Μπορεί η Ζάχαρη να Επιδεινώσει τα Συμπτώματα των Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου;

Μία επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh ανακάλυψε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να εμποδίσει την επιδιόρθωση των εντερικών ιστών σε ένα μοντέλο πειραματοζώων με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Οι παρατηρήσεις της έρευνας, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology πρακτικά δείχνουν ότι ο περιορισμός της ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει ίσως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τόσο της νόσου του Crohn, όσο και της ελκώδους κολίτιδας. Τα ποσοστά και των δύο παραπάνω παθήσεων αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Στα πλαίσια των πειραμάτων τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δύο ομάδες ποντικών. Η πρώτη ομάδα έκανε μία τυπική δίαιτα, ενώ η δεύτερη έκανε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ακολούθως, η ομάδα χορήγησε στα ποντίκια μία χημική ουσία η οποία προκαλεί βλάβες στο παχύ έντερο αντίστοιχες με αυτές που προκαλούν οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.

Προς έκπληξή τους, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όλα τα ποντίκια στην ομάδα που κατανάλωνε ζάχαρη κατέληξαν μέσα σε 9 ημέρες. Αντιθέτως, κανένα από τα ποντίκια στην ομάδα ελέγχου δεν κατέληξε στις 14 ημέρες του πειράματος.

Εξετάζοντας το παχύ έντερο των ποντικών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη προκάλεσε διαταραχές στα επιθηλιακά κύτταρα. Τα τελευταία φυσιολογικά διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Η ζάχαρη φαίνεται ότι εμπόδιζε τον πολλαπλασιασμό τους με αποτέλεσμα να χάνεται αυτή η προστατευτική στιβάδα του εντέρου.

Η σημαντικότερη παρατήρηση της έρευνας, ωστόσο, ήταν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου, ακόμα και σε ποντίκια που δεν έχουν μικροβίωμα, γεγονός που δείχνει ότι οι αρνητικές επιδράσεις της ζάχαρης δεν συνδέονται με το μικροβίωμα, όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Σε περαιτέρω πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας οργανοειδή, παρατήρησαν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις γλυοκόζης, σουκρόζης ή φρουκτόζης μπορούν πράγματι να περιορίσουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του εντερικού επιθηλίου.

Πρακτικά η έρευνα έδειξε ότι η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει τους μεταβολικούς μηχανισμούς των κυττάρων με αποτέλεσμα τα τελευταία να προτιμούν τη ζάχαρη ως πηγή ενέργεια και όχι τα λιπαρά οξέα. Το γεγονός αυτό επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό τους εξασθενώντας έτσι την προστατευτική στιβάδα του εντέρου και αυξάνοντας τις βλάβες που προκαλούν οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης επιβεβαιώνουν επίσης τις παρατηρήσεις προηγουμένων ερευνών που είχαν δείξει τα αναψυκτικά με ζάχαρη συνδέονται με χειρότερη πρόγνωση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Αντίθετα με τις φυσικές πηγές σακχάρων, όπως τα φρούτα, τα οποία περιέχουν χαμηλές ποσότητες ζάχαρης, τα αναψυκτικά περιέχουν τεράστιες ποσότητες οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά το έντερο.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι αν κάποιος πάσχει από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου καλό είναι να αποφεύγει τη ζάχαρη καθώς η τελευταία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα τόσο της νόσου του Crohn όσο και της ελκώδους κολίτιδας. Τόνισαν επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες οι οποίες θα προτείνουν κατάλληλες δίαιτες για αυτούς τους ασθενείς.

Φωτογραφία: mali maeder

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα