Προγεστερόνη: Έχει Χρησιμότητα στην Πρόληψη της Νόσου Alzheimer;

Το εντερικό νευρικό σύστημα είναι ένα σύνθετο δίκτυο που εκτείνεται σχεδόν σε όλο το γαστρεντερικό σωλήνα. Αποτελείται από περίπου 100 εκατομμύρια νευρικά κύτταρα και μπορεί να ρυθμίζει αυτόνομα τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί έχουν αποκαλέσει το σύστημα αυτό «δεύτερο εγκέφαλο».

Η λειτουργία του εντερικού νευρικού συστήματος, ωστόσο, δεν περιορίζεται στη ρύθμιση της πέψης και τελευταία δεδομένα έχουν δείξει ότι βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή η επικοινωνία μεταξύ κεντρικού και εντερικού νευρικού συστήματος έχει συνδεθεί με την εμφάνιση διαφόρων χρονίων νόσων, μεταξύ των οποίων η νόσος Alzheimer, η νόσος του Parkinson, καθώς και η κατάθλιψη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης ότι η επικοινωνία των δύο συστημάτων είναι αμφίδρομη καθώς πιθανή δυσλειτουργία του ενός συστήματος μπορεί να επηρεάσει και το άλλο.

Σήμερα γνωρίζουμε επίσης ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το εντερικό μικροβίωμα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει το εντερικό νευρικό σύστημα. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο παθήσεων όπως η νόσος του Parkinson.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να προστατεύσει τα νευρικά κύτταρα του εντέρου, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο νόσου του Parkinson.

Οι Προστατευτικές Δράσεις της Προγεστερόνης

Μία επιστημονική ομάδα κατάφερε προσφάτως να αναδείξει τις προστατευτικές επιδράσεις της προγεστερόνης στα νευρικά κύτταρα του εντερικού νευρικού συστήματος. Σε μία σειρά πειραμάτων, οι επιστήμονες καλλιέργησαν τα παραπάνω κύτταρα για αρκετές εβδομάδες και ακολούθως εισήγαγαν στις καλλιέργειες ουσίες που προκαλούν αντίστοιχες βλάβες με αυτές της νόσου του Parkinson.

Στη συνέχεια, σε ορισμένες από τις καλλιέργειες πρόσθεσαν προγεστερόνη. Όπως παρατήρησαν, στις καλλιέργειες αυτές τα νευρικά κύτταρα ήταν πολύ πιο ανθεκτικά σε σχέση με αυτές που δεν χορηγήθηκε προγεστερόνη.

«Η έρευνά μας αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο των υποδοχέων της προγεστερόνης στο εντερικό νευρικό σύστημα. Το γεγονός αυτό ανοίγει νέους δρόμους για την εξερεύνηση νευροπροστατευτικών μηχανισμών δράσης της προγστερόνης εντός και εκτός του εντερικού συστήματος. Ελπίζουμε ότι οι παρατηρήσεις μας θα οδηγήσουν κάποια μέρα στην ανάπτυξη θεραπειών που θα μπορούν να επιβραδύνουν ή ακόμα και να αποτρέψουν εξ’ ολοκλήρου την εμφάνιση των νευροεκφυλιστικών νόσων», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Anastasia Shuraeva

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα