Γονίδιο Συνδέθηκε με Μειωμένο Κίνδυνο Νόσου Alzheimer και Νόσου του Parkinson

Μία νέα μεγάλη μελέτη κατάφερε να ανακαλύψει ένα γονίδιο που προστατεύσει τόσο από τη νόσο Alzheimer όσο και από τη νόσο του Parkinson. Το γονιδιακό αυτό αλληλόμορφο λέγεται DR4 και ανήκει σε μία οικογένεια γονιδίων που φυσιολογικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να ανιχνεύσει και να καταστρέψει διάφορα παθογόνα, όπως ιούς και βακτήρια.

«Σε προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι που φέρουν το γονίδιο DR4 έχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο του Parkinson», αναφέρουν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης.

Στη νέα τους έρευνα οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το DR4 μειώνει και τον κίνδυνο νόσο Alzheimer, γεγονός που σίγουρα προκαλεί έκπληξη καθώς οι δύο νόσοι αποδίδονται σε διαφορετικούς μηχανισμούς στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, η νόσος Alzheimer χαρακτηρίζεται από πλάκες β αμυλοειδούς και νευροϊνιδικά πλέγματα της πρωτεΐνης ταυ, ενώ στο νόσο του Parkinson επηρεάζονται τα σωμάτια Lewy.

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης εξέτασε γενετικές βάσεις δεδομένων από όλο τον κόσμο στις οποίες συμμετείχαν εθελοντές από την Ευρώπη, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και τη Βόρεια Αμερική.

Συγκρίνοντας δεδομένα από 176.000 ασθενείς με νόσο του Parkinson ή νόσο Alzheimer με μία ομάδα ελέγχου περίπου 2 εκατομμύρια εθελοντών, οι επιστήμονες της μελέτης παρατήρησαν ότι αυτοί που έφεραν το αλληλόμορφο DR4 είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν και τις δύο παραπάνω νόσους.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εξέτασαν εγκεφάλους 7.000 ασθενών με νόσο Alzheimer και διαπίστωσαν ότι αυτοί που είχαν το γονίδιο DR4 παρουσίασαν ηπιότερα συμπτώματα από τη νόσο και είχαν λιγότερα νευροϊνιδικά πλέγματα σε σχέση με τους υπολοίπους.

Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν επίσης ότι η πρωτεΐνη που παράγεται από το DR4 μπορεί να αναγνωρίσει και να προσδεθεί στα νευροϊνιδικά πλέγματα της ταυ, γεγονός που επάγει την καταστροφή των τελευταίων.

Αν και στη νόσο του Parkinson δεν υπάρχουν νευροϊνιδικά πλέγματα, η επιστημονική ομάδα της μελέτης έδειξε ότι η DR4 συνδέεται με λιγότερα συμπτώματα και αυτής της νόσου, καθώς και με περιορισμό του νευροεκφυλισμού συνολικά.

Σήμερα, περίπου 10 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως πάσχουν από νόσο του Parkinson, ενώ ο αριθμός των ασθενών με νόσο Alzheimer είναι πολλαπλάσιος. Μάλιστα, καθώς η μέση ηλικία του παγκοσμίου πληθυσμού αυξάνεται, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον αριθμό των ασθενών που πάσχουν από τις παραπάνω δύο παθήσεις.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης υποστήριξαν ότι για αυτούς που φέρουν το αλληλόμορφο DR4 (περίπου 20-30% του πληθυσμού), ενδεχομένως μέσω ειδικού εμβολιασμού θα μπορούσαμε να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο των δύο νευροεκφυλιστικών νόσων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Φωτογραφία: Google DeepMind

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα