Μαγνήσιο: Έχει Χρησιμότητα στην Πρόληψη της Άνοιας;

Η αύξηση της κατανάλωσης μαγνησίου στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη ανάλυση από την Αυστραλία. Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει η ομάδα της έρευνας, αυξάνοντας την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, όπως το σπανάκι και οι ξηροί καρποί, μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 εθελοντές από τη Μεγάλη Βρετανία ηλικίας 40-73 ετών. Όλοι οι εθελοντές είχαν φυσιολογικές γνωστικές λειτουργίες στην αρχή της μελέτης.

Από την ανάλυση των δεδομένων για τους παραπάνω εθελοντές, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 550 mg μαγνησίου την ημέρα είχαν λιγότερα σημεία γήρανσης του εγκεφάλου στα 55 τους σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν 350 mg μαγνησίου την ημέρα.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι μία αύξηση της τάξης του 41% στην κατανάλωση μαγνησίου μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στη μετέπειτα ζωή», εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Η έρευνά μας υπογραμμίζει τη σημαντικότητα του μαγνησίου στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου», πρόσθεσαν.

Σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις, ο αριθμός των ασθενών με άνοια αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Συγκεκριμένα από τους 57.4 εκατομμύρια ασθενείς το 2019, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα έχουμε περισσότερους από 150 εκατομμύρια ασθενείς με άνοια το 2050, γεγονός που θα επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας.

«Καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για την άνοια και η ανάπτυξη φαρμάκων τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει οδηγήσει σε κάποια αποτελεσματική θεραπεία, είναι σαφές ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην πρόληψη της νόσου», αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η αύξηση της κατανάλωσης μαγνησίου από τις μικρές ηλικίες μπορεί να προστατεύσει από τις νευροεκφυλιστικές νόσους και να μειώσει τον κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών μετά την ηλικία των 40 ετών.

«Είναι σημαντικό να βελτιώσουμε την κατανάλωση μαγνησίου σε όλες τις ηλικίες. Η έρευνά μας παρατήρησε ότι οι νευροπροστατευτικές δράσεις του μαγνησίου ωφελούν περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες. Μάλιστα, παρατηρήσαμε περισσότερα οφέλη για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, αν και αυτό μπορεί να συνδέεται περισσότερο με τις αντιφλεγμονώδεις δράσης του μαγνησίου», αναφέρει η ομάδα.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους 5 φορές σε ένα διάστημα 16 μηνών. Με βάση τα παραπάνω ερωτηματολόγια, οι επιστήμονες προσδιόρισαν την ποσότητα του μαγνησίου στη διατροφή του κάθε εθελοντή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Nutrition.

Φωτογραφία: Rodolfo Quirós

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα