Πως να Ξεχωρίσετε το Δερματικό Εξάνθημα του Έρπητα

Ο έρπης είναι μία κοινή λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα. Το σημαντικότερο, ίσως, σύμπτωμα της λοίμωξης είναι το χαρακτηριστικό εξάνθημα το οποίο μπορεί να εμφανιστεί στα γεννητικά όργανα, γύρω από το στόμα ή σε άλλα σημεία του σώματος.

Υπάρχουν δύο είδη ιού του απλού έρπητα (HSV) τα οποία ευθύνονται για την εμφάνιση εξανθήματος σε διαφορετικές περιοχές:

 • Ο HSV-1, ο οποίος προκαλεί τον επιχείλιο έρπητα. Ο ιός εξαπλώνεται στο σίελο και επηρεάζει την περιοχή γύρω από το στόμα και τη μύτη.
 • Ο HSV-2, ο οποίος προκαλεί τον έρπητα των γεννητικών οργάνων και μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Το εξάνθημα της λοίμωξης εντοπίζεται στα γεννητικά όργανα αν και μπορεί να εμφανιστεί και στο στόμα.

Ποια είναι η Κλινική Εικόνα ενός Ερπητικού Εξανθήματος;

Ο έρπης προκαλεί μικρά δερματικά έλκη τα οποία εντοπίζονται συνήθως γύρω από το στόμα και τη μύτη, ωστόσο μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Η εντόπιση του εξανθήματος εξαρτάται από το σημείο που έγινε η μόλυνση.

Το πρώτο σημείο μίας έξαρσης του έρπη είναι μία καυστική ή κνησμώδης αίσθηση στην περιοχή που επηρεάζεται. Η αίσθηση αυτή εμφανίζεται συνήθως 1 μέρα πριν το εξάνθημα.

Οι βλάβες του εξανθήματος είναι συνήθως ευαίσθητες, επώδυνες και συνοδεύονται από αίσθημα μουδιάσματος. Μοιάζουν με ομάδες μικρών κυψελίδων που περιέχουν υγρό, οι οποίες σταδιακά εξελίσσονται σε φλύκταινες. Μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες διαρρηγνύονται, απελευθερώνεται υγρό και σχηματίζονται εφελκίδες μέχρι την πλήρη ίαση. Το εξάνθημα διαρκεί τυπικά 7-10 ημέρες.

Κατά την πρώτη εμφάνιση του εξανθήματος, η διάρκειά του διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του έρπητα:

 • Τα συμπτώματα του επιχειλίου έρπητα διαρκούν 2-3 εβδομάδες
 • Τα συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων διαρκούν 2-6 εβδομάδες

Την πρώτη φορά που εμφανίζεται το εξάνθημα του έρπητα μπορεί να συνοδεύεται από μερικά ή όλα τα παρακάτω συμπώματα:

Μόλις ο ιός βρεθεί στο εσωτερικό του οργανισμού, εισέρχεται στα νεύρα που βρίσκονται κάτω από το δέρμα και παραμένει εκεί εφ’όρου ζωής. Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τον ιό, ο οποίος μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου και να προκαλέσει συμπτώματα στο μέλλον.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως εντονότερα την πρώτη φορά που εμφανίζονται. Στις μελλοντικές υποτροπές της νόσου, η συμπτωματολογία είναι περιορισμένη.

Πως να Ξεχωρίσετε τον Έρπητα

Τα εξανθήματα του έρπητα μοιάζουν με μικρές κυψελίδες που περιέχουν υγρό και εντοπίζονται σε μία μικρή περιοχή του δέρματος. Άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Δερματίτιδα Εξ’Επαφής

Η αλλεργική αντίδραση σε ένα ερεθιστικό παράγοντα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματίτιδα εξ’επαφής. Ουσίες που ενοχοποιούνται συχνά περιλαμβάνουν τις αντιβιοτικές κρέμες, τα καλλυντικά, τα σαμπουάν και τα αρώματα. Στα βρέφη μπορεί να εμφανιστεί δερματίτιδα εξ’επαφής στην περιοχή που έρχεται σε επαφή με την πάνα.

Η δερματίτιδα εξ’επαφής προκαλεί συνήθως ερυθρότητα, οίδημα ή κυψελίδες στην περιοχή που επηρεάζει.

Έρπης Ζωστήρ

Ο έρπης ζωστήρ προκαλεί εμφάνιση κυψελίδων στο δέρμα. Η νόσος προκαλείται από τον ίδιο ιό που ευθύνεται και για την ανεμευλογιά.

Η πρώτη εκδήλωση της νόσου είναι ένα αίσθημα καύσου και έντονο άλγος το οποίο εντοπίζεται στην μία πλευρά του σώματος. Λίγες ημέρες αργότερα εμφανίζεται ένα εξάνθημα που αποτελείται από κυψελίδες γεμάτες με υγρό. Οι κυψελίδες εμφανίζονται συνήθως ανάμεσα στο θώρακα και τη μέση στη μία πλευρά του σώματος. Το εξάνθημα είναι ιδιαίτερα επώδυνο και ευαίσθητο στο άγγιγμα.

Η νόσος συνήθως υποχωρεί μέσα σε 3-5 εβδομάδες.

Ψώρα

Η μόλυνση με το παράσιτο Sarcoptes scabiei προκαλεί την εμφάνιση της πάθησης γνωστής ως ψώρα. Το παράσιτο εισέρχεται στην επιδερμίδα και σκάβει σήραγγες στις οποίες εναποθέτει τα αυγά του και τις απεκκρίσεις του. Η παρουσία των τελευταίων προκαλεί έντονο κνησμό και ερυθρό εξάνθημα με φολιδώδεις περιοχές στο δέρμα.

Για τη θεραπεία της νόσου χρησιμοποιούνται ειδικά παρασιτοκτόνα φάρμακα που χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή.

Αίτια του Ερπητικού Εξανθήματος

Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν δύο είδη του ιού HPV που μπορεί να προκαλέσουν έρπη. Αν και τα είδη αυτά σχετίζονται στενά μεταξύ τους, μεταδίδονται με διαφορετικούς τρόπους. Ο φορέας οποιουδήποτε από τα παραπάνω είδη μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμα κι αν ο ίδιος είναι ασυμπτωματικός.

HSV-1 ή Επιχείλιος Έρπης

Οι περισσότεροι φορείς του ιού HSV-1 έχουν μολυνθεί με τον ιό στην παδική ηλικία. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί:

 • Μέσω της δερματικής επαφής
 • Με το φιλί
 • Μέσω της κοινής χρήσης αντικειμένων όπως το κραγιόν, τα μαχαιροπίρουνα και οι οδοντόβουρστες
HSV-2 ή Έρπης των Γεννητικών Οργάνων

Η ιός HSV-2 μεταδίδεται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή. Ο ιός HSV-1 μπορεί επίσης να προκαλέσει εξάνθημα στα γεννητικά όργανα και μεταδίδεται με το σίελο κατά το στοματικό σεξ. Ο ιός HSV-2 μπορεί να μεταφερθεί επίσης από τη μητέρα στο βρέφος κατά τον τοκετό.

Τόσο ο HSV-1 όσο και ο HSV-2 εισέρχονται στα νευρικά κύτταρα όπου παραμένουν εφ’όρου ζωής. Ο ιός παραμένει συνήθως αδρανής στα κύτταρα αυτά μέχρι να ενεργοποιηθεί και να αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα.

Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων περιλαμβάνουν:

 • Συναισθηματικό στρες
 • Μία άλλη νόσος
 • Πυρετός
 • Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο
 • Έμμηνος ρύση στις γυναίκες
 • Μία χειρουργική επέμβαση

Θεραπεία

Σήμερα δεν υπάρχει ακόμα οριστική θεραπεία για τον έρπη. Οι βλάβες υποχωρούν συνήθως χωρίς να χορηγηθεί αγωγή μέσα σε ένα διάστημα λίγων εβδομάδων.

Οι διαθέσιμες θεραπείες βοηθούν να περιοριστεί η διάρκεια και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Αν κάποιος παρουσιάζει συχνά εξάρσεις, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει προφυλακτική θεραπεία η οποία χορηγείται με ένα χάπι καθημερινά.

Αντιιικές κρέμες ή αλοιφές μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του αισθήματος καύσου, τον κνησμό και το μούδιασμα. Μπορεί να χορηγηθούν επίσης αντιιικά χάπια για τον περιορισμό της διάρκειας των συμπτωμάτων. Τόσο οι κρέμες όσο και τα χάπια περιέχουν τις ίδιες ενεργές ουσίες οι οποίες είναι:

 • Ακυκλοβίρη
 • Φαμκυκλοβίρη
 • Βαλακυκλοβίρη

Πότε Πρέπει να Επισκεφθείτε τον Γιατρό;

Η εμφάνιση ενός ερπητικού εξανθήματος δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχία σε ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο. Όπως προαναφέρθηκε, το εξάνθημα υποχωρεί συνήθως χωρίς να χορηγηθεί θεραπεία, ωστόσο υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να επιταχύνουν την αποδρομή των συμπτωμάτων.

Ο ιός μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε ορισμένα άτομα, επομένως αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα ή έχετε κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα και πιστεύετε ότι έχετε έρπη, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, HIV ή έχουν κάνει μεταμόσχευση πρόσφατα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους αν πιστεύουν ότι έχουν μολυνθεί με τον ιό του έρπητα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα