλγος της αξονικής αρθρίτιδας μπορεί να εμφανιστεί μήνες ή ακόμα και χρόνια πριν από τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας. Η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε συμφύσεις διαφόρων τμημάτων της σπονδυλικής στήλης, γεγονός που περιορίζει την κίνηση και οδηγεί σε μόνιμες βλάβες.

Αγκυλωσική Σπονδυλίτιδα

Η αγκυλωσική σπονδυλίτιδα είναι μία πιο σοβαρή μορφή αρθρίτιδας, ωστόσο αποτελεί σπάνια επιπλοκή των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς με νόσο του Crohn.

Η αγκυλωσική σπονδυλίτιδα προκαλεί φλεγμονή στη σπονδυλική στήλη και το ισχίο. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τους πνεύμονες, τους οφθαλμούς και τις καρδιακές βαλβίδες.

Συνήθως εμφανίζεται πριν την ηλικία των 30 ετών σε άτομα με γενετική προδιάθεση για λοιμώξεις του γαστρεντερικού ή του ουροποιητικού συστήματος.

Τα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες βλάβες και μπορεί να χρειαστεί να γίνει χειρουργική αφαίρεση τμημάτων του εντέρου.

Θεραπεία και Διαχείριση

Ένας ρευματολόγος μπορεί να διαγνώσει την αρθρίτιδα και να προσφέρει την καλύτερη αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτή. Οι ασθενείς με περιφερική αρθρίτιδα χωρίς ελκώδη κολίτιδα μπορούν να περιορίσουν το άλγος και το οίδημα με τη χρήση ΜΣΑΦ, όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη.

Ωστόσο, οι γιατροί συνήθως δεν χορηγούν τα φάρμακα αυτά σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή στο έντερο. Εναλλακτικά, χορηγούν φάρμακα που μπορούν να περιορίσουν τόσο την αρθρική όσο την εντερική φλεγμονή όπως:

  • Στεροειδή
  • Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
  • Τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα
  • Βιολογικούς Παράγοντες

Βιολογικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται επίσης και στην αντιμετώπιση της αξονικής αρθρίτιδας και της αγκυλωσικής σπονδυλίτιδας. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες θεραπείες για την ανακούφιση από τον πόνο όπως:

  • Θερμά επιθέματα
  • Διατάσεις και ασκήσεις έκτασης
  • Εφαρμογή πάγου σε περιοχές που επηρεάζονται
  • Ανάταση της άρθρωσης που εμφανίζεται το άλγος

Μειώνοντας τον Κίνδυνο Αρθρίτιδας

Οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας:

  • Κάνοντας μία υγιεινή διατροφή. Ένας διαιτολόγος ή γαστρεντερολόγος μπορεί να προσφέρει μία δίαιτα για τον περιορισμό της φλεγμονής.
  • Αποφεύγοντας συγκεκριμένα τρόφιμα. Πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωση τροφίμων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας, όπως τα γαλακτοκομικά και τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά ή τα πικάντικα.
  • Περιορίζοντας το στρες. Η μείωση της έκθεσης σε στρεσογόνες καταστάσεις, η επίσκεψη σε ένα ψυχολόγο και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσουν.
  • Λαμβάνοντας τα φάρμακα που έχει συστήσει ο γιατρός.

Επίλογος

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Εκτός από τα συμπτώματα στο γαστρεντερικό μπορεί να προκαλέσει επίσης επώδυνες και οιδηματώδεις αρθρώσεις. Η ένταση του άλγους στους ασθενείς με αλκώδη κολίτιδα συνδέεται συχνά με την έκταση της εντερικής φλεγμονής. Η φλεγμονή στις αρθρώσεις συνήθως δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες. Ο γιατρός είναι αυτός που θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για την αντιμετώπιση τόσο της ελκώδους κολίτιδας όσο και του αρθρικού άλγους, όπου αυτό εμφανίζεται.

Φωτογραφία: Esther Max

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα