Τα Φρούτα και τα Λαχανικά Μειώνουν τον Κίνδυνο Νόσου του Crohn Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Μία νέα μεγάλη μελέτη που παρακολούθησε περισσότερους από 400.000 εθελοντές για ένα διάστημα 10 ετών διαπίστωσε ότι αυτοί που καταναλώνουν τακτικά φρούτα και λαχανικά έχουν 50% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο του Crohn. Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι στην ίδια έρευνα δεν παρατηρήθηκαν οφέλη για την πρόληψη της ελκώδους κολίτιδας με την παραπάνω διατροφή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology.

«Τα δεδομένα της μελέτης μας δείχνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να συνιστούν στους ασθενείς τους κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αν θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο για νόσο του Crohn, ιδιαίτερα αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για τη νόσο», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Υπερβολικά Επεξεργασμένα Τρόφιμα

Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων και τον κίνδυνο φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Από τις αναλύσεις της ομάδας, η κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων φάνηκε να συνδέεται με τον κίνδυνο νόσου του Crohn, ωστόσο η σύνδεση αυτή δεν ήταν στατιστικώς σημαντική. Βέβαια, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε μία μετα-ανάλυση που εξέτασε και τα δεδομένα της παρούσας μελέτης, διαπιστώθηκε 71% αυξημένος κίνδυνος νόσου του Crohn από την κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων.

Τόσο στην παρούσα μελέτη, όσο και στη μετα-ανάλυση, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο νόσου του Crohn, όχι όμως τον κίνδυνο ελκώδους κολίτιδας.

Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνήθως χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικές ουσίες και επομένως επηρεάζουν αρνητικά το εντερικό μικροβίωμα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται φλεγμονή.

Προκειμένου να εξετάσουν την παραπάνω θεωρία, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης ανέλυσαν δεδομένα από το European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC), μία μελέτη που ξεκίνησε το 1990 και στην οποία συμμετέχουν 413.590 εθελοντές από 8 Ευρωπαϊκές χώρες.

4 Κατηγορίες Τροφίμων

Τα τρόφιμα που εξετάστηκαν στη μελέτη χωρίστηκαν σε 4 κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας τους:

  • Καθόλου ή ελαφρώς επεξεργασμένα τρόφιμα: φρούτα, λαχανικά, γάλα, αυγά, ρύζι, μακαρόνια
  • Επεξεργασμένα συστατικά μαγειρικής: ζάχαρη, άμυλο, βούτυρο, φυτικά έλαια
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα: τυρί, ψωμί, καπνιστά τρόφιμα
  • Υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα: Σε αυτά περιλαμβάνονται διάφορα τρόφιμα που παράγονται από την ανάμιξη αρκετών συστατικών, μεταξύ των οποίων πρόσθετα, τροποποιημένο άμυλο κλπ. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λίπη.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η οποία ήταν περίπου 13.3 χρόνια, καταγράφηκαν συνολικά 179 περιστατικά νόσου του Crohn και 431 περιστατικά ελκώδους κολίτιδας.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες μη επεξεργασμένων ή ελαφρώς επεξεργασμένων τροφίμων είχαν περίπου 50% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο του Crohn σε σχέση με αυτούς που έκαναν πολύ χαμηλή κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων. Η σύνδεση αυτή ήταν μάλιστα περισσότερο εμφανής με τα φρούτα και τα λαχανικά.

Στην ελκώδη κολίτιδα, αν και παρατηρήθηκε επίσης μειωμένος κίνδυνος, η σύνδεση δεν ήταν στατιστικώς σημαντική.

Αναφορικά με την κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων, παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος νόσου του Crohn σε αυτούς που κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες, ωστόσο η σύνδεση αυτή δεν ήταν στατιστικώς σημαντική.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι η διατροφή των εθελοντών εκτιμήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίων.

Από τις παρατηρήσεις της έρευνας πρακτικά φαίνεται ότι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου δεν επηρεάζονται με τον ίδιο τρόπο από τη διατροφή.

Φωτογραφία: Abet Llacer

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα