Το Ιστορικό Νοσηλειών για Λοιμώξεις Αποτελεί Παράγοντα Κινδύνου για την Άνοια Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Οι ασθενείς με ιστορικό νοσηλείας για κάποια λοίμωξη έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια αργότερα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μεγάλης μελέτης.

Εξετάζοντας σχεδόν 16.000 εθελοντές για ένα διάστημα 30 ετών, οι επιστήμονες της μελέτης παρατήρησαν ότι αυτοί που είχαν νοσηλευτεί κάποια στιγμή για την αντιμετώπιση λοιμώξεων είχαν 70% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με άνοια αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε η ομάδα στο περιοδικό JAMA Network Open, τα ποσοστά άνοιας στην ομάδα με ιστορικό νοσηλείας για λοιμώξεις ήταν 23.6 ανά 1.000 χρόνια ασθενών, ενώ στην ομάδα ελέγχου ήταν μόλις 5.7 ανά 1.000 χρόνια ασθενών.

«Οι λοιμώξεις είναι αρκετά κοινές και συνήθως είναι δυνατό να προληφθούν. Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τη σημαντικότητα της πρόληψης των παραπάνω λοιμώξεων, καθώς φαίνεται ότι έτσι μπορεί να περιοριστεί και ο κίνδυνος άνοιας αργότερα. Επιπλέον, από την έρευνά μας φαίνεται ότι οι ασθενείς που έχουν ιστορικό νοσηλείας για λοιμώξεις θα πρέπει ίσως να θεωρούνται ευπαθής ομάδα για την εμφάνιση άνοιας», τόνισαν οι συγγραφείς.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης συμφωνούν με αυτά προηγουμένων ερευνών που είχαν δείξει ότι οι σοβαρές λοιμώξεις στη νεαρή και μέση ηλικία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως η νόσος Alzheimer και η νόσος του Parkinson, αργότερα.

«Από το σύνολο των μηχανισμών που εξερευνώνται σήμερα ως αίτια για την άνοια, η νευροφλεγμονή φαίνεται ότι ξεχωρίζει αυτή τη στιγμή. Ειδικά για τη νόσο Alzheimer, δηλαδή τη συχνότερη μορφή άνοιας, φαίνεται ότι η νευροφλεγμονή ενοχοποιείται τόσο για την εμφάνιση όσο και για την επιδείνωση της νόσου», εξήγησαν οι συγγραφείς.

Αναλύσεις δεδομένων από τη UK Biobank έχουν δείξει ότι η COVID-19 λοίμωξη σχετίζεται με ανωμαλίες στον εγκέφαλο και έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών.

Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες εξέτασαν 15.688 εθελοντές χωρίς ιστορικό άνοιας από τη βάση Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC). Η ομάδα παρακολούθησε την πορεία των εθελοντών από το 1987 μέχρι το 2019. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, το 19% των εθελοντών διαγνώστηκαν τελικά με άνοια.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους οι επιστήμονες εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία των ασθενών με σκοπό να διαπιστώσουν αν έχουν νοσηλευτεί για κάποια λοίμωξη στο παρελθόν. Οι διαγνώσεις άνοιας στους εθελοντές επιβεβαιώθηκαν μέσω του ιστορικού, καθώς και εξετάσεων από την ομάδα της έρευνας για ορισμένους ασθενείς.

Η μέση ηλικία των εθελοντών στην αρχή της έρευνας ήταν τα 54.7 χρόνια. Συνολικά το 55.2% των εθελοντών ήταν γυναίκες, ενώ το 73.2% ήταν καυκάσιοι. Το ποσοστό των ασθενών που είχαν ιστορικό νοσηλείας για λοιμώξεις πριν τη διάγνωση άνοιας ήταν 38.2%.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι τα ποσοστά άνοιας ήταν σημαντικά υψηλότερα στους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για λοιμώξεις του αναπνευστικού, του ουροποιητικού, του δέρματος, του αίματος και του κυκλοφορικού, καθώς και για τους ασθενείς που νόσησαν με νοσοκομειακές λοιμώξεις. Μετά την προσαρμογή των δεδομένων για διάφορους παράγοντες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι λοιμώξεις που συνδέονται περισσότερο με αυξημένο κίνδυνο άνοιας είναι οι λοιμώξεις του αίματος (113%), οι λοιμώξεις του ουροποιητικού (98%) και οι νοσοκομειακές λοιμώξεις (96%).

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι οι επιστήμονες δεν είχαν πρόσβαση σε ορισμένους παράγοντες κινδύνου για την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών. Τέλος, στην έρευνα δεν εξετάστηκε η επίδραση λοιμώξεων που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

Φωτογραφία: RODNAE Productions

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα