Νέα Δεδομένα για τη Σύνδεση Αδενοϊού 41 και Ηπατίτιδας στα Παιδιά

Δύο έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine προσφέρουν νέα δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση των περιστατικών ηπατίτιδας στα παιδιά που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες και του αδενοϊού 41. Προς το παρόν, ωστόσο, από τα διαθέσιμα δεδομένα δεν μπορούμε ακόμα να προσδιορίσουμε το ρόλο του ιού αυτού στην εμφάνιση της ηπατίτιδας.

Και στις δύο παραπάνω έρευνες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το 90% των παιδιών που παρουσίασαν οξεία ηπατίτιδα είχαν θετικές εξετάσεις για τον αδενοϊό 41. Ο τελευταίος ιός δεν είναι σπάνιος σε αυτές τις ηλικίες, ωστόσο συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

«Ο αδενοϊός 41 ανιχνεύεται σχεδόν σε όλα τα παιδιά που παρουσιάζουν οξέα συμπτώματα ηπατίτιδας σε όλο τον κόσμο», αναφέρουν οι συγγραφείς. «Ωστόσο, ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ρόλος του στην εμφάνιση της ηπατίτιδας».

Το Νοέμβριο, το Alabama Department of Public Health και το CDC των ΗΠΑ παρατήρησαν μία κατακόρυφη αύξηση στα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά στην Alabama. Τα παιδιά αυτά είχαν σχεδόν στο σύνολό τους θετικές εξετάσεις για τον αδενοϊό 41.

Λίγους μήνες αργότερα, συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2022, η Μεγάλη Βρετανία παρατήρησε μία αντίστοιχη αύξηση στα περιστατικά ηπατίτιδας σε αυτές τις ηλικίες. Μέχρι τις 8 Ιουλίου έχουν καταγραφεί συνολικά 1010 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά σε 35 χώρες του κόσμου, σύμφωνα με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι δύο νέες έρευνες προσφέρουν σημαντικά δεδομένα σχετικά με τα παραπάνω περιστατικά.

Η πρώτη από τις δύο έρευνες εξέτασε 9 παιδιά που είχαν νοσηλευτεί για ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι το Φεβρουάριο του 2022. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 3 χρόνια, δύο παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, ενώ κανένα παιδί δεν κατέληξε.

Τα 8 από τα 9 παιδιά είχαν θετικές εξετάσεις για τον αδενοϊό 41. 6 από τα παιδιά έκαναν επίσης βιοψία ήπατος, χωρίς ωστόσο να διαπιστωθούν ενδείξεις λοίμωξης από αδενοϊό.

Η δεύτερη έρευνα εξέτασε 44 παιδιά με οξεία ηπατίτιδα στη Μεγάλη Βρετανία από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Η μέση ηλικία των παιδιών αυτών ήταν τα 4 έτη. 6 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, ενώ κανένα παιδί δεν κατέληξε. Από τα 30 παιδιά που έκαναν μοριακές εξετάσεις, τα 27 είχαν θετικά αποτελέσματα για τον αδενοϊό 41. Σε όσα παιδιά έγιναν βιοψίες ήπατος δεν βρέθηκαν αντισώματα για τους αδενοϊούς.

Μία ιδιαίτερα σημαντική παρατήρηση ήταν ότι και στις δύο παραπάνω έρευνες το ιικό φορτίο των αδενοϊών ήταν υψηλότερο στα παιδιά που έκαναν μεταμόσχευση ήπατος σε σχέση με αυτά που δεν χρειάστηκαν νέο ήπαρ.

Όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς των παραπάνω ερευνών, από την κλινική εικόνα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων φαίνεται ότι οι αδενοϊοί πιθανώς ενοχοποιούνται για την εμφάνιση ηπατίτιδας, ωστόσο το γεγονός ότι ο ιός δεν ανιχνεύεται στο ήπαρ ανατρέπει την παραπάνω υπόθεση. Βέβαια ενδέχεται η λοίμωξη με τον αδενοϊό να δημιουργεί αυτοανοσία η οποία με τη σειρά της προκαλεί βλάβες στο ήπαρ. Σε κάθε περίπτωση είναι σίγουρο ότι η θεωρία αυτή θα πρέπει να εξερευνηθεί περισσότερο από μελλοντικές μελέτες.

Σε ένα άρθρο που συνόδευσε τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να δείχνουν ότι ο αδενοϊός 41 προκάλεσε την ηπατίτιδα στα παιδιά.

Αυτή τη στιγμή δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα στατιστικώς σημαντική αύξηση στα περιστατικά ηπατίτιδας στις ΗΠΑ, καθώς και σε άλλες χώρες. Ωστόσο, στη Μεγάλη Βρετανία έχει παρατηρηθεί ήδη σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Φωτογραφία: Tima Miroshnichenko

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα