Μπορεί η Ψυχική Υγεία να Επηρεάσει τον Κίνδυνο Εμφάνισης Long COVID;

Η κατάθλιψη, το άγχος, η ανησυχία και η μοναξιά πριν την COVID-19 λοίμωξη είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον κίνδυνο εμφάνισης long COVID, όπως αναφέρει μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry. Μάλιστα, σύμφωνα με την ομάδα, ο κίνδυνος αυτός ήταν ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το άσθμα, το ιστορικό καπνίσματος ή άλλα χρόνια νοσήματα.

«Μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η ψυχολογική επιβάρυνση πριν την COVID-19 λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο long COVID. Μάλιστα, ο παράγοντας αυτός συνδέθηκε ισχυρότερα με την εμφάνιση long COVID σε σχέση με τους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, το άσθμα και η υπέρταση», αναφέρει η επιστημονική ομάδα.

Σύμφωνα με δεδομένα από το CDC των ΗΠΑ, περίπου το 20% των ενηλίκων που νόσησαν από COVID-19 παρουσιάζουν τελικά long COVID, δηλαδή χρόνια συμπτώματα όπως αίσθημα κόπωσης, θόλωση της σκέψης ή άλλα αναπνευστικά, καρδιακά, νευρολογικά ή γαστρεντερικά συμπτώματα τα οποία παραμένουν για περισσότερο από 4 εβδομάδες μετά την ανάρρωση από την οξεία COVID-19. Σήμερα γνωρίζουμε επίσης ότι η σοβαρή COVID-19 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης long COVID, αν και η νόσος μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε άτομα που παρουσίασαν ήπια συμπτώματα κατά την οξεία φάση της λοίμωξης. Τα συμπτώματα της long COVID συχνά μπορεί να είναι εξουθενωτικά και μπορεί να παραμείνουν για μήνες ή ακόμα και χρόνια, ενώ γνωρίζουμε ελάχιστα σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Σήμερα, είναι επίσης γνωστό ότι η ψυχική υγεία μπορεί να επηρεάσει την πορεία αρκετών παθήσεων. Η κατάθλιψη, καθώς και άλλες ψυχιατρικές παθήσεις, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων από την COVID-19, καθώς και αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας. Σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, οι ψυχιατρικές παθήσεις συνδέονται με σοβαρότερα συμπτώματα που παραμένουν για μεγάλη διάρκεια. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει επίσης ότι η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο χρονίων συμπτωμάτων μετά τη νόσο του Lyme ή το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και την ινομυαλγία.

Προκειμένου να προσδιορίσουν τις επιδράσεις των ψυχιατρικών νόσων στον κίνδυνο εμφάνισης long COVID, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης εξέτασαν δεδομένα για περισσότερους από 54.000 ενήλικες. Στην αρχή της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τους εθελοντές αναφορικά με την ψυχική τους υγεία. Τους επόμενους 12 μήνες, περίπου 3.000 εθελοντές μολύνθηκαν με τον SARS-CoV-2 και ακολούθως οι επιστήμονες τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματα που παρουσίασαν στην οξεία φάση της λοίμωξης, αλλά και μετά την ανάρρωσή τους.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές που είχαν ψυχιατρικά συμπτώματα πριν την COVID-19 λοίμωξη, όπως κατάθλιψη, άγχος, ανησυχία και μοναξιά, είχαν 32-46% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν long COVID. Τα παραπάνω ψυχιατρικά συμπτώματα συνδέθηκαν επίσης με 15-51% αυξημένο κίνδυνο σημαντικών συμπτωμάτων της long COVID τα οποία επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη παρατήρησης που δείχνει ότι διάφορα ψυχιατρικά συμπτώματα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση long COVID. Η ψυχική υγεία θα πρέπει να εξετάζεται συνδυαστικά με τη σωματική υγεία προκειμένου να εκτιμηθεί ο πραγματικός κίνδυνος ενός ασθενούς να παρουσιάσει long COVID. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η ψυχική υγεία μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα εμφάνισης long COVID και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Engin Akyurt

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα