Πότε Ξεκίνησε η Μετάδοση του Ιού της Ευλογιάς των Πιθήκων Εκτός Αφρικής; Τι Υποστηρίζει ο WHO

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι εκατοντάδες περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων έχουν ανιχνευθεί εκτός της Αφρικής, προειδοποιώντας ότι ο ιός ενδεχομένως κυκλοφορεί εδώ και αρκετό εν αγνοία μας.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, ωστόσο η ξαφνική εμφάνιση περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων σε αρκετές χώρες ταυτόχρονα δείχνει ότι πιθανώς το παθογόνο μεταδίδεται στην Ευρώπη εδώ και αρκετό καιρό», υποστήριξε ο επικεφαλής του WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Στις 7 Μαΐου ανιχνεύθηκε το 1ο περιστατικό ευλογιάς των πιθήκων στη Μεγάλη Βρετανία. Έκτοτε, έχουν ανιχνευθεί περισσότερα από 550 περιστατικά του ιού σε 30 χώρες εκτός των Αφρικανικών χωρών όπου η ευλογιά των πιθήκων αποτελεί ενδημική νόσο.

Η επικεφαλής του WHO για την ευλογιά των πιθήκων, Rosamund Lewis, υποστήριξε ότι η αύξηση των περιστατικών στην Ευρώπη σίγουρα προκαλεί ανησυχία, καθώς δείχνει ότι ο ιός κυκλοφορεί ήδη εδώ και εβδομάδες ή μήνες εκτός Αφρικής.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μία νόσος παρόμοια με την ευλογιά των ανθρώπων, η οποία εξαλείφθηκε περίπου το 1980, ωστόσο στο παρελθόν είχε προκαλέσει αρκετές πολύνεκρες επιδημίες.

Στιγματισμός των Περιστατικών

Αντιθέτως, η ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής, προκαλεί πολύ ηπιότερα συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν πυρετό και εξανθήματα που ομοιάζουν αυτά της ανεμευλογιάς. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν συνήθως μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Προς το παρόν, η πλειοψηφία των περιστατικών έχει ανιχνευθεί σε ομοφυλόφιλους άνδρες, ωστόσο δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι η νόσος μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων αν έχει στενή επαφή με έναν επιβεβαιωμένο κρούσμα της λοίμωξης», υποστήριξε ο Tedros.

Τόνισε επίσης ότι δεν θα πρέπει να στιγματίζονται τα περιστατικά, καθώς αυτό μπορεί να αποτρέψει την προσέλευσή τους στο νοσοκομείο, καθιστώντας έτσι δυσκολότερο τον περιορισμό της επιδημίας.

Προς το παρόν έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων μέσω ιχνηλατήσεων και απομόνωσης των περιστατικών της νόσου.

Τα εμβόλια της ευλογιάς του ανθρώπου έχουν 85% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων, ωστόσο η διαθεσιμότητά τους είναι περιορισμένη.

Ο WHO υποστηρίζει ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι απαραίτητο να γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί με το παραπάνω εμβόλιο, ωστόσο ορισμένα άτομα θα πρέπει ίσως να εμβολιαστούν.

Μία σημαντική πληροφορία στην οποία στάθηκε η Lewis είναι ότι τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων παρουσιάζουν αύξηση και στις χώρες της Αφρικής. Μάλιστα, από την αρχή του έτους έχουν καταλήξει περισσότερα από 70 άτομα σε 5 Αφρικανικές χώρες.

Τα ποσοστά θνησιμότητας της ευλογιάς των πιθήκων είναι σχετικά χαμηλά και αυτή τη στιγμή δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας θάνατος μεταξύ των περιστατικών εκτός Αφρικής.

Καταλήγοντας, η Maria Van Kerkhove, επικεφαλής του WHO για τα νέα παθογόνα, προειδοποίησε ότι αν και ακόμα δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι από την ευλογιά των πιθήκων εκτός της Αφρικής, αυτό μπορεί να αλλάξει αν ο ιός φτάσει σε ευπαθείς ομάδες.

Φωτογραφία: Markus Spiske

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα