Νέα Έρευνα: Κανένας Κίνδυνος Αυτισμού από το Εμβόλιο MMR

Το εμβόλιο MMR (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) δεν αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού ή προκαλεί αυτισμό σε ευπαθή παιδιά, σύμφωνα με ακόμα μία μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

«Η έρευνά μας είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα και προσφέρει σημαντικά δεδομένα στις γνώσεις μας πάνω στο θέμα, καθώς διαπιστώνουμε πλέον ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αυτισμού μετά τον εμβολιασμό με το MMR, εφόσον τα αποτελέσματα ερμηνευθούν με αντικειμενικότητα», είπε ο Άντερς Χβιντ, από το Ινστιτιούτο Statens Serum στη Δανία.

Οι ερευνητές εξέτασαν ιατρικά αρχεία από 657.461 παιδιά που είχαν γεννηθεί ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου 1999 και την 31η Δεκεμβρίου του 2010. Όλα τα παιδιά είχαν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου MMR. Κανένα από τα εμβόλια δεν περιείχε θειομερσάλη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία των παιδιών από την 1η Ιανουαρίου του 2000 μέχρι την 31η Αυγούστου του 2013. Οι πληροφορίες σχετικά με τη διάγνωση των διαταραχών του αυτιστικού φάσματος περιελάμβαναν τη διαταραχή αυτισμού, το σύνδρομο Asperger, τον άτυπο αυτισμό και τις άλλες διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας 6517 παιδιά διαγνώστηκαν με αυτισμό, ποσοστό που αντιστοιχεί σε συχνότητα 129 ανά 100.000 έτη ατόμων.

Για την ανάλυσή τους, ο Χβιντ και η ομάδα του έλαβαν επίσης υπόψη τους τον κίνδυνο κάθε ασθενούς για εμφάνιση αυτισμού, όπως το σύνδρομο ευθραύστου Χ, η οζώδης σκλήρυνση, το σύνδρομο Angelman, το σύνδρομο Down, το σύνδρομο DiGeorge, η νευροϊνωμάτωση, το σύνδρομο Prader-Willi και το σύνδρομο συγγενούς ερυθράς. Η ηλικία της μητέρας, η ηλικία του πατέρα, το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη, ο μέθοδος τοκετού, η πρόωρη γέννηση, το σκορ Apgar, το χαμηλό βάρος γέννησης και η περιφέρεια της κεφαλής λήφθηκαν επίσης υπόψη κατά την εκτίμηση των παραγόντων κινδύνου.

Συγκρίνοντας τα παιδιά που είχαν κάνει το εμβόλιο MMR με αυτά που δεν το είχαν κάνει παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος αυτισμού ήταν 7% μειωμένος στα πρώτα.

Όταν οι πληθυσμοί κατανεμήθησαν σε υποομάδες ανάλογα με το φύλο, τη μέθοδο τοκετού, τα άλλα εμβόλια που είχαν λάβει, τους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση αυτισμού ή το ιστορικό αδελφών με αυτισμό, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο MMR «δεν αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά ανεξαρτήτως αν έχουν κάνει άλλα εμβόλια της παιδικής ηλικίας, έχουν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση αυτισμού ή έχουν αδέρφια με αυτισμό».

Οι ερευνητές εκτίμησαν επίσης τον κίνδυνο στο διάστημα ενός έτους μετά τον εμβολιασμό με το MMR και δεν παρατήρησαν αύξηση του κινδύνου ούτε σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Σε ένα άρθρο που συνόδευσε την έρευνα, ο Σαάντ Όμερ και ο Ίνσι Γιλντιρίμ από το Πανεπιστήμιο του Έμορι στην Ατλάντα, συμφώνησαν ότι τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και συμφωνούν με τα προηγούμενα ευρήματα που είχαν παρατηρήσει ότι το εμβόλιο MMR δεν αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού.

Και οι δύο συμφωνούν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν περισσότερες έρευνες γι’αυτή τη σύνδεση και πρόσθεσαν ότι και μόνο «η συζήτηση σχετικά με τη σύνδεση αυτή μειώνει τα ποσοστά εμβολιασμών».

«Επομένως, τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου MMR είχαν μεν χρήσιμα αλλά δεν πρόκειται να αλλάξουν τη γνώμη των φανατικών αντιεμβολιαστών», πρόσθεσαν. Οι δύο επιστήμονες κατέληξαν ότι «για να αντιμετωπίσουμε τα ψευδή επιχειρήματα των αντιεμβολιαστών πρέπει να επικεντρωθούμε σε λίγα και σαφή δεδομένα. Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να κάνουμε έρευνα για κάθε ψευδή πληροφορία που αναφέρουν».

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα