Θετικά τα Πρώτα Δείγματα από Νέα Εξέταση που Ανιχνεύει τις Νευροεκφυλιστικές Βλάβες της Νόσου Alzheimer

Μία νέα εξέταση αίματος που εκτιμά το νευροεκφυλισμό από την πρωτεΐνη ταυ στον εγκέφαλο, μπορεί να ξεχωρίσει τη νόσο Alzheimer από τα υπόλοιπα νευροεκφυλιστικά νοσήματα. Η εξέταση αυτή μάλιστα είναι πιο αποτελεσματική από τα συνολικά επίπεδα της ταυ, καθώς και από την εξέταση NfL, όπως αναφέρει η ομάδα που την ανέπτυξε στο επιστημονικό περιοδικό Brain.

«Η πρωτεΐνη ταυ που προέρχεται από τον εγκέφαλο είναι μία ιδιαίτερα χρήσιμη εξέταση αίματος η οποία θα μας βοηθήσει να διαχωρίσουμε τη νόσο Alzheimer από άλλα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, τόσο στην κλινική πράξη όσο και στο εργαστήριο», αναφέρει η ομάδα.

Για τη διάγνωση της νόσου Alzheimer τυπικά χρειάζεται να ανιχνευθούν 3 δείκτες μέσω απεικονιστικών εξετάσεων ή ανάλυσης του ΕΝΥ:

  • Πλάκες β αμυλοειδούς
  • Νευροϊνιδικά πλέγματα της πρωτεΐνης ταυ
  • Νευροεκφυλισμός

Καταλαβαίνουμε επομένως ότι μία εξέταση αίματος η οποία θα μπορεί να θέσει τη διάγνωση της νόσου θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις παραπάνω πολύπλοκες εξετάσεις. Σήμερα υπάρχουν εξετάσεις που ανιχνεύουν το αμυλοειδές και την πρωτεΐνη ταυ, ωστόσο δεν υπήρχε κάποια εξέταση που επιβεβαιώνει την παρουσία νευροεκφυλισμού.

Η εξέταση NfL για παράδειγμα (Neurofilament Light), είναι θετική για τη νόσο Alzheimer, ωστόσο βγάζει θετικά αποτελέσματα και για άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Η νέα εξέταση που ανέπτυξε η ομάδα της παρούσας μελέτης μπορεί να διαχωρίσει τις βλάβες της νόσου Alzheimer από αυτές που παρατηρούνται σε άλλα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, όπως η νόσος του Parkinson, η άνοια με σωμάτια Lewy και η μετωποκροταφική άνοια.

Προκειμένου να ανιχνεύσουν ειδικά της βλάβες της πρωτεΐνης ταυ από τη νόσο Alzheimer, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα αντίσωμα που προσδένεται σε μία συγκεκριμένη δομή την οποία φέρουν μόνο οι ασθενείς με νόσο Alzheimer.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα της εξέτασης σε 609 δείγματα αίματος ασθενών με νόσο Alzheimer.

Όπως υποστήριξε η ομάδα, η εξέταση που ανέπτυξαν ήταν ικανή να ανιχνεύσει πάντοτε τη νόσο Alzheimer, ακόμα και όταν ο ασθενής είχε και άλλα συνοδά νοσήματα.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν στο μέλλον να ξεκινήσουν μεγάλες κλινικές δοκιμές στις οποίες θα επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα της εξέτασής τους σε διαφορετικούς πληθυσμούς καθώς και σε διαφορετικά στάδια της νόσου Alzheimer.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα