Εμβόλιο της Γρίπης: Γιατί είναι Σημαντικό να Γίνεται στην Τρίτη Ηλικία;

Οι άνθρωποι άνω των 65 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τις επιπλοκές της γρίπης σε σχέση με τους νεαρότερους ενήλικες. Αυτό συμβαίνει γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου αποδυναμώνεται με την ηλικία. Κάθε χρόνο, η εποχική γρίπη δεν έχει την ίδια βαρύτητα, ωστόσο, αναλογικά, οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από αυτή. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια, το 71-85% των θανάτων που έχουν προκληθεί από τη γρίπη αφορά ηλικιωμένους ασθενείς. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και για τις νοσηλείες λόγω του ιού. Το 54-70% των ασθενών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν ήταν άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών.Φαίνεται, επομένως, ότι η γρίπη μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους.

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να προστατευτείτε από τη γρίπη;

Κάντε το εμβόλιο της γρίπης

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τη γρίπη είναι το αντίστοιχο εμβόλιο. Ιδανικά, αυτό πρέπει να γίνεται μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, ωστόσο μπορεί να γίνει σε όλη της διάρκεια της εποχής της γρίπης, ακόμα και τον Ιανουάριο ή αργότερα. Ο εμβολιασμός είναι ιδιάζουσας σημασίας για τους ηλικιωμένους καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης είναι ειδικό για τα στελέχη του ιού κάθε έτους. Η διάρκεια της δράσης του είναι επίσης μικρότερη από 12 μήνες, επομένως πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως. Η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο ξεκινά περίπου 2 εβδομάδες μετά τη χορήγησή του.

Ακολουθήστε τους κανόνες υγιεινής

Καλύψτε το στόμα σας όταν βήχετε, πλένετε συχνά τα χέρια σας και αποφύγετε τους ασθενείς με τον ιό της γρίπης.

Αναζητήστε ιατρική βοήθεια άμεσα αν παρουσιάσετε συμπτώματα γρίπης

Αν πάσχετε από τον ιό της γρίπης ενδέχεται να σας χορηγηθούν αντιιικά φάρμακα. Ο γιατρός σας είναι ο υπεύθυνος για να σας πει αν χρειάζεται να λάβετε αντιιική αγωγή. Σε περίπτωση που κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο, θα πρέπει να λάβετε φάρμακα άμεσα, καθώς τα φάρμακα για τη γρίπη έχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα αν χορηγηθούν τις 2 πρώτες ημέρες της νόσησης. Φαρμακευτική αγωγή χορηγείται συνήθως σε ασθενείς που βρίσκονται ήδη στο νοσοκομείο ή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για τις επιπλοκές της γρίπης.

Κάντε το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς πρέπει να κάνουν επίσης το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου για να προστατευτούν από την πνευμονία, τη μηνιγγίτιδα και τις λοιμώξεις του αίματος. Ρωτήστε τον γιατρό σας ποιο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου είναι το κατάλληλο για εσάς.

Παράδειγμα επιπλοκής της γρίπης που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο είναι η πνευμονία από πνευμονιόκοκκο. Επομένως, ιδιαίτερα αν είστε ηλικιωμένος, πρέπει να κάνετε και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου επιπροσθέτως με αυτό της γρίπης.

Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, καταρροή, κεφαλαλγία, ρίγη και αίσθημα κόπωσης. Σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να εμφανιστεί επίσης έμετος και διάρροια. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα από το αναπνευστικό χωρίς πυρετό.

Βιβλιογραφία: CDC

Φωτογραφία: KOMUnews (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα