Πόσο Αποτελεσματικό είναι το Εμβόλιο που Κυκλοφορεί Σήμερα για την Ευλογιά των Πιθήκων;

Οι άνδρες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για την ευλογιά των πιθήκων και δεν έκαναν το σχετικό εμβόλιο είχαν σχεδόν 14 φορές αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσίευσε το CDC των ΗΠΑ.

Στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, για παράδειγμα, η συχνότητα της ευλογιάς των πιθήκων ήταν 230 περιστατικά ανά 100.000 σε όσους δεν είχαν εμβολιαστεί, ενώ σε αυτούς που είχαν κάνει τουλάχιστον 1 δόση του εμβολίου Jynneos ήταν μόλις 15 ανά 100.000. Όπως υποστήριξε η Rochelle Walensky, διευθύντρια του CDC, η προστασία από το εμβόλιο είναι εμφανής από την δεύτερη κιόλας εβδομάδα μετά τη χορήγηση της 1ης δόσης.

Τα δεδομένα που δημοσίευσε το CDC αφορούν αποκλειστικά άνδρες ηλικίας 18-49 ετών για το διάστημα από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου του 2022 σε 32 πολιτείες των ΗΠΑ. Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι δεν έκανε διαχωρισμό ανάλογα με τη συμπεριφορά ή τη συχνότητα των εξετάσεων στους ανεμβολίαστους και τους εμβολιασμένους.

«Τα πρώιμα αυτά δεδομένα σε συνδυασμό με τις παρατηρήσεις ερευνών από άλλες χώρες δείχνουν ότι ακόμα και μία δόση του εμβολίου της ευλογιάς των πιθήκων είναι ικανή να προστατεύσει από τη λοίμωξη με τον ιό», υποστήριξε η Walensky.

Τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο Jynneos έχουν δείξει ότι η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο φτάνει τη μέγιστη τιμή της 2 εβδομάδες μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της χορήγησης και των δύο δόσεων του εμβολίου προκειμένου να διασφαλιστεί επαρκής ανοσία μακροπρόθεσμα.

Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται ακόμα οι μελέτες με σκοπό να προσδιοριστεί αν το εμβόλιο είναι προτιμότερο να χορηγείται υποδορίως ή ενδομυϊκά, καθώς και πότε θα πρέπει να χορηγείται ιδανικά η 2η δόση.

Η Walensky ανακοίνωσε επίσης ότι το εμβόλιο θα αρχίσει να χορηγείται και προληπτικά σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και θα έχουν επικίνδυνες επαφές για τη μετάδοση του ιού. Η αλλαγή αυτή γίνεται με σκοπό να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η εξάπλωση του παθογόνου.

«Ο φόβος που έχουν αρκετοί ασθενείς για τη δήλωση των σεξουαλικών τους προτιμήσεων, δεν θα πρέπει να τους σταματά από το να κάνουν το εμβόλιο», τόνισε η ίδια.

Αρκετοί ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είχαν αρνηθεί να κάνουν το εμβόλιο καθώς όπως υποστήριξαν αφήνει ένα εμφανές σημάδι στον πήχη. Για το λόγο αυτό, το CDC αποφάσισε να επιτρέψει τη χορήγηση του εμβολίου και σε άλλα σημεία, όπως για παράδειγμα στον ώμο ή στην ωμοπλάτη.

Ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών δεν εμβολιάστηκε επίσης καθώς πιστεύει ότι το εμβόλιο δεν έχει ελεγχθεί επαρκώς. Σύμφωνα με τη Walensky, αυτή τη στιγμή έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του CDC αρκετά δεδομένα που θα καθησυχάσουν ακόμα και τους πλέον σκεπτικούς ασθενείς.

Καταλήγοντας, η διευθύντρια του CDC υποστήριξε ότι ακόμα και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να αποφεύγουν συμπεριφορές που μπορεί να τους εκθέσουν στον ιό, καθώς έτσι θα διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τον περιορισμό εξάπλωσης του παθογόνου.

Φωτογραφία: Tara Winstead

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα