Νέα Δεδομένα για τη Μετάδοση της Ευλογιάς των Πιθήκων – Τι Έδειξαν 4 Νέες Έρευνες

Μετά την εξάλειψη της ευλογιάς του ανθρώπου παγκοσμίως, η ευλογιά των πιθήκων αποτελεί σήμερα τη συχνότερη λοίμωξη από ιούς του γένους orthopoxvirus. Το Μάιο του 2022 ανιχνεύθηκαν αρκετά περιστατικά της νόσου σε διάφορες χώρες παγκοσμίως, εκ των οποίων η πλειοψηφία ήταν σε ομοφυλόφιλους άνδρες. 4 νέες έρευνες που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Eurosurveillance περιγράφουν τα δεδομένα για τα περιστατικά αυτά στην Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία.

Μεγάλη Βρετανία: Μία Επιδημία, Τρεις Ομάδες Περιστατικών

Η πρώτη από τις 4 έρευνες περιγράφει την αντιμετώπιση των 86 περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στη Μεγάλη Βρετανία στο διάστημα από τις 7 μέχρι τις 25 Μαΐου του 2022.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαχώρισαν τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων σε 3 ομάδες:

  • Ένας ασθενής που είχε ταξιδέψει προσφάτως στη Νιγηρία.
  • Μία οικογένεια με δύο περιστατικά, εκ των οποίων ο ένας ασθενής είχε ήδη αναρρώσει από τη νόσο στο παρελθόν (χωρίς να υπάρχει επιβεβαίωση από εργαστηριακές εξετάσεις).
  • 82 περιστατικά επιβεβαιωμένα με PCR τα οποία δεν συνδέονται με τους παραπάνω 3 ασθενείς ούτε είχαν ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές όπου ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι ενδημικός.

Αν και προς το παρόν δεν είναι ακόμα σαφές αν οι ασθενείς της τρίτης ομάδας μολύνθηκαν εντός ή εκτός των συνόρων της Μεγάλης Βρετανίας, σχεδόν όλοι είχαν λάβει μέρος στο παρελθόν σε ιδιωτικά ερωτικά πάρτι τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Όλα τα περιστατικά της ομάδας ήταν άνδρες, εκ των οποίων οι 66 ήταν ομοφυλόφιλοι.

Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα κάποιος κοινός παράγοντας που συνδέει τα παραπάνω περιστατικά.

«Η επιδημία που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να αλλάξει αρκετές αντιλήψεις που έχουμε για την ευλογιά των πιθήκων. Όπως φαίνεται, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω της στενής επαφής από άνθρωπο σε άνθρωπο, επομένως θα πρέπει να λάβουμε κατάλληλα μέτρα πρόληψης για να περιοριστεί η εξάπλωση του παθογόνου», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Πιθανή Εξάπλωση της Ευλογιάς των Πιθήκων στην Πορτογαλία Πριν την Ανίχνευση του Πρώτου Περιστατικού

Το πρώτο περιστατικό της ευλογιάς των πιθήκων στην Πορτογαλία ανιχνεύθηκε στις 17 Μαΐου του 2022. Η δεύτερη έρευνα περιγράφει τα δεδομένα για αυτό το περιστατικό, καθώς και τα συνολικά 96 περιστατικά που έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα στη Λισαβόνα και την κοιλάδα του Tagus. Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση αυτής της μελέτης είναι ότι ορισμένοι ασθενείς είχαν παρουσιάσει συμπτώματα της νόσου από τις 29 Απριλίου, επομένως η μετάδοση πιθανώς ξεκίνησε νωρίτερα απ’ όσο πιστεύαμε.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στους ασθενείς της Πορτογαλίας δεν υπάρχει κάποια σαφής σύνδεση, ενώ κανένας από αυτούς δεν έχει ιστορικό ταξιδίου στο εξωτερικό ή επαφή με μολυσμένα ζώα. Αυτό, σύμφωνα με τους συγγραφείς, δείχνει ότι ο ιός πιθανώς εξαπλώθηκε στην κοινότητα στο παρελθόν χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Η επιστημονική ομάδα είχε πρόσβαση σε δεδομένα για 23 από τους ασθενείς. Από αυτούς, οι 14 ήταν HIV θετικοί. Τα συχνότερα συμπτώματα που παρουσιάστηκαν ήταν τα εξανθήματα, η λεμφαδενοπάθεια, ο πυρετός και τα έλκη των γεννητικών οργάνων.

Τα Περιστατικά Ευλογιάς των Πιθήκων στην Ιταλία

Η τρίτη έρευνα ασχολήθηκε με 4 περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων από την Ιταλία. Οι ασθενείς αυτοί ήταν και οι 4 άνδρες, ωστόσο τα εξανθήματα που παρουσίασαν είχαν διαφορετική εικόνα. Ένα κοινό σημείο ανάμεσα στα 4 περιστατικά ήταν ότι σχεδόν το σύνολο των εξανθημάτων εντοπίστηκαν στα γεννητικά όργανα ή την περιπρωκτική περιοχή.

Οι επιστήμονες ανίχνευσαν σωματίδια του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και σε δείγματα σπέρματος από τους ασθενείς, γεγονός που δείχνει ότι ο ιός πιθανώς μπορεί να μεταδοθεί και με τη σεξουαλική επαφή.

Κίνδυνος Βακτηριακών Υπερλοιμώξεων

Η τελευταία έρευνα εξέτασε έναν ανοσοκατεσταλμένο ασθενή θετικό στον ιό HIV που παρουσίασε εξανθήματα στα γεννητικά όργανα. Ο ασθενής αυτός είχε επισκεφθεί την Ευρώπη το Μάιο του 2022.

Η κλινική εικόνα του ασθενούς αυτού θεωρήθηκε άτυπη, καθώς το εξάνθημα εντοπίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων 3 ημέρες πριν την εμφάνιση του πυρετού. Ο ασθενής είχε ελάχιστα εξανθήματα στο πρόσωπο ή τα άκρα, περιοχές όπου εντοπίζονται τυπικά οι δερματικές αλλοιώσεις της νόσου.

Αν και ο ασθενής αυτός πρακτικά δεν χρειαζόταν νοσηλεία, οι γιατροί αποφάσισαν να τον κρατήσουν στο νοσοκομείο, καθώς είχε παρουσιάσει μία δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη η οποία θεωρήθηκε δυνητικά επικίνδυνη. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, η ανοσοκατασταλτική αγωγή που λάμδανε ο ασθενής αυτός, πιθανώς τον προστάτευσε από μία χειρότερη πρόγνωση.

Φωτογραφία: Rodolfo Clix

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα