Φλαβονόλες: Έχουν Χρησιμότητα για τη Διατήρηση της Μνήμης;

Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences έδειξε ότι η κατανάλωση φλαβονολών μπορεί να προσφέρει οφέλη στη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών, τουλάχιστον σε ορισμένους ασθενείς της τρίτης ηλικίας. Οι φλαβονόλες είναι ουσίες που βρίσκονται σε διάφορα φυτικά τρόφιμα, όπως για παράδειγμα το κακάο, το τσάι και τα σταφύλια.

Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες σε αρκετά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, εξετάστηκαν συνολικά δεδομένα για περισσότερους από 3.500 εθελοντές. Οι παραπάνω εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία έλαβε συμπληρώματα διατροφής με φλαβονόλες, ενώ η άλλη έλαβε placebo.

Στην αρχή της μελέτης οι επιστήμονες εξέτασαν τη γενικότερη υγεία, τις γνωστικές λειτουργίες και τη διατροφή των εθελοντών, χρησιμοποιώντας τις κλίμακες Alternative Health Eating Index (aHEI) και Modified Rey Auditory Verbal Learning Test (ModRey).

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές που έκαναν τη χειρότερη διατροφή ήταν αυτοί που είχαν τα περισσότερα οφέλη από τη λήψη των φλαβονολών.

Το συμπλήρωμα φλαβονολών που χορηγήθηκε στους εθελοντές είχε περίπου 500 mg φλαβονόλες που είχαν απομονωθεί από το φυτό του κακάο. Όπως παρατήρησε η επιστημονική ομάδα, σχεδόν όλοι οι εθελοντές που έκαναν ανθυγιεινή διατροφή και έλαβαν το παραπάνω συμπλήρωμα παρουσίασαν σαφή βελτίωση της μνήμης. Ωστόσο, σε αυτούς που έκαναν πιο υγιεινές δίαιτες, τα οφέλη από το συμπλήρωμα ήταν περιορισμένα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο στόχος της έρευνας ήταν να εξετάσει αν οι φλαβονόλες μπορεί να επιβραδύνουν τη «γνωσιακή γήρανση» και όχι απαραίτητα αν μειώνουν τον κίνδυνο παθήσεων όπως η νόσος Alzheimer. Σύμφωνα με την ομάδα, σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσδιορίσουμε το ρόλο της διατροφής στη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών και η παρούσα μελέτη αποτελεί ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν και στην παρούσα μελέτη οι φλαβονόλες που χορηγήθηκαν προέρχονται από το κακάο, άλλες πηγές φλαβονολών είναι το τσάι, τα μούρα και τα σταφύλια. Η εισαγωγή των παραπάνω τροφίμων στη διατροφή μας έχει ιδιαίτερη σημασία αν θέλουμε να αυξήσουμε την πρόσληψη φλαβονολών.

Συνοψίζοντας, η επιστημονική ομάδα της έρευνας υποστήριξε ότι, με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας ανάλυσης, οι φλαβονόλες μπορεί να βελτιώσουν τη μνήμη στους ηλικιωμένους που κάνουν ανθυγιεινή διατροφή, ωστόσο δεν είναι εξίσου ωφέλιμα σε όσους κάνουν πιο υγιεινές δίαιτες.

Φωτογραφία: Елена Черных

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα