Το Κολύμπι Βοηθά στη Διατήρηση της Υγείας των Αρθρώσεων

Το κολύμπι αποτελεί μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες κατά την παιδική ηλικία, ωστόσο φαίνεται ότι βοηθά και στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων αργότερα.

Καθώς αποτελεί μία δραστηριότητα ήπιας άσκησης, δεν επιβαρύνει σημαντικά τις αρθρώσεις. Η ρευστότητα του νερού επιτρέπει επίσης την κίνηση των άκρων ευκολότερα εντός του εύρος της κίνησής τους, ενισχύοντας την ευλυγυσία τους.

Το κολύμπι αποτελεί μία δραστηριότητα που μπορεί να κάνει σχεδόν οποιοσδήποτε, ιδιαίτερα άτομα με ιστορικό ενός τραυματισμού, χειρουργείου ή ένα μεγάλο διάστημα χωρίς καθόλου άσκηση. Το γεγονός ότι μπορεί να περιλαμβάνει αρκετές διαφορετικές κινήσεις καθιστά το κολύμπι ιδανική άσκηση καθώς μπορεί να αποκλείσει επώδυνες κινήσεις που επιβαρύνουν διάφορες καταστάσεις, όπως η ισχιαλγία ή το άλγος στον αυχένα. Το κολύμπι είναι ένας τρόπος να συνεχίσετε να ασκείστε ακόμα και σε μεγάλες ηλικίες.

Πώς να Ξεκινήσετε το Κολύμπι

Μερικές συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι θα είστε ασφαλείς στη θάλασσα ή την πισίνα περιλαμβάνουν:

  • Κάντε προθέρμανση για περίπου 5 λεπτά με διατάσεις που ομοιάζουν τις κινήσεις στο κολύμπι, όπως για παράδειγμα περιστροφικές κινήσεις των άκρων, του σώματος ή του λαιμού.
  • Φορέστε μάσκα για να προστατεύσετε τα μάτια σας και ωτοασπίδες για να κρατήσετε το νερό έξω από τα αυτιά σας.
  • Αν νιώθετε άβολα στο νερό, ξεκινήστε με ομάδες που κάνουν αεροβικές ασκήσεις στο νερό με το επίπεδο του νερού μέχρι τη μέση ή το στήθος.
  • Αν δεν νιώθετε άνετα στις παραπάνω τάξεις, ασκηθείτε με ένα φίλο.

Κινήσεις των Αρθρώσεων

Οι αρθρώσεις γίνονται προοδευτικά πιο άκαμπτες με την ηλικία. Αυτό συμβαίνει γιατί το αρθρικό υγρό γίνεται πιο παχύρρευστο, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την κίνηση της άρθρωσης. Τα αίτια του παραπάνω φαινομένου δεν είναι σαφή, ωστόσο η φυσική αδράνεια είναι ένας παράγοντας που έχει ενοχοποιηθεί στο παρελθόν.

Το κολύμπι αποτελεί μία ιδανική μορφή άσκησης καθώς γυμνάζονται πολλές αρθρώσεις ταυτόχρονα.

Το κολύμπι είναι επίσης ιδανικό για την αντιμετώπιση της αρθραλγίας. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2016 στο Archives of Physical Medicine and Rehabilitation έδειξε ότι το κολύμπι είναι εξίσου αποτελεσματικό με το περπάτημα για την αντιμετώπιση του άλγους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στους ασθενείς με ινομυαλγία (μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από διάχυτο μυοσκελετικό άλγος) ή οστεοαρθρίτιδα του γόνατος (τη μακροπρόθεσμη φθορά του χόνδρου των αρθρώσεων). Το κολύμπι προσφέρει και άλλα οφέλη όπως:

Ενισχύει την Καρδιακή Υγεία. Μπορεί να μην μοιάζει με τις υπόλοιπες αεροβικές ασκήσεις, ωστόσο το κολύμπι αποτελεί καλή άσκηση για την καρδιά. Στο κολύμπι χρησιμοποιούνται μεγάλες μυϊκές ομάδες όπως οι τετρακέφαλοι και οι κοιλιακοί μύες, επομένως η καρδιά και οι πνεύμονες πρέπει να εργαστούν αρκετά για να τροφοδοτήσουν με οξυγόνο τους διάφορους ιστούς. Το κολύμπι βοηθά επίσης να κάψουμε θερμίδες. Ένας μέσος άνδρας 90 κιλών μπορεί να κάψει σχεδόν 266 θερμίδες σε 30 λεπτά ανάλογα με την προσπάθεια. Η ποσότητα αυτή είναι ανάλογη με την ποσότητα των θερμίδων που καίγονται με το τρέξιμο στο διάδρομο του γυμναστηρίου.

Προστατεύει από τις Πτώσεις. Μία έρευνα του 2014 στο American Journal of Epidemiology εξέτασε σχεδόν 1.700 άνδρες, ηλικίας 76 ετών κατά μέσο όρο για 4 χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που επέλεξαν το κολύμπι ως μέθοδο άσκησης είχαν 33% μειωμένο κίνδυνο πτώσεων σε σχέση με αυτούς που έκαναν άλλου είδους ασκήσεις, όπως το τρέξιμο σε διάδρομο ή ποδήλατο. Ο λόγος για την παραπάνω επίδραση είναι ότι το κολύμπι ενισχύει τη μυϊκή δύναμη στα κάτω άκρα και τους μύες του σώματος, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της ισορροπίας.

Επιλέγοντας το Κατάλληλο Πρόγραμμα

Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε το κολύμπι, υπάρχουν αρκετές επιλογές. Εκτός από τη θάλασσα, τις πισίνες και τα κολυμβητήρια, υπάρχουν διάφορα προγράμματα άσκησης με ομάδες για ηλικιωμένους.

Αν δεν έχετε κολυμπήσει για αρκετά χρόνια ή έχετε αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά σας στην κολύμβηση, αναζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό για να βελτιστοποιήσετε την άσκησή σας και να αποφύγετε τους τραυματισμούς. Μόλις μάθετε την βασικές τεχνικές, μπορείτε να κολυμπάτε μόνοι σας και να τις προσαρμόζετε στις ατομικές σας ανάγκες.

Ένα αρνητικό της κολύμβησης είναι ότι πρέπει να συνοδεύεται πάντοτε από ασκήσεις ενδυνάμωσης προκειμένου να διατηρηθούν ισχυρά τα οστά.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα