Τι Περιέχει το Εμβόλιο της Γρίπης;

Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει διάφορα συστατικά σε μικρές ποσότητες. Συχνά μπορεί να περιέχει αδρανοποιημένα σωματίδια του ιού. Καθένα από τα συστατικά αποτελεί μέρος του εμβολίου για να διασφαλιστεί ότι αυτό είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συνεχώς. Ως αποτέλεσμα το αντίστοιχο εμβόλιο ενημερώνεται κάθε χρόνο. Είναι γνωστό ότι όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 6 μηνών (εκτός από μερικές εξαιρέσεις) πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης ετησίως.

Τι περιέχει το εμβόλιο της γρίπης και γιατί;

Τα εμβόλια για τους ιούς, μεταξύ των οποίων και η γρίπη, περιέχουν αρκετά κοινά συστατικά. Ο στόχος του καθενός από τα τελευταία είναι είτε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είτε να διασφαλίσει ότι είναι ασφαλές.

Αρκετές έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές. Είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος να προληφθεί η γρίπη και η μετάδοσή της σε άλλα άτομα. Παρακάτω αναφέρονται 7 συστατικά των εμβολίων και ο λόγος που περιέχονται στο εμβόλιο:

Σωματίδια ή Τμήματα του Ιού της Γρίπης

Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει μικρές ποσότητες του ιού. Η παρουσία των ιών αυτών ενεργοποιεί την ανοσιακή απόκριση του οργανισμού με αποτέλεσμα την παραγωγή αντισωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι σε μελλοντική έκθεση του οργανισμού στον ιό της γρίπης, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει άμεσα τον ιό.

Τα στελέχη του ιού που περιέχονται σε ένα εμβόλιο περιλαμβάνουν:

 • Τον ιό της γρίπης Α H1N1
 • Τον ιό της γρίπης Α H3N2
 • Ένα ή δύο απο τους ιούς της γρίπης Β

Το τυπικό εμβόλιο είναι τριδύναμο (περιέχει δηλαδή 3 από τα παραπάνω στελέχη) ή τετραδύναμο (περιέχει 4 από τα στελέχη).

Φορμαλδεΰδη

Η φορμαλδεΰδη είναι μία τοξική ουσία που μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρος σε υψηλές δόσεις. Ωστόσο, η ποσότητά της που βρίσκεται στο εμβόλιο της γρίπης είναι εντελώς αβλαβής.

Ο ρόλος της φορμαλδεΰδης στο εμβόλιο της γρίπης είναι να αδρανοποιήσει τις τοξίνες από τους ιούς και τα βακτήρια που μπορεί να μολύνουν το εμβόλιο κατά την παραγωγή του, καθώς και από τους ιούς που βρίσκονται τυπικά στο εμβόλιο.

Η φορμαλδεΰδη βρίσκεται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό ως προϊόν ενός υγιούς γαστρεντερικού συστήματος.

Άλατα Αλουμινίου

Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται στην παραγωγή των εμβολίων για πάνω από 70 χρόνια. Τα άλατά του είναι ενισχυτικά, δηλαδή βοηθούν τον οργανισμό να αναπτύξει μία ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση εναντίον του ιού που βρίσκεται στο εμβόλιο. Καθώς η ανοσιακή απόκριση ενισχύεται, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το εμβόλιο χρειάζεται να περιέχει μικρότερη ποσότητα του ιού.

Αντίστοιχα με την φορμαλδεΰδη, καθώς και τα περισσότερα συστατικά του εμβολίου της γρίπης, η ποσόσητα του αλουμινίου είναι ιδιαίτερα μικρή. Αρκετά εμβόλια γρίπης δεν περιέχουν καθόλου αλουμίνιο.

Θειομερσάλη

Η θειομερσάλη είναι ένα συντηρητικό που δεν επιτρέπει στα εμβόλια να μολυνθούν από βακτήρια και μύκητες. Η ουσία αυτή έχει χρησιμότητα όταν τα εμβόλια χορηγούνται από φιαλίδιο με πολλές δόσεις.

Η θειομερσάλη παράγεται από μία οργανική μορφή του υδραργύρου που λέγεται αιθυλυδράργυρος, ένα ασφαλές σκεύασμα που παραμένει στο αίμα λίγες μόνο ημέρες. Η ουσία αυτή διαφέρει από τον τυπικό υδράργυρο που προκαλεί τοξικότητα σε μεγάλες δόσεις, καθώς και από τον υδράργυρο που περιέχουν τα θαλασσινά (μεθυλυδράργυρο) ο οποίος μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό για αρκετά χρόνια.

Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει μόνο θειομερσάλη όταν βρίσκεται σε φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων. Τα φιαλίδια που περιέχουν μία δόση, οι προγεμισμένες σύριγγες και τα ρινικά σπρέι δεν περιέχουν την ουσία αυτή καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

Πρωτεΐνες Αυγού Κότας

Οι πρωτεΐνες αυτές βοηθούν τους ιούς να αναπτυχθούν πριν τελικά εισαχθούν στο εμβόλιο.

Οι ιοί της γρίπης που χρησιμοποιούνται στα εμβόλια πολλαπλασιάζονται συνήθως μέσα σε γονιμοποιημένα αυτά κότας. Μετά το σημείο αυτό, οι ιοί απομακρύνονται από το αυγό, αδρανοποιούνται και τοποθετούνται στο εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες πρωτεϊνών του αυγού.

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να χορηγηθεί χωρίς προβλήματα σε άτομα με αλλεργία στο αυγό, ωστόσο αν έχετε σοβαρή αλλεργία αναφέρετέ το στον γιατρό σας. Υπάρχουν, φυσικά, και εμβόλια γρίπης χωρίς πρωτεΐνες αυγού.

Ζελατίνη

Η ζελατίνη είναι μία ουσία που μπορεί να βρίσκεται σε ορισμένα εμβόλια γρίπης ως σταθεροποιητικό. Οι ουσίες αυτές διατηρούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από την παραγωγή μέχρι τη χρήση του. Προστατεύουν επίσης το εμβόλιο από το κρύο και τη ζέστη. Τα περισσότερα εμβόλια γρίπης χρησιμοποιούν ζελατίνη από χοίρους ως σταθεροποητικό.

Αντιβιοτικά

Αρκετά εμβόλια γρίπης περιέχουν αντιβιοτικά για να μην επιτρέψουν σε διάφορα βακτήρια να αναπτυχθούν κατά την παραγωγή και αποθήκευση του εμβολίου.

Τα εμβόλια δεν περιέχουν ωστόσο αντιβιοτικά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις, όπως η πενικιλλίνη. Τα αντιβιοτικά που περιέχονται συνήθως είναι η γενταμυκίνη και η νεομυκίνη. Η νεομυκίνη αποτελεί επίσης συστατικό αρκετών τοπικών φαρμάκων όπως διάφορες λοσιόν, αλοιφές και σταγόνες για τα μάτια.

Οφέλη του Εμβολίου της Γρίπης

Το εμβόλιο της γρίπης προσφέρει διάφορα οφέλη, όπως:

 • Προστατεύει το άτομο αλλά και τα άτομα του περιβάλλοντός του από τη γρίπη.
 • Μειώνει τον κίνδυνο νοσηλειών από τη γρίπη, ιδιαίτερα στα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
 • Προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες ατόμων, όπως τα μωρά, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.
 • Προστατεύει τις γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη, είτε μειώνοντας τον κίνδυνο οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων που σχετίζονται με τη γρίπη, είτε προστατεύοντας το έμβρυο από τη γρίπη.
 • Βοηθά στην πρόληψη των επιπλοκών σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Το εμβόλιο μειώνει την πιθανότητα μειζόνων καρδιακών συμβαμάτων σε ασθενείς με καρδιακή νόσο, καθώς και την πιθανότητα νοσηλείας σε ασθενείς με χρόνιες πνευμονικές νόσους και διαβήτη.

Ποιοι Πρέπει να ΜΗΝ Κάνουν το Εμβόλιο της Γρίπης;

Σύμφωνα με τις οδηγίες, όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 6 μηνών πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης ετησίως. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι ασθενείς στους οποίους το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται. Αυτοί είναι:

 • Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών.
 • Τα άτομα με σοβαρή αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου, όπως η ζεταλίνη, τα αντιβιοτικά ή τα αυγά.
 • Τα άτομα που έχουν παρουσιάσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενο εμβόλιο γρίπης.
 • Οι ασθενείς με σύνδρομο Guillain-Barre.
 • Οι ασθενείς που πάσχουν από κάποια άλλη λοίμωξη.

Ανεπιθύμητες Ενέργειες του Εμβολίου της Γρίπης

Το εμβόλιο της γρίπης ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΓΡΙΠΗ καθώς παράγεται από αδρανοποιημένα σωματίδια του ιού ή συνθετικά τμήματά τους τα οποία παράγονται στο εργαστήριο.

Ωστόσο, το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που ομοιάζουν γρίπη και διαρκούν μερικές ημέρες, όπως:

Η συχνότερη ανεπιθύμητη ενέργεια, ωστόσο είναι μία ήπια ερυθρότητα και άλγος στο σημείο της έγχυσης.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το εμβόλιο της γρίπης μπορέι να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτές εμφανίζονται συνήθως σε λίγα λεπτά ή ώρες από τον εμβολιασμό και μπορούν πάντοτε να αντιμετωπιστούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα