Ορμόνη που Παράγεται με τη Φυσική Άσκηση Μπορεί να Περιορίσει τα Συμπτώματα της Νόσου Alzheimer

Μία επιστημονική ομάδα από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης των ΗΠΑ διαπίστωσε προσφάτως ότι οι θεραπείες με βάση την ιρισίνη έχουν πιθανώς χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer.

Η ιρισίνη είναι μία ορμόνη που προέρχεται από τους μύες και τα επίπεδά της αυξάνονται με την άσκηση. Η ορμόνη ρυθμίζει το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων στο λιπώδη ιστό και αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας επιταχύνοντας την καύση του λευκού λίπους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ιρισίνη βρίσκεται και στον εγκέφαλο, ωστόσο τα επίπεδά της εκεί είναι χαμηλότερα στους ασθενείς με νόσο Alzheimer.

Μπορεί η Φυσική Άσκηση να Αντιμετωπίσει τα Συμπτώματα της Νόσου Alzheimer;

Στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuron, οι επιστήμονες έδειξαν ότι η φυσική άσκηση μπορεί να μειώσει τις εναποθέσεις του β αμυλοειδούς στον εγκέφαλο πειραματοζώων με νόσο Alzheimer.

Ο επόμενος στόχος ήταν να εξερευνήσουν τον παραπάνω μηχανισμό και συγκεκριμένα αν η ιρισίνη επηρεάζει την παθολογία του β αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

«Αρχικά δείξαμε ότι η θεραπεία με ιρισίνη μπορεί να μειώσει σημαντικά την παθολογία του β αμυλοειδούς. Στη συνέχεια, επιβεβαιώσαμε ότι οι δράσεις της ιρισίνης αποδίδονται στην αυξημένη δραστηριότητα της νεπριλυσίνης, τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται μέσω των αστροκυττάρων στον εγκέφαλο», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η νεπριλυσίνη είναι ένα ένζυμο που αποδομεί το β αμυλοειδές στον εγκέφαλο. Τα επίπεδα της νεπριλυσίνης αυξάνονται μετά την άσκηση, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες εξετάζοντας ποντίκια με νόσο Alzheimer.

Οι Μηχανισμοί της Ιρισίνης

Η επιστημονική ομάδα εξερεύνησε αρκετά το ρόλο της ιρισίνης και την πιθανή χρησιμότητα της τελευταίας στη νόσο Alzheimer, αποκαλύπτοντας ακόμα περισσότερους μηχανισμούς. Συγκεκριμένα, η ομάδα ανακάλυψε ένα συγκεκριμένο υποδοχέα στον οποίο προσδένεται η ιρισίνη, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή νεπριλυσίνης.

Η πρόσδεση της ιρισίνης στον παραπάνω υποδοχέα περιορίζει τη σηματοδότηση δύο σημαντικών πρωτεϊνών: της ERK και της STAT3. Ο περιορισμός της σηματοδότησης των παραπάνω πρωτεϊνών έχει ιδιαίτερη σημασία για την ενίσχυση της νεπριλυσίνης, όπως διαπίστωσε η ομάδα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μάλιστα ότι η χορήγηση ιρισίνης ενδοφλεβίως στα ποντίκια επιτρέπει στο φάρμακο να φτάσει στον εγκέφαλο, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

«Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι η ιρισίνη, μέσω των επιδράσεών της στα επίπεδα της νεπριλυσίνης, μπορεί να περιορίσει τα επίπεδα του β αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Η αποκάλυψη του παραπάνω μηχανισμού ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών για τη νόσο Alzheimer», καταλήγει η ομάδα.

Φωτογραφία: Vlada Karpovich

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα