Φυσική Άσκηση στην Τρίτη Ηλικία: Πώς Συνδέεται με την Ποιότητα Ζωής;

Ο περιορισμός της φυρικής άσκησης στην τρίτη ηλικία συνδέεται με χειρότερη ποιότητα ζωής, όπως υποστηρίζει μία νέα μεγάλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Μάλιστα, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, η υπερβολική ενασχόληση με συνήθειες που χαρακτηρίζουν την καθιστική ζωή, όπως για παράδειγμα η τηλεόραση, μπορεί να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την ποιτότητα ζωής.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η φυσική άσκηση, ιδιαίτερα όταν είναι μέτριας έντασης και αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για αρκετές νόσους, μεταξύ των οποίων η καρδιαγγειακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος.

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα, αν θέλουν να διατηρήσουν την υγεία τους. Ειδικά για τους ηλικιωμένους, είναι σημαντικό να αποφεύγουν τα παρατεταμένα διαστήματα σε καθιστική θέση, καθώς η συνήθεια αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία τους.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης εξέτασε δεδομένα για 1.433 ηλικιωμένους εθελοντές που φορούσαν επιταχυνσιόμετρα σε όλη τη διάρκεια της μελέτης. Οι εθελοντές συμμετείχαν στη βάση EPIC (European Prospective Investigation into Cancer).

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια μέσω των οποίων εκτιμήθηκε η ποιότητα ζωής, η οποία βαθμολογήθηκε σε μία κλίμακα από το 0 (χειρότερη) μέχρι το 1 (καλύτερη). Γενικότερα, η χειρότερη ποιότητα ζωής έχει συνδεθεί από προηγούμενες έρευνες με αυξημένο κίνδυνο νοσηλειών, χειρότερη πρόγνωση και αυξημένη πιθανότητα πρωίμου θανάτου.

Η επιστημονική ομάδα παρακολούθησε την πορεία των εθελοντών για ένα διάστημα περίπου 6 ετών. Μετά το πέρας του παραπάνω διαστήματος, τα αποτελέσματα της ανάλυσης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Health and Quality of Life Outcomes.

Στο διάστημα των 6 ετών, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εθελοντές περιόρισαν τη διάρκεια της φυσικής άσκησης κατά 24 λεπτά κάθε μέρα, κατά μέσο όρο. Αντίστοιχα, η διάρκεια της καθιστικής ζωής αυξήθηκε κατά 33 λεπτά στους άνδρες και 38 λεπτά στις γυναίκες.

Από τις αναλύσεις που έκανε η ομάδα, διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές που έκαναν μία επιπλέον ώρα φυσικής άσκησης καθημερινά κατά την εγγραφή τους στη μελέτη, είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής κατά 0.02 μονάδες στην κλίμακα από 0 έως 1 που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη.

6 χρόνια αργότερα, κάθε λεπτό μείωσης της μέτριας ή έντονης φυσικής άσκησης καθημερινά, συνδέθηκε με περιορισμό της ποιότητας ζωής κατά 0.03 μονάδες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας εθελοντής που μείωσε τη διάρκεια της άσκησης κατά 15 λεπτά την ημέρα, περιόριση την ποιότητα ζωής του κατά 0.45 μονάδες.

Προκειμένου να γίνει πιο σαφής η σημασία των παραπάνω αριθμών είναι σημαντικό να αναφέρουμε ορισμένα σημαντικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η βελτίωση της ποιότητας ζωής κατά 0.1 μονάδες συνδέεται με 6.9% μειωμένο κίνδυνο θανάτου και 4.2% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας.

«Η φυσική άσκηση και ο περιορισμός της καθιστικής ζωής είναι παράγοντες που μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, η ποιότητα ζωής είναι παράγοντας που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη γενικότερη σωματική και ψυχική υγεία», καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Φωτογραφία: SHVETS production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα