Νέα Έρευνα: Οι Νοσηλείες για Λοιμώξεις Αυξάνουν τον Κίνδυνο Νευροεκφυλιστικών Νόσων Αργότερα

Οι λοιμώξεις της νεαρής και μέσης ηλικίας που χρειάστηκαν αντιμετώπιση στο νοσοκομείο αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer και νόσου του Parkinson στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας. Η μελέτη αυτή προέρχεται από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine.

Πειραματικές μελέτες σε ποντίκια στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι οι λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, ωστόσο τα δεδομένα για τον άνθρωπο είναι πολύ περιορισμένα. Στη νέα τους έρευνα, οι επιστήμονες από τη Σουηδία χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βάση Swedish National Patient Register. Από τη βάση αυτή ξεχώρισαν ασθενείς με ιστορικό διάγνωσης νόσου Alzheimer, νόσου Parkinson ή αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης (ALS) από το 1970 μέχρι το 2016 στη Σουηδία. Ο κάθε ασθενής της παραπάνω ομάδας αντιστοιχήθηκε με 5 άτομα χωρίς ιστορικό των παραπάνω παθήσεων, αλλά με παρόμοια χαρακτηριστικά, προκειμένου να δημιουργηθεί η ομάδα ελέγχου. Στην ανάλυση εξετάστηκαν συνολικά 291.941 περιστατικά νόσου Alzheimer, 103.919 περιστατικά νόσου του Parkinson και 10.161 περιστατικά ALS.

Το ιστορικό νοσηλείας για την αντιμετώπιση κάποιας λοίμωξης εντός των προηγουμένων 5 ετών συνδέθηκε με 16% αυξημένο κίνδυνο νόσου Alzheimer και 4% αυξημένο κίνδυνο νόσου του Parkinson. Μάλιστα, τα ποσοστά αυτά διατηρήθηκαν ανεξαρτήτως αν η λοίμωξη ήταν ιογενής ή βακτηριακή, καθώς και των οργάνων που είχε επηρεάσει. Τον υψηλότερο κίνδυνο είχαν οι ασθενείς με πολλαπλές νοσηλείες για λοιμώξεις πριν την ηλικία των 40 ετών, οι οποίοι είχαν 162% αυξημένο κίνδυνο νόσου Alzheimer και πάνω από 40% αυξημένο κίνδυνο νόσου του Parkinson. Στην έρευνα δεν παρατηρήθηκε σύνδεση ανάμεσα στο ιστορικό νοσηλειών για λοιμώξεις και τον κίνδυνο διάγνωσης με ALS.

«Από τα αποτελέσματα της μελέτης μας φαίνεται ότι αρκετοί λοιμογόνοι παράγοντες μπορεί να ενεργοποιήσουν ή να ενισχύσουν διάφορους μηχανισμούς που οδηγούν σε εμφάνιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων σε σχετικά νεαρές ηλικίες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι έρευνες παρατήρησης όπως η παρούσα δεν είναι δυνατό να αποδείξουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Σε κάθε περίπτωση, από τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας φαίνεται ότι οι λοιμώξεις που χρειάζονται αντιμετώπιση στο νοσοκομείο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο νόσου Alzheimer και νόσου του Parkinson, ιδιαίτερα στη νεαρή και μέση ηλικία», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα