Υπάρχουν Βακτήρια που μας Προστατεύουν από τη Γρίπη;

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα τα βακτήρια του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να μας βοηθήσουν να κερδίσουμε τελικά τη μάχη με τον ιό της γρίπης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν κάποιος μιλά για μικροβίωμα, αναφέρεται στα μικρόβια που βρίσκονται στο έντερο. Ωστόσο, τα βακτήρια βρίσκονται σε αρκετά σημεία του οργανισμού μας τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, επομένως ο όρος μικροβίωμα αναφέρεται στο σύνολο των μικροβίων αυτών.

Τα βακτήρια του αναπνευστικού συστήματος είναι μία ομάδα μικροβίων που συγκεντρώνει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον σήμερα. Ορισμένα από αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούν να μας προστατεύσουν από διάφορες νόσους.

Μία νέα έρευνα που από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εξερεύνησε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μικρόβια αυτά για να μειώσουμε τον κίνδυνο λοιμώξεων.

«Το μικροβίωμα είναι συχνά συνεργάτης του οργανισμού και όχι εχθρός του», είπε η Μπέτσι Φόξμαν, επικεφαλής της έρευνας. Αποφάσισε επομένως να διερευνήσει αν τα μικρόβια μπορούν να επηρεάσουν την ευαισθησία του ανθρώπου στον ιό της γρίπης.

Αντιμετωπίζοντας τη γρίπη

Για αρκετούς από μας, η γρίπη είναι μία απλή ενόχληση, ωστόσο σε άτομα που ανήκουν σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως η πνευμονία.

Αν και τα εμβόλια της γρίπης είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη του ιού, δεν προσφέρουν προστασία από όλα τα στελέχη, ούτε είναι διαθέσιμα σε όλους.

Επομένως αποτελεί προτεραιότητα να ανακαλυφθεί ένας οικονομικός και εύκολος τρόπος να προληφθεί η γρίπη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η γρίπη ευθύνεται ετησίως για σχεδόν 650.000 θανάτους.

Ο ιός στοχεύει κυρίως τα επιθηλιακά κύτταρα του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού σωλήνα. Στα κύτταρα αυτά βρίσκονται μεγάλες κοινότητες βακτηρίων οι οποίες σύμφωνα με τους ερευνητές ενδέχεται να επηρεάζουν την ικανότητα του ιού να εγκαθίσταται και να προκαλεί νόσηση.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία σε διάφορες νόσους. Για παράδειγμα, μία έρευνα διαπίστωσε ότι η χορήγηση από του στόματος αντιβιοτικών σε ποντίκια οδήγησε σε εκφυλισμό του βροχγικού επιθηλίου και αυξημένο κίνδυνο θανάτου μετά από λοίμωξη με τον ιό της γρίπης.

Παλαιότερες έρευνες της Φόξμαν έδειξαν επίσης ότι οι ασθενείς με τον ιό της γρίπης είχαν αυξημένα επίπεδα του Streptococcus pneumoniae και του Staphylococcus aureus στη μύτη και το λαιμό τους.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του αναπνευστικού μικροβιώματος και της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, όπως σημείωσαν οι ερευνητές, «δεν έχει παρατηρηθεί σύνδεση μεταξύ του μικροβιώματος του αναπνευστικού συστήματος και του κινδύνου για λοίμωξη από γρίπη σε ανθρώπους εθελοντές».

Η έρευνά τους, η οποία εξέτασε την παραπάνω θεωρία, δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE.

Προστατευτικά Βακτήρια

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Nicaraguan Household Transmission Study που διεξήχθη από το 2012 μέχρι το 2014.

Οι εθελοντές ζούσαν στο ίδιο σπίτι με άτομα που είχαν επιβεβαιωμένη λοίμωξη από γρίπη. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους εθελοντές για 13 ημέρες ή μέχρι να εμφανίσουν γρίπη.

Η παρούσα έρευνα εξέτασε δεδομένα από 537 άτομα που είχαν αρνητικές εξετάσεις για τον ιό της γρίπης στην αρχή της έρευνας.

Πήραν δείγματα από τα βακτήρια της ρινός και του λαιμού στην αρχή της μελέτης. Χρησιμοποιώντας ανάλυση της αλληλουχίας του DNA κατάφεραν να διαπιστώσουν ποιους πληθυσμούς βακτηρίων έχει ο κάθε ασθενής. Χώρισαν τους πληθυσμούς αυτούς σε 5 ομάδες.

Στη συνέχεια εξέτασαν άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα, η ηλικία, οι συνθήκες διαβίωσης και ο εμβολιασμός για τη γρίπη.

«Εξετάσαμε καθεμία από τις 5 ομάδες βακτηρίων και διερευνήσαμε αν επηρεάζει τον κίνδυνο λοίμωξης από γρίπη», είπε η Φόξμαν. «Παρατηρήσαμε ότι ορισμένες βακτηριακές κοινότητες μειώνουν την πιθανότητα λοίμωξης από τον ιό της γρίπης. Αυτή είναι μία μεγάλη ανακάλυψη καθώς είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτή η αλληλεπίδραση».

Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν επίσης να εξηγήσουν γιατί ορισμένα άτομα είναι περισσότερο ευάλωτα στη γρίπη σε σχέση με άλλα.

Προβιοτικά για το αναπνευστικό σύστημα;

Οι υποστηρικτές των προβιοτικών θεωρούν ότι τα τελευταία ενισχύουν τους πληθυσμούς των «καλών» βακτηρίων στο έντερο. Αν και η παραπάνω θεωρία δεν έχει ακόμα αποδειχθεί με έρευνες, είναι σίγουρο ότι το μικροβίωμα έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία μας.

«Είναι δυνατό να τροποποιήσουμε το μικροβίωμα ενός ατόμου έτσι ώστε να υπάρχουν άμεσα οφέλη; Θα μπορούμε κάποια στιγμή να λέμε ‘πάρε το χάπι μικροβίων σου’;», αναρωτιέται η Φόξμαν.

Η παρούσα μελέτη είναι σίγουρα το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως λέει η Φόξμαν, «Είναι ένας μακρύς δρόμος και είμαστε ακόμα στην αρχή».

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα στο πεδίο αυτό καθώς υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες. Καθώς η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αυξάνεται συνεχώς, η προσέγγιση αυτή αποτελεί μία πιθανή εναλλακτική.

«Γνωρίζουμε ότι πάντοτε θα χρειαζόμαστε νέα αντιβιοτικά, ωστόσο με την προσέγγιση αυτή μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τη χρήση τους αλλά και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που συνδέονται με αυτά», είπε η Φόξμαν.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι παρατηρήσεις τους θα αποτελέσουν τη βάση για νέες έρευνες και θα προσφέρουν μία νέα κατεύθυνση για την έρευνα της γρίπης.

Φωτογραφία: Scientific Animations

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα