Ο Καφές Προστατεύει από τη Νόσο Alzheimer Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Σήμερα, εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως πάσχουν από άνοια. Η συχνότερη μορφή άνοιας είναι η νόσος Alzheimer η οποία ενοχοποιείται για το 50-75% των περιστατικών. Καθώς η μέση ηλικία του πληθυσμού αυξάνεται συνεχώς, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα περιστατικά άνοιας τα επόμενα χρόνια.

Η νόσος Alzheimer είναι μία ιδιαίτερα σύνθετη νόσος και δεν αποτελεί φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης. Οι βλάβες που προκαλεί η νόσος στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσουν τόσο τη μνήμη όσο και τις γνωστικές λειτουργίες.

Μία νέα έρευνα από την Αυστραλία η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience, διαπίστωσε ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και την ταχύτητα έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών. Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης θέλησαν να εξετάσουν περισσότερο αυτή τη σύνδεση.

Αν αυτή τελικά επιβεβαιωθεί, τότε ο καφές μία μέρα θα μπορεί ίσως να αποτελεί προσέγγιση για την πρόληψη της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών και της άνοιας, όπως αναφέρουν στη μελέτη τους.

Εξερευνώντας τη Σύνδεση

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βάση Australian Imaging, Biomarkers and Lifestyle (AIBL).

Στη μελέτη εξετάστηκαν 227 ενήλικες ηλικίας άνω των 60 ετών που δεν είχαν ενδείξεις έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών στην αρχή της μελέτης. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για τη διατροφή των εθελοντών και από αυτά άντλησαν την ποσότητα του καφέ που κατανάλωνε κάθε εθελοντής.

Ακολούθως οι επιστήμονες έκαναν εξετάσεις γνωστικών λειτουργιών στους εθελοντές στην αρχή της μελέτης και κάθε 18 μήνες. Ένας από τους δείκτες των γνωστικών λειτουργιών που εξετάστηκαν ήταν και ο PACC (Preclinical Alzheimer Cognitive Composite).

Ο PACC αποτελεί ένα σύνθετο δείκτη ο οποίος σύμφωνα με αρκετές μελέτες μπορεί να ανιχνεύσει τα πρώιμα συμπτώματα της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών.

60 από τους εθελοντές της μελέτης έκαναν επίσης PET scan για να εξεταστεί η ποσότητα του β αμυλεοιδούς στον εγκέφαλο, ενώ 51 έκαναν MRI για να εκτιμηθεί η ατροφία του εγκεφάλου.

Τα Αποτελέσματα

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με τις εκτελεστικές λειτουργίες, την προσοχή, αλλά και το δείκτη PACC. Η αυξημένη κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με μειωμένη ταχύτητα έκπτωσης όλων τα παραπάνω λειτουργιών.

Η υψηλότερη κατανάλωση καφέ συνδέθηκε επίσης με μειωμένη συσσώρευση των πρωτεϊνών β αμυλοειδούς στο διάστημα των 126 μηνών που εξέτασε η έρευνα.

Η έρευνα δεν παρατήρησε σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και την ατροφία του εγκεφάλου.

Η αύξηση της κατανάλωσης καφέ από 1 σε 2 ποτήρια καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έκπτωσης των γνωστιωκών λειτουργιών κατά 8% σε 18 μήνες, όπως διαπίστωσε η έρευνα. Στο ίδιο διάστημα μπορεί να περιοριστεί κατά 5% η συσσώρευση πλακών β αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

«Η αυξημένη κατανάλωση καφέ συνδέεται με βραδύτερη συσσώρευση πλακών β αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Alzheimer. Πριν λίγες εβδομάδες εγκρίθηκε ένα φάρμακο που περιορίζει τις πλάκες του β αμυλοειδούς, ωστόσο η έγκρισή του αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαραθέσεων καθώς δεν είναι γνωστό αν μπορεί να περιορίσει και τα συμπτώματα της άνοιας. Η έρευνά μας δείχνει ότι στον καφέ, η μείωση των πλακών β αμυλοειδούς μπορεί να περιορίσει και τα συμπτώματα της άνοιας», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Περιορισμοί της Έρευνας

Είναι σημαντικό να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η παρούσα μελέτη είχε και ορισμένους περιορισμούς.

Αρχικά, οι εθελοντές ανέφεραν μόνοι τους ποια ήταν η ποσότητα καφέ που κατανάλωναν, χωρίς αυτό να μπορεί κάπως να επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι αυτό δεν επηρέασε τα αποτελέσματα, καθώς η κατανάλωση καφέ είναι καθημερινή, επομένως είναι πολύ δύσκολο να μην θυμάται κάποιος ποια είναι η ποσότητα που καταναλώνει.

Η έρευνα είχε επίσης σχετικά μικρό μέγεθος (227 εθελοντές). Προφανώς, με ένα τόσο μικρό αριθμό εθελοντών είναι δύσκολο να βγάλουμε συμπεράσματα για το γενικό πληθυσμό.

Τέλος, η έρευνα δεν έκανε διαχωρισμό ανάμεσα στα είδη καφέ με ή χωρίς καφεΐνη.

Φωτογραφία: Porapak Apichodilok

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα